Vés al contingut principal

Tres investigadors ICTA-UAB, membres del Grup d'Expertes d'Emergència Climàtica de Barcelona

01 juny 2021
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Tres investigadors de l’ICTA-UAB han estat convidats a formar part del nou Grup d’Expertes i Experts d’Emergència Climàtica de Barcelona. Isabelle Anguelovski, Jeroen van den Bergh i Gara Villalba formen part d’aquest nou òrgan de caràcter consultiu creat per l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’assessorar i donar suport al consistori en matèria d’emergència climàtica.

Grup d'Experts Emergència Climàtica Barcelona

El grup està format per 16 investigadors de reconegut prestigi d’àmbits diversos com les ciències ambientals, l’ecologia, la climatologia, la filosofia, l’economia, l’etnografia, l’enginyeria o la botànica, entre d’altres, que validaran les polítiques municipals per fer front a l’emergència climàtica.  Els científics analitzaran les polítiques, projectes i accions de l’Ajuntament de Barcelona a través del Pla d’acció climàtica per l’emergència i altres, per formular propostes de millora. Promouran la transferència de coneixement, i posaran en valor i donaran a conèixer els estudis i els treballs.

Potenciar les col·laboracions i sinergies entre l’Ajuntament, les universitats, l’acadèmia i la societat civil serà un altre dels objectius del grup d’experts, que permetrà implicar i fer corresponsable el món acadèmic en l’acció climàtica. D’aquesta manera, es vol acostar la ciència a la ciutadania, promoure l’educació per la sostenibilitat i reforçar la divulgació científica sobre el canvi climàtic a la ciutat.

Els tres investigadors de l’ICTA-UAB són professors de recerca ICREA, i lideren projectes subvencionats pel Consell Europeu de Recerca (ERC). Isabelle Anguelovski és ecòloga política experta en planificació ambiental i urbana, i  lidera un equip interdisciplinari d’investigació pioner en qüestions de justícia mediambiental urbana.

Jeroen van den Bergh és un economista ambiental expert en el disseny de polítiques climàtiques eficaces i factible que expliquin els impactes sistèmics indesitjables, com el rebot d’energia i la fugida internacional de carboni.

Gara Villalba és enginyera química i investiga aspectes tan diversos com avaluar la sostenibilitat de les noves tecnologies que fan ús de metalls no renovables i escassos; quantificar el consum de material, energia i aigua a escala urbana per establir protocols basals de comptabilitat d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va remarcat que “les institucions s’han de basar en la ciència per poder prendre decisions per fer front a l’emergència  i per això hem de comptar amb l’expertesa dels científics: volem tenir-los a prop per contrastar que les decisions que pren Barcelona van al ritme i direcció correctes”.

grup experts ICTA-UAB

Dins de