• UABDivulga
21/09/2017

Optimitzar l'ocupació dels esportistes d'elit europeus

B-Wiser
Des de gener de 2017, el Grup d’Estudis de Psicologia de l’Esport (GEPE) de la UAB participa en el projecte "Ser un guanyador en l'esport d'elit i l'ocupació abans i després de la retirada esportiva" (B-WISER). Aquest projecte, que té una durada de 2 anys, és cofinançat pel Programa Erasmus+ de la Unió Europea i el seu objectiu és optimitzar l’ocupabilitat dels esportistes d'elit.

Finançat amb 0,4 milions d'euros, permetrà a 13 socis i 39 experts de sis Estats membres de la UE (Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Eslovènia, Espanya i Suècia) realitzar recerques sobre com optimitzar l'ocupació d'esportistes i exesportistes a Europa.

En la fase inicial, el projecte B-WISER identificarà les estructures i mesures existents de suport a l’"esport d'elit i a l'ocupació". Posteriorment, el projecte identificarà les competències que els esportistes necessiten per combinar "l'esport d'elit i l'ocupació", així com les competències que necessiten per passar amb èxit de l'esport d'elit al mercat laboral al final de la seva carrera esportiva d'elit.

En les següents fases, el projecte B-WISER investigarà el valor afegit que implica pels contractants optar per ocupar esportistes i ex-esportistes i identificarà i desenvoluparà bones pràctiques als països participants per optimitzar el procés d’ajustament entre esportistes o ex-esportistes i futurs ocupadors. Aquest projecte permetrà als centres educatius, als centres esportius, als òrgans rectors de l'esport, als ocupadors i als assessors de carrera, dels països participants, optimitzar el seu suport i orientació en les trajectòries de l'esport i l'ocupació d'elit.
 
L'associació, està integrada per universitats, Comitès Olímpics i Paralímpics nacionals i internacionals (NOC, BPC, IOC, IPC), centres esportius d'elit (CAR), experts en assessoria de carrera (Adecco, Atleta Career Program), experts en ocupació i recursos humans (Kapito HR, Unizo, UEAPME) i els experts esportius internacionals (COI, IPC, EOC) seran coordinats pel Prof. Wylleman de la 'Vrije Universiteit Brussel'. Els professors Miquel Torregrossa i Yago Ramis coordinen el projecte a la UAB, que compta també amb la professora Susana Pallarés els tècnics de Suport a la recerca Anna Jordana, Salvador Miró i Andrea Perez-Rivases com a col·laboradors en el seu rol d’experts en carreres duals i transicions.

Miquel Torregrossa, Yago Ramis i Anna Jordana
Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Miquel Torregrossa, Yago Ramis, Susana Pallarés, Anna Jordana, Salvador Miró i Andrea Perez-Rivases. Projecte “Be a Winner in elite sports and Employment before and after athletic   Retirement(B-WISER). Erasmus+ Programme of the European Union. www.bwiser.eu

 
View low-bandwidth version