U A B
La UAB a Barcelona

Cronologia per anys

50 anys d'experiències UAB

Presentats nous llibres sobre 50 anys d'experiències a la UAB

UAB Casa Convalescència va acollir l'acte de presentació de quatre nous volums de la col·lecció de llibres 50 Anys d'Experiències UAB, que edita el Servei de Publicacions. La rectora Margarita Arboix va definir les seves autores -Carme Ángel, Rosa Maria Pujol, Maria Villanueva, Teresa Camps, Mercedes Unzeta i Blanca Vilà- com a "sis institucions" que han fet possible que "moltes coses siguin creades i funcionin"  a la Universitat.

50 aniversari ICE

50è aniversari de l’Institut de Ciències de l’Educació

L'acte es va celebrar el 23 d’octubre. Conduït pel periodista Jofre Llompart, va comptar amb ponències de la directora de l’ICE, Anna Cros, i de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i amb una taula rodona sobre la trajectòria de l’Institut. En el marc de l’acte, es van presentar un vídeo i un llibre commemoratius.

 

Creació ECIU

Acte de llançament de l’ECIU University

El 8 de novembre va tenir lloc l’acte d’inici formal del projecte ECIU University, un dels disset projectes internacionals seleccionats per la Comissió Europea a la convocatòria d’universitats europees del programa Erasmus+. Hi van assistir les autoritats de les universitats del consorci ECIU (European Consortium of Innovative Universities).

trobada qualitat ocupabilitat

XVII trobada anual RUEPEP

El 28 i 29 de març l’Escola de Postgrau de la UAB va organitzar la trobada anual de la Xarxa Universitària d’Estudis de Postgrau i d’Educació Permanent (RUEPEP). Sota el títol «Qualitat i ocupabilitat: reptes actuals en els estudis de postgrau i en la formació permanent», es va debatre sobre certificació de la qualitat, bones pràctiques, ocupabilitat i impacte social dels estudis de postgrau i de formació contínua.

Trobada RedEmprendia

La UAB acull una trobada de RedEmprendia

El comitè tècnic de RedEmprendia, la xarxa iberoamericana d’emprenedoria i innovació universitària, es va reunir el 21 i 22 de novembre a Casa Convalescència. A la trobada, organitzada conjuntament per la UAB, la UB i la UPC, -les tres universitats catalanes membres de la xarxa-, hi van participar representants de 27 universitats de vuit països, que van analitzar els programes en curs i van definir noves estratègies de futur per impulsar l’emprenedoria universitària.

Johan Cruyff

La UAB i el Johan Cruyff Institute col·laboren en docència i recerca

En una roda de premsa a UAB Casa Convalescència, el 19 de novembre, la UAB i el Johan Cruyff Institute van fer públic un acord per impartir conjuntament un màster en gestió esportiva, crear una càtedra de recerca i treballar en l'ajuda a les persones discapacitades a l'àmbit de l'esport.

 

 

 

Beques Itaca 2016

Lliurament de les beques Ítaca-Santander

El 5 de febrer va tenir lloc el lliurament de les 23 beques salari Ítaca-Santander a estudiants de batxillerat amb un alt rendiment acadèmic i que provenen d’entorns desafavorits. Des del curs 2015-16, les beques financen també els estudis de màster oficial de quatre alumnes que van completar els seus estudis de grau amb l’ajuda de les beques Ítaca, amb el suport del Consell Social de la UAB.

Beques Itaca Santander

Lliurament de les beques Ítaca-Santander

El 17 de setembre va tenir lloc, per sisè any consecutiu, l’acte de lliurament de 20 beques salari Ítaca-Santander a estudiants de batxillerat amb un alt rendiment acadèmic i que provenen d’entorns desafavorits. Cal assenyalar que aquest curs s’ha graduat la tercera promoció de titulats que ha completat els estudis gràcies a l’ajut d’una beca salari.

 

 

Kostya Novoselov

El Nobel Kostya Novoselov inaugura un workshop sobre nanobiosensors

L’ICREA Workshop on Graphene Nanobiosensors és un esdeveniment únic que aplega els principals actors internacionals que treballen en l’aplicació del grafè i els materials 2D al camp dels Biosensors. El programa va comptar amb ponents de primer nivell, incloent-hi el Premi Nobel de Física 2010, Kostya Novoselov.

