Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Un nou projecte ERC aprofundirà en la justícia de les dades de conservació

06 feb. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un projecte ERC Advanced Grant liderat per l’antropòleg Dan Brockington desenvoluparà a l’ICTA-UAB una nova investigació sobre la justícia de les dades de conservació, un camp científic emergent que explora les implicacions quant a la justícia de les dades utilitzades en la presa de decisions de conservació i especialment en els exercicis relacionats amb la priorització.

ERC DANIEL BROCKINGTON ICTA-UAB

La importància de la justícia de les dades de conservació ha crescut en els darrers temps, especialment a mesura que comença a aplicar-se la nova resolució 30 x 30 de la Conferència de les Parts sobre Biodiversitat que va tenir lloc a Montreal. S’hi demana que es prenguin mesures eficaces de conservació en el 30 % de les terres i les mars del món per a 2030. Però, en què s’ha de centrar la conservació? Què passarà amb les persones i la biodiversitat en funció dels diferents models de conservació que s’hi apliquin? Respondre aquestes qüestions requereix una tasca complexa de modelització, en la qual han d’intervenir molts tipus de dades. Tot i això, totes aquestes dades són susceptibles de presentar defectes derivats de biaixos i processos d’exclusió i omissió. La visió de la investigació sobre la justícia de dades és, per tant, necessària per entendre aquests perills i saber com contrarestar-los.

La justícia de les dades explora qüestions relatives al reconeixement (qui queda exclòs de les dades), al procediment (com es recopilen les dades) i a la distribució (quines podrien ser les conseqüències dels diferents plans).

El projecte CONDJUST qüestionarà les dades i els models de conservació i explorarà les comunitats epistèmiques que les produeixen, per desenvolupar noves teories de conservació socialment justa i basada en dades. Posarà en dubte les tendències colonitzadores del treball de priorització i buscarà alternatives descolonitzadores.

Aquest projecte, que no ha fet més que començar, prepara ara el terreny per a futures activitats. Està prevista la contractació de personal predoctoral que estarà vinculat al projecte, i Dan Brockington, juntament amb Rosaleen Duffy, investigadora de la Universitat de Shefield , organitza un taller avançat de postgrau per al proper mes de setembre. En un parell de mesos anunciaran les quatre places de postdoctorat vinculades al projecte i una àmplia xarxa d’acadèmics sobre justícia de les dades de conservació ha començat a preparar el simposi que tindrà lloc el maig de 2024.

«Preveiem un gran interès per aquesta feina, ja que es tracta d’un camp en creixement ràpid», explica el líder del projecte Dan Brockington, que aclareix que, de moment, tant l’anunci del doctorat com la convocatòria del taller han despertat un interès massiu. Només l’anunci de les places de doctorat ha estat descarregat per més de 1.900 possibles candidats.

DAN BROCKINGTON PERFIL ICTA_UAB    

Dan Brockington es va formar com a antropòleg a la UCL amb Katy Homewood i ha treballat en els departaments de Geografia de les universitats d’Oxford i Cambridge (en un postdoctorat amb el professor Bill Adams), al Global Development Institute de Manchester, i a l’Institute for Global Sustainable Development de la Universitat de Sheffield, del qual va ser codirector juntament amb Dorothea Kleine. Ha treballat diferents aspectes de la conservació com a ciència social i ha abordat els impactes socials de les polítiques de conservació, la visió global del desallotjament d’àrees protegides, revisions a escala continental del treball de les ONG conservacionistes a l’Àfrica subsahariana, així com el paper dels mitjans de comunicació i dels famosos en la conservació i el desenvolupament.

Ha publicat llibres com Fortress Conservation, Nature Unbound (amb Rosaleen Duffy i Jim Igoe), Celebrity Advocacy and International Development, Celebrity and the Environment, i recentment Prosperity in Rural Africa? (amb Christine Noe) i Contested Sustainability (amb Stefano Ponte i Christine Noe). Va rebre l’ajut Advanced Grant l’abril de 2022 i és professor de recerca ICREA des de juliol del mateix any. Participa a la junta de l’ONG Micaia i ha completat recentment una trilogia de ficció que serà publicada per APE Network a Dar es Salaam.

Dins de