• UABDivulga
21/03/2017

Un nou enfocament per a la recerca en la malaltia d’Alzheimer

ArrestAD
El projecte europeu ArrestAD, del programa FET-OPEN Horizon 2020, que es va iniciar a principis d'any i finalitzarà al desembre de 2022, proposa una nova visió per a la recerca en la malaltia d’Alzheimer i posarà a prova un nou concepte per al seu diagnòstic precoç i tractament basat en el paper del sucre heparan sulfat. La investigadora de l’Institut de Neurociències Lydia Giménez-Llort lidera la participació de la UAB en el projecte.
Membres del projecte ArrestAD

El projecte ArrestAD ha rebut finançament del programa FET-OPEN Horizon 2020 per valor de quatre milions d’euros. ArrestAD proposa una nova visió per a la recerca en la malaltia d’Alzheimer i posa a prova un nou concepte per al seu diagnòstic precoç i tractament. Està basat en una descoberta recent que demostra el paper central d’un tipus particular de cadena de sucre, l’heparan sulfat, com a catalitzador dels procesos bioquímics que provoquen la malaltia d’Alzheimer.
 
El programa està dirigit per la professora Dulce Papy-Garcia, de la Universitat de París Est Créteil i posa en comú una PIME amb base a París, ScreenCell, amb els equips de recerca dels hospitals d’assistència pública de París, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universidad de Salamanca, el Radboud University Medical Centre (Nijmegen), el Necki Institute of Experimental Biology (Varsòvia), i la Universitat de Liverpool (Regne Unit).
 
Des de l’Institut de Neurociències de la UAB i amb la col·laboració del Servei d’Estabulari, la Universitat Autònoma de Barcelona hi participa oferint el seu llarg bagatge en Neurociència de la Conducta Translacional. Ho fa, a més, aportant un nou enfocament de recerca amb el segell del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal, ja que adreça la malaltia no només des de l’enfoc cognitiu tradicional (les pèrdues de memòria i del judici que caracteritzen aquesta demència) sinó obrint el gran paraigües de símptomes neuropsiquiàtrics (com són l’agitació, l’ansietat, l’apatia, la depressió, la psicosis, l’insomni, etc) associats a la malaltia i que són els què agreugen de forma severa la qualitat de vida dels pacients i dels seus familiars cuidadors, determinant en molts casos la institucionalització dels malalts.
 
La convocatòria FET-OPEN Novel Ideas for Radically New Technologies és molt selectiva, amb només un 4% de les 544 propostes amb finançament. Dóna suport a projectes basats en noves ideas emergents basades en recerca de frontera, orientades cap al desenvolupament futur de tecnologies radicalment diferents de les actuals que poden canviar la societat en les properes dècades.

Lydia Giménez-Llort
Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal
Institut de Neurociències

Referències

Sepulveda-Diaz et al. HS3ST2 expression is critical for the abnormal phosphorylation of tau in Alzheimer’s disease-related tau pathology. Brain (2015) 138 (5): 1339-1354. DOI: 10.1093/brain/awv056
 
Projecte ArrestAD
3-O-sulfated heparan sulfate translocation in altered membrane biology: A new strategy for early population screening and halting Alzheimer’s neurodegeneration.
http://cordis.europa.eu/project/rcn/207479_en.html

 
View low-bandwidth version