Beques Itaca 2014

Quinta edición de las Becas Salario Ítaca-Santander

Fueron entregadas el 17 de septiembre por Ferran Sancho, rector de la UAB, Luis Herrero, subdirector general de Banco Santander y director territorial de Cataluña, y Gabriel Masfurroll, presidente del Consejo Social de la UAB.

 

 

Manifest malbaratment alimentari

Manifiesto contra el desperdicio alimentario

El 20 de febrero, una quincena de entidades y empresas presentaron en Casa Convalecencia el manifiesto Prou malbaratar aliments, impulsado por la UAB y la Plataforma Aprofitem els Aliments. Se trata de una iniciativa pionera en el Estado español que reúne todos los agentes de la cadena alimentaria (agricultura, industria agroalimentaria, distribuidores, consumidores, administraciones y entidades sociales) para luchar contra el derroche.

Creació Alumni UB

Neix la xarxa Alumni UAB

El 18 d’abril es va fer la presentació d'Alumni UAB a Casa Convalescència. Exalumnes de diverses promocions, acadèmics, representants institucionals i professionals de diferents sectors van coincidir en la importància d’aquesta xarxa com a pont entre els exalumnes i la UAB.

 

Beques Itaca 2013

Lliurades 20 noves beques salari Ítaca-Santander

En un acte que va tenir lloc el 25 de juny a Casa Convalescència, la UAB i el Banco Santander van lliurar, per quart any consecutiu, vint beques salari a estudiants de batxillerat amb un alt rendiment acadèmic que provenen d’entorns socioeconòmics amb dificultats. Les beques salari cobreixen les despeses de matriculació de l’estudiant i un salari mensual de 500 euros durant els deu mesos de durada del curs, i es renoven anualment si s’han aprovat totes les assignatures. A l’acte es va fer també un reconeixement a la primera promoció d’estudiants beneficiaris de les beques, que tot just s’han graduat després de cursar íntegrament els seus estudis amb l’ajut d’una beca salari. Les beques van ser lliurades en mà per Ferran Sancho, rector de la UAB, Pablo Cigüela, sotsdirector general adjunt de Banco Santander i director territorial de Catalunya, i Josep Escaich, president de la Comissió Econòmica del Consell Social de la UAB.

Artur Mas Ortelius

Llançament del programa Ortelius

L’11 de novembre va tenir lloc l'acte de llançament del programa Ortelius, amb assistència de rectors i vicerectors de 22 de les 36 universitats membres, i la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i del president de la División Global Santander Universidades, José Antonio Villasante. Ortelius vol establir un pont de relacions entre les universitats asiàtiques i de l’Amèrica Llatina i la UAB, i ja hi  col·laboren 23 universitats de la Xina i Corea del Sud i 13 d’americanes.

 

Premis Aposta

Premis Aposta per fomentar la recerca dels joves investigadors de la UAB

El 12 de desembre es van lliurar els primers premis Aposta, una iniciativa de la UAB pionera a l’Estat. Es van atorgar deu premis a joves investigadors per desenvolupar projectes innovadors de diferents àmbits, que suposen una dotació econòmica de fins a 25.000 euros. Els projectes guardonats abasten camps de recerca molt diversos: comunicació i llenguatge, medi ambient, progrés social i cultural, salut i tecnologies innovadores.

Debat FAS

Debat amb empreses sobre el model de gestió de la diversitat

El 7 de juny, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) va organitzar un debat sobre la gestió de la diversitat i les oportunitats i els reptes que presenta. Hi van participar directius i responsables de recursos humans de 25 empreses, persones amb discapacitat i experts de la UAB, que van parlar sobre models de gestió de la integració de persones amb discapacitat a les estructures empresarials i la incorporació de la diversitat com un valor estratègic corporatiu.

 

Study Abroad Eixample

Study Abroad obre un nou espai a l’Eixample de Barcelona 

El programa Study Abroad s’ha anat ampliant i consolidant des del seu inici en el curs 2005-2006. L’increment de la demanda ha fet necessari ampliar el nombre d’aules on s’imparteixen classes. A la seu principal, situada a Casa Convalescència, s’hi ha afegit un nou espai ubicat a l’Eixample de Barcelona. Aquest edifici disposa d’onze aules per a un total de 310 estudiants.

