• UABDivulga
28/11/2016

Més obesitat desemboca en més artrosi: resultats d’un estudi a Catalunya

istockphoto/crossstudio
Es calcula que l’any 2030 hi haurà uns 573 milions de persones obeses al món. A banda del gran nombre de dolències que s’hi relacionen, ara els experts han descobert que contra més alt és el pes de les persones, més risc tenen de patir artrosi. Es tracta d’un deteriorament del cartílag de les articulacions que provoca dolor i dificultat de moviment, que pot arribar a afectar l’autonomia dels afectats.
istockphoto/crossstudio

L’obesitat i l’artrosi són dos malalties que freqüentment es relacionen entre sí, sobretot entre la població adulta. S’ha vist que la població general no només està envellint, amb el consegüent augment de l’artrosi, sinó que també el percentatge de persones amb obesitat està augmentant (hi haurà uns 573 milions d’obesos l’any 2030), pel que aquests dos problemes de salut seran cada vegada més importants en el futur. L’artrosi es caracteritza per un deteriorament de les articulacions (amb destrucció del cartílag), sobretot les de les mans, genolls i malucs, el que provoca dolor en l’articulació i dificultat per a dur a terme una vida autònoma.

L’obesitat pot provocar l’aparició d’artrosis de diverses maneres: o bé per una sobrecàrrega de pes sobre certes articulacions (sobretot els genolls) que afavoriria el desgast de l’articulació, o bé a través de substàncies biològiques generades al greix de l’individu que també afectarien l’articulació provocant-hi artrosi (sobretot a les canyelles).

Al nostre estudi hem volgut veure l’efecte que té l’Índex de Massa Corporal d’un individu (IMC = Pes (kg)/alçada2) en l’aparició de l’artrosi a la canyella, al genoll i als malucs. L’IMC de cada pacient es va agrupar en 4 grups: pes normal, sobrepès, obesitat tipus 1 i obesitat tipus 2. Per aquest estudi hem analitzat una base de dades d’atenció primària anomenada SIDIAP. Aquesta base de dades conté informació mèdica de més de 5,5 milions de pacients de tota Catalunya, el que representa més d’un 80% de la població catalana.

En total vam poder estudiar 1.764.061 pacients durant 4 anys i mig. Vam observar que, comparat amb els pacients que tenien un pes normal, aquells que tenien sobrepès o obesitat tenien més risc de patir artrosi en totes les articulacions especialment al genoll i aquells que tenien sobrepès obesitat tipus 1 o obesitat tipus 2 tenien un risc d’artrosi augmentat per 2, per 3 i per 5 respectivament.

Gràfica dels resultats de l'estudi. Carlen Reyes.
Gràfica dels resultats de l'estudi. Carlen Reyes.

Vam arribar a la conclusió que no només el sobrepès o l’obesitat augmenten el risc d’artrosi sinó que aquest risc augmenta a mesura que pugem de pes.

Carlen Reyes Reyes
GREMPAL Research Group
Universitat Autònoma de Barcelona
creyes@idiapjgol.info

Referències

Reyes, C., Leyland, K.M., Peat, G., Cooper, C., Arden, N.K., Prieto-Alhambra, D. Association Between Overweight and Obesity and Risk of Clinically Diagnosed Knee, Hip, and Hand Osteoarthritis: A Population-Based Cohort Study. Arthritis & Rheumatology. 2016. 68: 8. 2326-5205. http://dx.doi.org/10.1002/art.39707

 
View low-bandwidth version