Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

El film "Pastores de la Tierra", nominada als 2023 Jussi Awards

10 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La pel·lícula Pastores de la Tierra: historias de la cuna de la humanidad, protagonitzada per Álvaro Fernández-Llamazares, etnobiòleg de l'ICTA-UAB, és un dels treballs que competeixen en la categoria de Llargmetratge Documental dels premis nacionals de cinema de Finlàndia, els 2023 Jussi Awards.

Film Pastores de la Tierra SUNCINE ICTA_UAB

La gala d’enguany tindrà lloc el divendres 24 de març del 2023 i els guanyadors seran elegits pels membres de Filmiaura. En total, optaven als premis 35 llargmetratges i 15 documentals. 14 pel·lícules van rebre nominacions, amb Girl Picture al capdavant amb vuit candidatures.

Dirigida per la premiada directora finlandesa Iiris Härmä, explica una història fascinant sobre la lluita dels pobles nòmades per la seva supervivència, la conservació de les tradicions i la pèrdua de la biodiversitat a la zona del llac Turkana, al nord de Kenya, un lloc únic conegut com “el bressol de la humanitat”, on es van descobrir les restes d'alguns dels nostres primers ancestres humans.

El llargmetratge acompanya Álvaro Fernández-Llamazares al costat de Mar Cabeza, de la Universitat d'Hèlsinki, a les seves expedicions científiques per estudiar la relació de la comunitat indígena de pastors daasanach amb la natura a través dels antics contes tradicionals sobre animals. Acompanyat per un membre de la tribu, Job Nasak, que els fa de guia en la vida quotidiana al poblat, quedaran impressionats per les faules tradicionals i els contes sobre animals de la comunitat i començaran a recopilar-los al primer llibre escrit en llengua daasanach després de la Bíblia.

Tot i això, durant aquest procés, els investigadors descobriran com la comunitat i algunes de les seves pròpies tradicions infligeixen també un gran impacte sobre la naturalesa local. “Les històries reflecteixen l'importantíssim paper de la fauna salvatge a la cultura local, però mentre exploràvem el parc nacional vam descobrir un paisatge sec, on gairebé no queden animals” explica Fernández-Llamazares, que va haver de fer front al dilema de “qui som nosaltres per assenyalar el que està bé i el que està malament a la seva cultura”.

La pel·lícula mostra una història fascinant sobre el bressol de la humanitat, la lluita dels pobles nòmades per sobreviure, la caça furtiva, la pèrdua de tradicions sagrades, el paper dels guardes de la reserva natural, les guerres tribals pels recursos escassos i els fòssils prehistòrics. El film, que ha estat presentat en una desena de països de tot el món i àmpliament guardonat en nombrosos festivals de cinema, mostra el xoc de dos mons, el dels biòlegs i el dels membres de la comunitat, i revela el valor que la vida salvatge i la natura té per a cadascun.

La pel·lícula, que acaba de ser guardonada a l’Africa Human Rights Film Festival de Sud-àfrica, aborda els problemes entrellaçats del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat a través de les històries i cançons tradicionals de la comunitat daasanach. Ens mostra les amenaces més grans per a la Terra en un lloc tan simbòlic com és el bressol de la humanitat, el canvi climàtic i l'extinció d'animals, i ens desafia a pensar en la nostra contribució en tot això. Ens descobreix aquests pobladors nòmades, la contribució al canvi climàtic dels quals és mínima, però són els més exposats als seus efectes devastadors i els que tenen menys recursos per resistir i adaptar-s'hi.

La pel·lícula ha estat vista per més de 12.000 persones, i entre els guardons que ha rebut destaquen el premi a millor documental a l’Atlantic International Film Festival, al Pärnu Film Festival i al Kotka International Film Festival.

 

Dins de