Vés al contingut principal

Curs: "En defensa del límit. De l'economia a l'ambientalisme", a càrrec de Giorgos Kallis

Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

  • Inici: 15 maig 2021 18:30
  • Final: 01 juny 2021 20:00
  • Activitat Virtual

L’investigador de l’ICTA-UAB Giorgos Kallis impartirà el curs “En defensa del límit. De l’economia a l’ambientalisme”, organitzat per l’Institut d’Humanitats de Barcelona en col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)


Impartit per Giorgos Kallis, investigador de l'ICTA-UAB

Organitza: Institut d’Humanitats de Barcelona
Col.labora: CCCB

 

Data: del 18.05.2021 al 01.06.2021
Horari: De 18.30 a 20 h
Idioma: Castellà
Modalitat: Online


“Ets el teu propi límit.” “Els únics límits que existeixen són dins teu.” La cultura occidental viu obsessionada amb el somni de l’(auto)superació, un paradigma que es vincula de manera directa al desenvolupament del capitalisme modern i el seu objectiu d’acumulació i creixement. Al mateix temps, ens sentim sobrepassats per l’últim límit: com a individus, el de la nostra pròpia finitud; com a col·lectiu, el de la destrucció del planeta i dels éssers vius que hi habitem. Com i per què hem arribat a pensar en els límits tal i com ho fem? Quin paper ha tingut aquesta idea en el desenvolupament de les societats modernes? Necessitem límits? Si és així, de quin tipus?

Aquestes són algunes de les qüestions que plantejarem en aquest curs, al llarg de tres sessions en què reclamarem, redefinirem i defensarem la noció de “límit” des d’àmbits com l’economia fins l’ambientalisme. Dissociarem aquesta noció d’allò que en l’argot acadèmic denominem “maltusianisme”, un conjunt d’idees reflectides per Thomas Malthus en un assaig que es remunta al 1978 i que va assentar les bases teòriques de l’economia actual, donant lloc a un paradigma que ha arrelat profundament en la nostra manera de veure i viure al món.
 

Sessions

dt. 18.05.2021 - Sessió 1. Límits i escassetat: Malthus, maltusianisme i l’economia moderna

Quina relació hi ha entre límits i escassetat, LA idea central de l’economia moderna? En aquesta sessió discutirem com els debats sobre els límits ambientals al creixement es remunten al model creat per Malthus a finals del segle XVIII, fonament de les ciències econòmiques des d’aleshores.

dt. 25.05.2021 - Sessió 2. Límits amb i sense escassetat. Ambientalisme, ecologisme i perspectives conservadores versus radicals sobre la qüestió dels límits

Que el creixement té els seus límits és un principi central de l’ambientalisme modern, però les seves diversos corrents de pensament conceben aquesta noció de maneres diverses. Distingirem entre nocions autònomes i heterònomes de “límit”, i explicarem per què un ecologisme radical avantposa la necessita d’autocontenció a la idea de “límit” com una força externa que ens constreny. Traçarem els orígens de l’ecologisme radical des dels romàntics fins a l’anarco-feminisme d’Emma Goldman, passant pel moviment verd radical dels setanta o el moviment decreixentista actual.

dt. 01.06.2021 - Sessió 3. Cultures dels límits

Com podem instituir una nova cultura dels límits en una societat orientada al creixement? Què podem aprendre de les civilitzacions prèvies al capitalisme, com la Grècia clàssica, sobre aquesta qüestió? Quins límits necessitem avui? Té també límits l’exigència de nous límits?

Més informació aquí