Vés al contingut principal

L'ICTA-UAB imparteix el programa "Joves, Ciència i Ètica"

16 oct. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’ICTA-UAB és el centre de recerca encarregat d’impartir enguany el programa “Joves, Ciència i Ètica” organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya

JOVES CIENCIA I ETICA

Els investigadors de l'ICTA-UAB implicats són Amalia Calderón-Argelich, Álvaro Fernandez-Llamazares, Aljosa Slamersak, Oriol Teruel i Raúl Velasco-Fernández.

La iniciativa, que pretén estimular la capacitat crítica de l’alumnat i promoure la seva implicació en els debats ètics al voltant de temes d’actualitat, abordarà aquest curs el tema de l'emergència climàtica. 

El programa permetrà que prop de 500 joves estudiants de 3r d’ESO debatin i coneguin els aspectes ètics que comporta la recerca científica sobre aquesta matèria i estableixin les seves pròpies conclusions, amb el suport de científics de l’ICTA-UAB. 

Els investigadors implicats en aquesta edició són Amalia Calderón-Argelich, Álvaro Fernandez-Llamazares, Aljosa Slamersak, Oriol Teruel i Raúl Velasco-Fernández, que es desplaçaran a cinc centres educatius per impartir una sessió de formació al professorat i diverses xerrades als adolescents sobre quatre grans subtemes. Els professors també rebran en una formació les eines i estratègies per conduir el debat ètic amb els seus alumnes. 

La formació al professorat anirà a càrrec d’Álvaro Fernández Llamazares, mentre que Oriol Teruel, enginyer geològic i investigador predoctoral oferirà la sessió “Temps extrems: descobrint els efectes físics del canvi climàtic”. “Qui té dret a contaminar i qui té el deure de reduir la contaminació?” és el títol de la sessió que impartirà Aljosa Slamersak, llicenciat en Meteorologia i Geofísica i investigador postdoctoral. Raúl Velasco-Fernández, llicenciat en Enginyeria Industrial i en Sociologia i doctor a l’ICTA-UAB parlarà sobre “Solucions i fal·làcies” i Amalia Calderón-Argelich, graduada en Biologia i investigadora predoctoral parlarà de “Les ciutats, solució o problema davant el canvi climàtic?”. 

A partir de les preguntes plantejades, de les informacions aportades en la xerrada amb el personal investigador, els alumnes debatran a l’aula i extrauran conclusions conjuntament amb el professorat. 

El programa finalitzarà amb una trobada al CosmoCaixa on representants de tots els instituts treballaran en grup i exposaran les seves conclusions. La cloenda consistirà en una xerrada o Ted Talk a càrrec dels investigadors de l’ICTA-UAB.  

Dins de