Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Exigeixen canvis al procés de presa de decisions per fer front a la crisi climàtica i de biodiversitat 

01 juny 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un nou article publicat avui a la revista científica BioScience en què ha participat la investigadora de l'ICTA-UAB Victoria Reyes-García, aprofundeix en l'informe d'IPCC-IPBES i assenyala que per abordar les emergències planetàries és crucial activar urgentment canvis profunds (“transformadors”) a les economies i a les societats.

Scientists call for decision-making to be transformed to tackle the climate and biodiversity crises

La comunitat científica global ha emès un nou avís assenyalant que el creixent canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat global provocarà un augment dels impactes negatius sobre les persones a tot el món, impactes entre els quals cal destacar la inseguretat alimentària, els riscos per a la salut i l'alteració dels modes de subsistència, així com desplaçaments involuntaris que generaran creixents tensions i conflictes socials. Els darrers informes d'avaluació del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) i de la Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES) adverteixen que s'està estrenyent ràpidament el marge per evitar que el canvi climàtic i la pèrdua global de biodiversitat tinguin efectes transcendentals i irreversibles sobre les persones i sobre la naturalesa. 

L'any passat, al voltant de 50 experts nomenats pel grup IPCC i la plataforma IPBES van elaborar el primer informe d'un taller internacional en què van participar experts de les dues comunitats científiques: canvi climàtic i pèrdua de biodiversitat (Portner et al., 2021). L'informe va analitzar les relacions entre les consideracions relatives al clima i les relatives a la biodiversitat, i com aquestes interaccions són impulsades per l'activitat econòmica amb greus impactes a la societat. L'informe també va oferir informació rellevant per a la implementació de l'Acord de París sobre el clima, del Marc Mundial de la Diversitat Biològica posterior al 2020 per part del Conveni sobre la Diversitat Biològica, i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. L'informe va assenyalar que “el compliment simultani d'aquests acords depèn de l'esforç immediat i sostingut cap a canvis coordinats entre les polítiques tecnològiques i polítiques mediambientals, així com de canvis en les estructures econòmiques i de profunds moviments a la societat.  

Ara, un nou article publicat avui a la revista científica BioScience en què ha participat la investigadora de l'ICTA-UAB Victoria Reyes-García, aprofundeix en l'informe d'IPCC-IPBES. Escrit per científics que lideren mundialment els camps del canvi climàtic i de la biodiversitat, l'article assenyala que per abordar les emergències planetàries és crucial activar urgentment canvis profunds (“transformadors”) a les economies i a les societats. Els experts sostenen que la necessitat d'aquests canvis transformadors contrasta amb polítiques actuals centrades en canvis incrementals; és a dir, canvis limitats a accions que s'acomoden en les estructures i els objectius socials i econòmics existents, com, per exemple, la promoció de l'ús eficient de l'energia, sense qüestionar el paradigma del creixement econòmic exponencial. Els autors del nou article argumenten que aquests canvis incrementals no guanyaran prou terreny si no van acompanyats de canvis sistèmics, i que les reformes actuals corren el risc de ser massa lentes per evitar impactes greus tant en les persones com en la natura. Per il·lustrar les oportunitats i els reptes futurs a l'hora d'elaborar enfocaments més transformadors per controlar les interaccions entre el clima, la biodiversitat i la societat, l'article es basa en exemples provinents dels ecosistemes forestals, marins i urbans, així com de l'Àrtic. 

Aquest nou article a BioScience pretén contribuir a l'esperadíssim però durant molt de temps ajornat “Acord per la natura, similar a l'acord de París” que s'espera aconseguir aquest any a Kunming, Xina, on 196 països intentaran fixar objectius per a la defensa de la biodiversitat global. Els autors esperen que la seva crida a favor d'un canvi transformador ajudi a establir uns objectius, propòsits i indicadors ambiciosos sobre la biodiversitat per a les properes dècades. 

Victoria Reyes-García, Professora de Recerca ICREA a l'ICTA-UAB, una de les autores de l'informe IPBES-IPCC i coautora d'aquest nou article afirma que "és poc probable que puguem resoldre les crisis climàtiques, ambientals i socials a les quals es enfronta la humanitat avui dia utilitzant la mateixa lògica que va crear aquests desafiaments, per si soles, les solucions tecnològiques, les estructures de govern actuals i els incentius i desincentius econòmics no n'hi haurà prou per generar el canvi transformador necessari per garantir un futur amb un clima habitable , un medi ambient ric i societats justes. Per assolir aquests objectius, necessitem canvis urgents en la forma com valorem la naturalesa i governem el ric patrimoni comú de la Terra". 

Segons Unai Pascual, professor Ikerbasque al Basque Centre for Climate Change i autor principal de l'article, "iniciatives polítiques internacionals com la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i el Conveni de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica van sorprenentment amb retard davant les evidències científiques sobre la necessitat d'una perspectiva que integri les interaccions entre el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i les dinàmiques socials en la presa de decisions a tots els nivells. Espero que a l’esforç que la comunitat científica global està fent sobre això li segueixi l’acció dels responsables polítics. Necessitem accions urgents i decisives davant de les emergències planetàries”. 

Un dels coautors de l'article, i coordinador de l'informe IPCC-IPBES, Robert (Bob) Scholes, va morir abans que aquest es publiqués l'informe. Bob Scholes era un fervent defensor de les perspectives inclusives i interdisciplinàries per entendre les interaccions entre la biodiversitat, el clima i la societat. L'article és un homenatge al treball incansable de Bob Scholes al camp de la sostenibilitat.  

Referència:

Pascual, U., McElwee, P.D., Diamond, S.E., Ngo, H.T., Bai, X., Cheung, W.W.L., Lim, M., Steiner, N., Agard, J., Donatti, C. I., Duarte, C.M, Leemans, R., Managi, S., Pires, A. P. F., Reyes-García, V., Trisos, C., Scholes, R.J., Pörtner, H.-O. (2022). Governing for transformative change across the biodiversity-climate-society nexus. BioScience. 72. https://doi.org/10.1093/biosci/biac031

Dins de