Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Una innovadora aplicació mòbil permetrà transformar l'experiència ciclista urbana

06 juny 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un grup internacional d’investigadors liderats per l'ICTA-UAB ha posat en marxa una aplicació mòbil innovadora dissenyada per fer que les regions urbanes siguin més ciclables i millorar l'experiència global de l’ús de la bicicleta per a les ciclistes urbans.

bicizen

BiciZen és una plataforma oberta i col·laborativa que recopila dades sobre les experiències quotidianes de ciclisme i proporciona informació valuosa per millorar la infraestructura ciclista i promoure un estil de vida sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Com a solució innovadora, BiciZen empodera les persones que es mouen amb bicicleta perquè els permet compartir informació sobre aparcament de bicicletes, robatoris, seguretat, conflictes amb altres usuaris de la carretera i obstruccions en les vies ciclistes. A més, l'aplicació permet a les persones usuàries suggerir millores en la infraestructura ciclista i informar sobre experiències positives de ciclisme, tot fomentant la comunitat ciclista.

BiciZen s'ha desenvolupat a través d'una col·laboració de recerca entre cinc universitats del Consorci Europeu d'Universitats Innovadores (ECIU), finançada pel programa ECIU SMART-ER per a la ciència ciutadana.

Les persones usuàries del Bicizen contribueixen no només a un diàleg més ampli sobre el futur de la infraestructura ciclista a les seves ciutats, sinó també a un projecte de recerca que ajuda les autoritats municipals a comprendre patrons i problemes relacionats amb el ciclisme urbà. Les dades recopilades a la plataforma BiciZen ofereixen un registre històric d'incidents, esdeveniments i comentaris relacionats amb el ciclisme, que poden consultar totes les persones interessades, incloses activistes, urbanistes i investigadores.

L'aplicació BiciZen ja es pot descarregar tant a les plataformes iOS com Android. Com a testimoni del seu compromís amb la transparència i la col·laboració, les bases de dades anonimitzades recopilades a través de l'aplicació es compartiran com a dades obertes per a la recerca.

Per dur a terme aquest projecte, l'equip de BiciZen compta amb participació de CUBIC, el City Lab Barcelona de l’ICTA-UAB, la Dublin City University, la Universitat de Tampere, la Universitat de Twente i la Universitat de Aveiro.

Els organitzadors animen a tothom a unir-se a aquest projecte per fer possible una revolució del ciclisme urbà i la creació de regions urbanes més amigables per a les bicicletes.

BiciZen és una plataforma oberta i col·laborativa que recopila dades sobre les experiències quotidianes de ciclisme a les regions urbanes d'Europa. La plataforma té com a objectiu empoderar els ciclistes amb informació que pot millorar la seva experiència quotidiana de ciclisme, alhora que contribueix a un projecte de recerca més ampli i ajuda els gestors municipals a entendre patrons i problemes relacionats amb el ciclisme.

L’Institut d’Investigació per a les Regions Europees Intel·ligents (SMART-ER) de l’ECIU University és una aliança d’investigació, innovació i educació que permet a totes les universitats membres abordar conjuntament reptes socials complexos que formen part del marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, per tal de fer que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, flexibles i sostenibles. L’objectiu del projecte és recolzar la dimensió de recerca i innovació de l'ECIU University, seguint la seva estratègia compartida, integrada i a llarg termini, i en sinergia amb la seva dimensió educativa. En l’actualitat hi ha 17 projectes de recerca emmarcats en SMART-ER, finançats pel programa Llavor (Seed) i pel programa de pilots de Ciència Ciutadana, 7 dels quals compten amb la participació de la UAB: BiciZen, CARE Citizen Arenas, ECIU-UTC, EASEM, INSCE, BrownBin, i RN4EUHEALTH.  

Dins de