• UABDivulga
07/2009

Presenten el primer calendari pol·línic de Santa Cruz de Tenerife

Pol·len
El Laboratori d'Anàlisis Palinològiques de la UAB, en col·laboració amb l'empresa Air Liquide i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), han desenvolupat el primer calendari pol·línic de Santa Cruz de Tenerife, resultat de les investigacions desenvolupades en el marc del projecte EOLO PAT que, des de 2004, estudia els nivells de pol·lens i espores de la zona.

El calendari pol·línic és un esquema que representa, de forma senzilla, els diferents tipus de pol·lens amb capacitat per produir al·lèrgies respiratòries i el seu nivell de presència en l'aire al llarg de l'any. S'estableixen 4 nivells (de l'1 al 4) que permeten als habitants de la ciutat conèixer el risc de patir al·lèrgia.

Segons, Emilio Cuevas, director del Centre d'Investigació Atmosfèrica d'Izaña (AEMET), "les dades ofertes pel projecte EOLO PAT i el calendari pol·línic es complementen amb la informació que tenim sobre aerosols atmosfèrics i contaminants gasosos de Santa Cruz de Tenerife. A més d'indentificar els tipus de pol·lens, el calendari va un pas més enllà i indica el nivell de risc en cada moment".

Jordina Belmonte, investigadora responsable del Laboratori d'Anàlisis Palinològiques de la UAB, explica que "la informació que ofereix el calendari és de gran utilitat per als ciutadans al·lèrgics i per als al·lergòlegs, pneumòlogues i mèdics d'atenció primària i és un bon complement a la informació de previsió que s'emet setmanalment. Resumeix la qualitat biològica de l'aire de Santa Cruz de Tenerife, i la informació és extrapolable a altres zones amb característiques ambientals similars".

El desenvolupament d'aquest calendari s'emmarca en el projecte EOLO PAT, que s'elabora a Santa Cruz de Tenerife des de 2004. El projecte porta oferint, durant aquests quatre anys, butlletins setmanals amb la predicció dels nivells de pol·lens i espores al·lergògens més importants.

Juan F. Priego, director de Air Liquide a Canàries, afirma que aquesta empresa "contínua amb el suport a aquest projecte, que confirma la nostra integració amb la societat, la salut i el medi ambient. El calendari pol·línic és un avanç històric en la informació disponible per als pacients i els serveis sanitaris".

El calendari pol·línic de Santa Cruz de Tenerife pot consultar-se de manera gratuïta al web: http://lap.uab.cat/aerobiologia/general/pdf/calendaris/cal_pol_tenerife_ca.pdf.

Més informació sobre el projecte EOLO PAT, accessible també gratuïtament: http://lap.uab.cat/aerobiologia/ca/

Jordina Belmonte
Universitat Autònoma de Barcelona
 
View low-bandwidth version