• UABDivulga
02/01/2017

XV workshop "Mètodes ràpids i automatització en microbiologia alimentària"

XV workshop MRAMA
Del 22 al 25 de novembre de 2016, tingué lloc el XV workshop sobre Mètodes ràpids i automatització en microbiologia alimentària (MRAMA) a la Facultat de Veterinària de la UAB, dirigit per la doctora Marta Capellas Puig i el doctor Josep Yuste Puigvert, professors de Ciència i Tecnologia dels aliments, i organitzat pel Centre d’Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments (CIRTTA) i el Departament de Ciència animal i dels aliments de la Universitat. Celebrat anualment, el workshop MRAMA, d’un contingut aplicat i de futur, amplia i difon els coneixements teòrics i pràctics sobre mètodes innovadors per detectar, comptar, aïllar i caracteritzar ràpidament els microorganismes, i els seus metabòlits, habituals en els aliments i l’aigua.

En el XV workshop MRAMA, participaren conferenciants de renom. S’encarregà de la ponència inaugural el Dr. José Juan Rodríguez Jerez, investigador principal del grup AMicS de la UAB i professor del nostre Departament, que oferí una visión general dels mètodes ràpids i miniaturats i l’automatització en microbiologia. El Dr. Armand Sánchez Bonastre, director del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la UAB i professor del nostre Departament, informà exhaustivament sobre l’aplicació a la seguretat alimentària de la reacció en cadena de la polimerasa (PCR), mètode genètic en constant evolució per detectar i identificar microorganismes, i la seqüenciació genòmica massiva. El Dr. David Rodríguez Lázaro, de la Universidad de Burgos, explicà la seva experiència en harmonització i estandardització en microbiologia molecular alimentària, i remarcà els casos de Listeria monocytogenes i Salmonella spp. El Dr. José Martínez Peinado, de la Universidad Complutense de Madrid, transmeté magistralment als assistents els seus grans coneixementssobre els llevats en els aliments (bons amics, pitjors enemics?). La Dra. María del Carmen Portillo Guisado, de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, exposà la seva experiència en vins i caves, qui en produeix les alteracions microbiològiques i com detectar-los. El Dr. Olav Sliekers, de Purac Biochem, a Gorinchem (Països Baixos), participà amb una interessant ponència sobre el deteriorament de la carn i els productes carnis a l’era genómica, i les seves anàlisis mitjançant metagenòmica i mètodes convencionals per descobrir-ne els sospitosos. El Dr. Martin G. Wilkinson, de la University of Limerick (Irlanda), parlà dels reptes, les oportunitats i els progressos de la poc coneguda tècnica de la citometria de flux. I el Sr. David Tomás Fornés, investigador científic de Nestec, Centre de Recerca de Nestlé, a Lausana (Suïssa), presentà un tema de gran importància com són les tècniques de mostreig pel control microbiològic ambiental a la indústria alimentària. Els continguts de les ponències donaren lloc, al final de cada jornada, a taules rodones en què es tractaren aspectes rellevants com ara els mètodes de biologia molecular aplicats a la seguretat alimentària, i el deteriorament dels aliments.

A més, hi assistiren importants empreses de microbiologia, que explicaren i mostraren els seus productes i els seus serveis (funcionament, avantatges i limitacions, i tècniques en què es basen). Aquestes empreses, que patrocinaren el XV workshop MRAMA, foren: 3M España, BC Aplicaciones Analíticas, BD Diagnostic Systems, bioMérieux España, Bio-Rad Laboratories, Bioser, BioSystems, BIOTECON Diagnostics (Alemanya), Bruker Española, Eppendorf Ibérica, IDEXX Laboratorios, iMiCROQ, ITRAM HIGIENE, Laboratorios MICROKIT, Merck – Sigma-Aldrich Química, MicroPlanet Laboratorios, Neogen Europe (Regne Unit), Nirco, PanReac AppliChem, Thermo Fisher Diagnostics, Tiselab, i Werfen – QIAGEN.
 
També col·laboren amb el workshop MRAMA: ainia.centro tecnológico, el Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria (CNTA), Productos Florida, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), Publica – Revista Técnicas de Laboratorio, Estrategias Alimentarias – Revista EUROCARNE, Sweet Press – Revista Tecnifood, la Sociedad Española de Microbiología (SEM), la Asociación de Consultores y Formadores de España en Seguridad Alimentaria (ACOFESAL), la Sociedad Española de Seguridad Alimentaria (SESAL), l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i la Sociedad Española de Químicos Cosméticos (SEQC).
 
El workshop ha estat una activitat exitosa, tant pels ponents i les seves ponències, com per l’assistència de públic i la participació de les empreses de microbiologia. Aplegà 188 persones, de diversos col·lectius nacionals i internacionals: (i) Laboratoris, assessories i consultories, i indústries dels àmbits agroalimentari (entre altres, els sectors carni i avícola, productes de la pesca, lacti, menjars preparats, verdures i hortalisses, cacau, begudes analcohòliques –aigües, sucs de fruites, begudes refrescants– i alcohòliques –cerveser, vitivinícola, cava–, alimentació animal, ingredients i additius), biotecnològic, etc.; (ii) Professors i estudiants de la UAB (grau de Ciència i Tecnologia dels aliments, i tercer cicle) i altres universitats; (iii) Altres centres de recerca; (iv) Administració.

Durant tres dies, es dugueren a terme unes sessions pràctiques al laboratori, en què es treballà amb alguns equips i els productes més innovadors del camp dels mètodes ràpids i l’automatització. I s’organitzaren tres tallers: (i) Ús dels recursos per microbiologia predictiva disponibles a l’internet, a càrrec de la Sra. Montse Vila Brugalla (Servei de Control alimentari de mercats centrals de l’Agència de Salut Pública de Barcelona); (ii) Perills microbiològics en els sistemes APPCC? Per fi, identifica’ls correctament a la teva empresa!, a càrrec del Sr. Jon Basagoiti Azpitarte (Imagining Management Systems, Ermua); (iii) Al·lèrgens alimentaris: mètodes per detectar-los i quantificar-los, a càrrec de Bioser – Romer Labs Diagnostic (Àustria).

La taula rodona prèvia a la cloenda oficial, amb diversos ponents i professionals d’empreses de microbiologia, tractà sobre la instrumentació en microbiologia dels aliments, les tendències del mercat mundial i altres temes d’actualitat del sector, i constatà, juntament amb les ponències del workshop, la importància del correcte mostreig ambiental, relacionat directament amb la contaminació del producte; la rellevància de l’automatització al laboratori; la diversitat de necessitats quant a mètodes microbiològics, segons el sector; així com els progressos en el desenvolupament de solucions que aporten rapidesa, precisió, sensibilitat i especificitat.
 

Marta Capellas Puig
Josep Yuste Puigvert
Departament de Ciència animal i dels aliments
Marta.Capellas@uab.cat, Josep.Yuste@uab.cat
 
View low-bandwidth version