Presentació

Grau d?Antropologia Social i Cultural a la UAB.

El grau en Antropologia Social i Cultural té com a objectiu assegurar una sòlida formació disciplinària que permeti conèixer la variabilitat transcultural dels sistemes socioculturals i la teoria antropològica que se n'ocupa, així com els mètodes, les tècniques i els procediments que permetin desenvolupar de manera crítica una etnografia.

Actualment, l'antropologia es presenta com a indispensable per a l'estudi de qüestions com ara les desigualtats i les identitats ètniques, de classe, de gènere o d'edat; les variacions culturals en interaccions i fluxos socials; el funcionament d'organitzacions, l'anàlisi de manifestacions complexes de la cultura popular i tradicional, o les situacions de canvi induït que requereixen d'una acció especialitzada per atendre la diversitat cultural.

A la UAB, aquests estudis pretenen assegurar un primer nivell d'especialització a quart curs, oferint dos itineraris formatius. Un itinerari basat en el debat epistemològic, el coneixement de les teories antropològiques més recents i d'investigacions en curs; i un altre itinerari orientat a la intervenció sociocultural i ecocultural a través del coneixement teòric i pràctic de les bases d'aplicació de l'antropologia, de l'estudi d'experiències d'intervenció i del coneixement de les polítiques que serveixen de context a aquestes intervencions.

Perfil de l’estudiant

El grau en Antropologia Social i Cultural està dirigit als estudiants que tenen un esperit crític, interessats per les diferències i desigualtats socioculturals, per la gènesi dels estereotips i dels prejudicis, i per la comprensió dels nostres costums com a resultat de processos culturals i no com a fets naturals i immutables. L'estudiant d'Antropologia hauria d'ésser capaç de conjugar el pensament lògic amb la capacitat d'empatia i de comprensió de persones i grups de característiques socials i culturals diferents a les seves, de manera que li interessi tant el detall de la variabilitat cultural com el contrast crític de les teories que proven d'explicar-la. 

Sortides professionals

Els sectors principals d'ocupació són:

 • Assessories tècniques, disseny i intervenció en polítiques socioculturals (diferents nivells de l'administració pública i institucions en àmbits d'atenció social: salut, immigració, minories ètniques, grups socials, etc.).
 • Mediació intercultural en qualsevol dels àmbits de sanitat, educació, habitatge, treball, alimentació, consum.
 • Dinamització i desenvolupament de polítiques de cooperació (agències de cooperació al desenvolupament, ONG i institucions internacionals).
 • Experts en valorització i gestió del patrimoni etnològic, cultural i natural (museus públics i privats, biblioteques, entitats i institucions culturals, diputacions, empreses de gestió cultural, centres d’interpretació de la natura).
 • Assessorament especialitzat en temes d'immigració a les aules d'educació primària i d'educació secundària (Administració pública).
 • Tècnics i tècniques  en polítiques d'igualtat (empreses, institucions públiques).
 • Tècnics i tècniques de proximitat en equips per a la prevenció de situacions d'exclusió, risc social i infants del carrer (Administració pública, principalment).
 • Tècniques i tècnics de convivència per al desenvolupament de propostes de sensibilització envers la diversitat cultural i per a la prevenció de situacions de conflicte en barris i territoris amb important presència de població estrangera (Administració pública, principalment).
 • Consultoria i estudis de mercat i consum, recursos humans i organització (empreses, institucions públiques, cooperatives, sindicats).
 • Documentació, assessorament, producció i divulgació de continguts sobre diversitat cultural: treball especialitzat en mitjans de comunicació i editorials, tant en l’àmbit específic de les semblances i les diferències culturals com en el de la ciutadania multicultural o les migracions internacionals.
 • Docència en universitats, centres de formació de mediadors interculturals i en instituts d'educació secundària.
 • Recerca antropològica bàsica i avançada i transferència de coneixement en universitats, institucions científiques i grups de recerca.

Coordinador i equip de coordinació

Montserrat Clua Fainé
93 586 8318
coordinacio.grau.antropologia@uab.cat

Professorat

Consulta el llistat de professors

Avaluació

La metodologia dels crèdits ECTS implica una avaluació continuada en la qual es valora tota la feina de l'estudiant.

Horaris

Un torn de matí

Calendari Acadèmic de la Facultat

Recursos d'aprenentatge

Recursos d'aprenentatge

Facultat de Filosofia i Lletres
https://www.uab.cat/lletres/
Campus de Bellaterra
Codi de preinscripció: 21006
80
Nombre de crèdits: 240
Durada: 4
Idioma: Català (50%), castellà (45%) i anglès (5%).
Preu per crèdit: 25,27 euros.
Inici de classes: 12 de setembre de 2018
Presencial.
Període lectiu: El curs esta organitzat per semestres.
Règim d’estudi: Dedicació a temps complet. Possibilitat de règim a temps parcial.
Títol que s'obté: Graduat/da en Antropologia Social i Cultural
Ciències Socials i Jurídiques

Si tens dubtes o vols més informació pots omplir el formulari següent: *Camps obligatoris

Un cop enviat el formulari, rebràs un correu de confirmació de la teva petició