Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

El Grup Horitzó d'assessorament al Govern sobre estratègies d'R+D+I es reuneix per primer cop

26 jul. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va presidir el passat dilluns dia 25 de juliol la primera reunió del Grup Horitzó, l’òrgan assessor del Govern integrat per una vintena de personalitats de l’àmbit de la recerca, la innovació i l’empresa amb la finalitat de debatre i realitzar propostes sobre el disseny de les polítiques d’R+D+I de país.

Grup Horitzo Generalitat ICTA-UAB


Entre el grup de personalitats escollides pel Govern es troba Victoria Reyes-García, antropóloga i investigadora de l’ICTA-UAB i membre de la National Academy of Science dels EUA.

En la seva intervenció, la consellera Geis va posar en valor la creació del Grup Horitzó i va dir que aquest comitè d’experts és “l’avantsala del Consell de Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT) que preveu la futura Llei de la Ciència catalana pendent d’aprovació després de l’estiu”. La consellera va explicar que “els reptes que té la ciència d’aquest país no podien esperar gaire més. I per això vam crear el Grup Horitzó, que haurà de començar a aterrar el que ja ens marca el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement”.

Constituït pel Govern el passat mes de maig a proposta del Departament de Recerca i Universitats, la primera trobada del Grup Horitzó va servir per reflexionar sobre la situació del sistema de coneixement del país i plantejar recomanacions per afavorir el seu desenvolupament. En futures reunions de l’ens assessor de l’Executiu català en matèria de polítiques científiques i innovació, els membres del grup avançaran en la definició de les línies estratègiques prioritàries en R+D+I i en la redacció d’un document de conclusions amb mesures a contemplar en el marc del desplegament de la futura Llei de la ciència de Catalunya (LCC), actualment en el darrer estadi de tramitació parlamentària. També aportaran la seva expertesa pel que fa a la identificació d’àmbits d’actuació, planificació i finançament preferents.

La vintena d’integrants del Grup Horitzó ha estat seleccionada entre personalitats rellevants de l’àmbit de la recerca, la innovació i l’empresa seguint els criteris d’heterogeneïtat d’àrees de coneixement, paritat de gènere i diversitat d’edats i perfils de carrera professional. El grup es mantindrà fins a l’aprovació i el desplegament de la LCC, moment en què lliurarà les seves reflexions a l’òrgan consultiu previst en la nova llei, el Consell de Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT).

Membres del Grup Horitzó

Els membres del Grup Horitzó, que no perceben cap remuneració ni compensacions en concepte d’assistència a reunions, són els següents:

  1. Victòria Reyes-García, antropòloga i professora de recerca ICREA a l’ICTA-UAB. Membre de la National Academy of Science dels EUA.
  2. Joan Massagué, bioquímic i farmacèutic, investigador sobre el càncer, director de l'institut de recerca Sloan-Kettering de Nova York.
  3. Carme Torras, matemàtica i informàtica, catedràtica de la UPC experta en Intel·ligència Artificial i robòtica, Premi Nacional de Recerca 2022.
  4. Bonaventura Clotet, doctor en medicina, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Premi Nacional de Recerca 2020.
  5. Núria Montserrat, bioenginyera, professora de recerca ICREA a l’IBEC i a la UB, Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2020.
  6. Lluís Torner, físic especialitzat en fotònica, director de l’ICFO, catedràtic de la UPC, Premi Nacional de Recerca 2016.
  7. Manola Brunet, geògrafa especialitzada en clima, catedràtica de la URV, membre de l’Organització Meteorològica Mundial. Medalla Narcís Monturiol 2018.
  8. Roger Paredes, doctor en medicina, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias.
  9. Teresa Capell, farmacèutica i biòloga molecular, catedràtica de la UdL, investigadora a Agrotecnio. Creu de Sant Jordi 2020.
  10. Iñaki Permanyer, demògraf, matemàtic, professor de recerca ICREA al CED de la UAB, especialitzat en l'envelliment de la població.
  11. Júlia Vergara-Alert, veterinària, doctora en medicina especialitzada en salut animal, investigadora de l’IRTA-CReSA, experta en coronavirus.
  12. Àlex Arenas, físic, professor de recerca ICREA, director de la càtedra de Ciència i Humanisme de la URV.
  13. Marta Reynal-Querol, economista, professora de recerca ICREA a la UPF, directora de l'Institute of Political Economy and Governance de Barcelona (IPEG).
  14. Josep Lagares, enginyer químic i empresari, president de l’empresa Metalquimia.
  15. Sílvia Osuna, química, professora de recerca ICREA a la UdG, cap de grup a l'Institut de Química Computacional i Catàlisi, Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2019.
  16. Joan Fontcuberta, artista, fotògraf, docent, promotor cultural, premi Internacional de Fotografia Hasselblad.
  17. Jordi Ginebra, professor de Filologia Catalana, especialitzat en lexicografia, catedràtic a la URV.
  18. Mireia Torres, directora d’R+D+I de Bodegas Torres.

Dins de