• UABDivulga
27/01/2016

Posada al dia del mètode de classificació taxonòmica del circovirus porcí tipus 2

taxonomia circovirus porcí
Un equip internacional i multidisciplinar de científics ha publicat un estudi al Virology Journal on s’estudia la classificació taxonòmica del circovirus porcí tipus 2 (PCV2), un dels principals patògens que afecten el sector porcí a nivell mundial. L’estudi ha comptat amb la participació destacada de dos investigadors de l’IRTA-CReSA, el professor Joaquim Segalés, del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB, i el doctor Martí Cortey, del subprograma de malalties endèmiques de l’IRTA-CReSA.

El PCV2 provoca anualment quantioses pèrdues econòmiques al sector porcí. D’uns anys ençà la vacunació ha estat el mitjà més efectiu de controlar les infeccions per aquest virus, tot i que encara existeixen moltes llacunes en nombrosos aspectes patològics, epidemiològics i evolutius. Des de l’última proposta de classificació taxonòmica del PCV2, presentada en el marc del projecte Europeu del sisè programa marc, s’ha incrementat significativament el nombre de genomes del virus disponibles al GenBank,especialment amb dades provinents de la Xina.
 
L’estudi realitzat ha classificat i analitzat tots aquests genomes complets i parcials de PCV2 disponibles per tal d’avaluar el mètode i la classificació taxonòmica acceptada actualment. Els resultats han indicat clarament la necessitat d’un nou mètode de classificació, ja que el mètode de llindars aplicat en l’última classificació, basat en l’histograma de freqüències de les diferències entre seqüències, és inadequat per la situació actual, on la variabilitat vírica és molt superior a la coneguda en l’anterior classificació.
 
En el marc d’aquest treball s’ha proposat un mètode alternatiu, basat en posicions marcadores, mutacions conservades que permeten diferenciar grups, per tal de mantenir la classificació taxonòmica actual basada en quatre genotipus, i que al mateix temps sigui ràpid i de fàcil aplicació a l’hora de decidir a quin genotipus assignar una seqüència problema.
  

Joaquim Segalés
Departament de Sanitat i Anatomia Animals (UAB)
joaquim.segales@uab.cat

Martí Cortey
Subprograma de malalties endèmiques (IRTA-CReSA)
marti.cortey@irta.cat

Referències

Franzo, Giovanni; Cortey, Martí; Olvera, Alex; Novosel, Dinko; Martins Gomes De Castro, Alessandra Marnie; Biagini, Philippe; Segalés, Joaquim; Drigo, Michele. Revisiting the taxonomical classification of Porcine Circovirus type 2 (PCV2): still a real challenge. Virology Journal. 2015, vol. 12, art. 131. doi: 10.1186/s12985-015-0361-x.

 
View low-bandwidth version