• UABDivulga
02/2014

Nova espècie cactofílica de Drosophila descoberta a l’Equador

Drosophila cactofilica i cactus columnar
Ha estat descoberta a l’Equador una nova espècie de mosca endèmica amb taques al tòrax, Drosophila machalilla, el nom específic de la qual fa referència a una cultura prehispànica que va habitar la regió. Aquesta espècie habita en cactus columnars i té una alta tolerància a alcaloides tòxics per a altres espècies. La futura seqüenciació del seu genoma permetria buscar els gens implicats en la depuració d'alcaloides tòxics, així com l'evolució de caràcters sexuals en dípters.

Un equip conformat per investigadors de la UAB i la PUCE de l'Equador han descrit una nova espècie de mosca amb taques al tòrax que pertany al gènere Drosophila, l'organisme model més utilitzat en investigació biològica, particularment en Genètica i Biomedicina.

El nom de la nova espècie, D. machalilla, fa referència a una cultura prehispánica (850-1400 d. C.) que va habitar la regió en la que va ser descoberta i és endèmica. L'estudi publicat a la revista Annals of Entomological Society of America, va ser realitzat al Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB i inclou una descripció morfològica completa de l'espècie en diferents fases del seu desenvolupament, que ha servit per a la seva classificació.

Els espècimens tipus de D. machalilla es troben dipositats al Museu d'Història Natural de Nova York. L'anàlisi del seu ADN ha determinat que les espècies filogenèticament més properes pertanyen al grup nannoptera, mosques conegudes per habitar en cactus columnars i que tenen una alta tolerància a alcaloides que són tòxics per a altres espècies. Utilitzant el rellotge molecular s'ha estimat que D. machalilla divergir del grup nannoptera fa 7-17 milions d' anys.

La troballa de D. machalilla a l’Amèrica del Sud obre interrogants sobre com va poder haver-se produït la separació d'aquests llinatges, pel fet que les espècies més properes del grup nannoptera havien estat registrades únicament en zones desèrtiques d'Amèrica del Nord. Segons un altre article publicat a Journal of Evolutionay Biology, realitzat per investigadors de França, Estats Units i la UAB, el temps de divergència estimat entre aquestes espècies coincideix amb el període de formació de l’istme de Panamà, suggerint que l'ancestre del grup nannoptera va poder haver migrat des d’Amèrica del Sud quan es va formar l’istme.

Un futur projecte d'investigació planeja seqüenciar el genoma de Drosophila machalilla i utilitzar aquesta informació en la recerca de gens implicats en la depuració d'alcaloides tòxics i l'evolució de caràcters sexuals en dípters.

Andrea E. Acurio Armas
Grup Genòmica, Bioinformàtica i Evolució

Referències

Acurio, A.; Rafael, V.; Céspedes, D.; Ruiz, A. Description of a new spotted-thorax Drosophila (Diptera, Drosophilidae) species and its evolutionary relationships inferred by a cladistic analysis of morphological traits. Annals of Entomological Society of America 106(6):695-705. 2013.

Lang, M.; Polihronakis, M.; Acurio, A.; Markow, T.; Orgogozo, V. Radiation of the Drosophila nannoptera species group in Mexico. Journal of Evolutionary Biology. 2014.

 
View low-bandwidth version