• UABDivulga
22/02/2016

Els "Bojos per la Física" ja tenen el seu programa

bojos per la física 2016
El programa educatiu Bojos per la Ciència ofereix l’oportunitat d’aprofundir en la teoria i les tècniques científiques de diferents camps de la ciència als estudiants de batxillerat que hi tinguin interès i mostrin aptituds. Enguany, per primera vegada, es duu a terme el curs Bojos per la Física, co-liderat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i l’Institut de Física d’Altes Energies. El curs compta amb un total d’11 sessions que es duran a terme al llarg de tot l’any. A la primera, els 25 participants han pogut posar-se en la pell dels investigadors del CERN.

Per primer any, el programa educatiu organitzat i finançat per la Fundació Catalunya-La Pedrera Bojos per la Ciència, compta amb una secció sobre física. Es tracta del Bojos per la Física, co-liderat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). Des de feia temps, els estudiants havien mostrat interès en la possibilitat d’un programa que tingués com a temàtica la física, i aquest any, en el marc del campus de la UAB, s’ha donat la possibilitat de fer-ho.
 
El Bojos per la Física 2016 compta amb la participació de 25 estudiants, 15 noies i 10 nois, de 1r de Batxillerat procedents de poblacions de tot Catalunya. El programa els ofereix 11 sessions pràctiques al llarg de l’any 2016 amb l’objectiu de fomentar la vocació científica d’aquests joves i en especial el seu entusiasme per la física. Però també es pretén que els estudiants entrin en contacte amb el dia a dia de la investigació en física i tinguin el testimoni dels investigadors que s’hi dediquen.
 
La primera sessió del Bojos per la Física va ser el dia 6 de febrer a l’IFAE. Els estudiants van tenir l’oportunitat de posar-se en la pell dels investigadors del CERN i realitzar una anàlisi de dades reals de col·lisions de partícules produïdes al detector ATLAS de l’LHC. Fent servir un software especial van poder experimentar com es va descobrir el bosó de Higgs l’any 2012.

La sessió va comptar amb la participació de l’investigador de l’IFAE Aurelio Juste, que va parlar als estudiants sobre els fonaments de la matèria coneguda de l’Univers, i també amb la de Mirko Casolino, estudiant de doctorat de l’IFAE que va venir especialment del CERN. Ell va destacar la importància de tenir un nombre elevat de dades per poder arribar a conclusions definitives i els va encoratjar a anar avançant en la carrera de física explicant la seva experiència personal.
 


Els participants han mostrat el seu entusiasme per aquesta primera sessió, la qual va esdevenir tot un èxit. Les properes 10 seran tant o més engrescadores, ja que els permetran seguir coneixent el camp de la física amb més profunditat. Concretament, coneixeran el món dels nanobiosensors i dels detectors que treballen a la nanoescala a l’CN2. També podran gaudir d’una sessió al Sincrotró Alba, visitar el nanolaboratori de la UAB i fer una anàlisi d’observacions astronòmiques a l’observatori astronòmic de MónNatura Pirineus a càrrec de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC-IEEC).
 
Per més informació: http://bojosperlafisica.ifae.es/.
 

Sebastian Grinschpun
Institut de Física d'Altes Energies (IFAE)
 
View low-bandwidth version