10è aniversari Fundació Dr. Robert

La Fundació Doctor Robert celebra el desè aniversari

Amb la participació d’antics col·laboradors de la Fundació i d’altres personalitats, el director, Josep Torrent, i el seu equip van celebrar deu anys de treball en la formació continuada en l’àmbit de les ciències de la salut i de la vida, en un emotiu acte a Casa Convalescència el 17 de setembre. Durant aquests anys, per la Fundació han passat prop de 13.500 alumnes i al voltant de 1.500 professors, i s’hi han fet 657 activitats.

 

Desè aniversari d’UAB Idiomes Barcelona 

Amb motiu del desè aniversari d’UAB Idiomes Barcelona, s’han fet diversos actes commemoratius a Casa Convalescència.

Desè aniversari Fundacio Josep Laporte

La Fundació Josep Laporte fa deu anys 

En l’acte de celebració, el 21 d'abril, es va reconèixer la contribució de les entitats i els organismes que hi han col·laborat durant aquesta dècada. Es va commemorar, conjuntament, el cinquè aniversari del Foro Español de Pacientes i el tercer aniversari del Fòrum Català de Pacients i de la Universitat dels Pacients, iniciatives vinculades a la Fundació, i es van lliurar els premis Conocimiento y PaCIENtes a personalitats i professionals destacats en la millora de la qualitat de l’atenció sanitària als pacients.

Igor Melcuk

Jornades sobre l’ensenyament del francès

Del 3 al 5 de setembre es van celebrar les XXIV Jornades Pedagògiques sobre l’Ensenyament del Francès a Espanya, que organitza l’Institut de Ciències de l’Educació. Van participar-hi més de tres-cents docents de francès d’ensenyament secundari i universitari. Entre els lingüistes assistents destaca Igor Mel’cuk, autor de la teoria sentit-text, una descripció teòrica del funcionament de la llengua i, alhora, una visió aplicada per a la modelització de la llengua en sistemes de generació automàtica del llenguatge.

 

 

simposi nanotecnologia

La nanotecnologia obre portes a la salut i al medi ambient 

El 29 d’octubre va tenir lloc el Simposi Internacional Implicacions de la Nanotecnologia en la Salut i el Medi Ambient, organitzat per Barcelona Nanotechnology Cluster-Bellaterra (BNC-b), una agrupació d’entitats, laboratoris i empreses adscrits al Parc de Recerca. El seu coordinador, Emilio Lora-Tamayo, va obrir el Simposi amb l’afirmació que la nanotecnologia no és una nova ciència, però sí que ho són algunes de les seves aplicacions, amb implicacions positives i negatives que cal explicar.

 

acord UAB i Banco Santander

UAB i Banco Santander, a la recerca de l’excel·lència acadèmica 

L’acord, una aliança estratègica per la innovació docent i l’impuls de la recerca, va ser signat el 10 de desembre. El president del Banco Santander, Emilio Botín, va destacar l’alta qualitat científica i acadèmica de la UAB, i la presidenta del Consell Social, Rosa Cullell, va recordar el compromís d’ambdues institucions amb la societat i el coneixement, remarcant que la formació del capital humà és tan important com la inversió en tecnologia per al desenvolupament econòmic i social.

 

Conferència Europea Universitat dels Pacients

Primeres jornades europees sobre educació en salut per a pacients 

La Fundació Josep Laporte i la Universitat dels Pacients van celebrar el 14 i el 15 de gener la primera conferència europea sobre capacitació i educació en salut per a pacients i cuidadors, organitzada amb els Fòrums Espanyol, Català i Europeu de Pacients, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica i la UAB. Es va destacar la importància de la implicació a parts iguals de pacients, professionals sanitaris i Administració en l’educació sobre la salut.

 

Aules d’Extensió Universitària per a la gent gran

A Casa Convalescència s’ha dut a terme la vintena edició de l’Aula d’Extensió Universitària per a la gent gran, la qual ha ampliat la seva capacitat amb un nou grup i ha comptat amb una programació de 45 cursos i 620 alumnes inscrits.

Enric Banda

El primer àpat de debat, amb Enric Banda com a protagonista 

Una cinquantena de persones rellevants del món empresarial i social van assistir al primer àpat de debat, celebrat el 17 d'abril a Casa Convalescència. El ponent, Enric Banda, director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, va parlar del paper estratègic de la universitat en el dinamisme de la societat.

Sybille Reichert

Ensenyament superior a Europa

Sybille Reichert, directora de Planificació del Swiss Federal Institute of Technology, va parlar de les últimes tendències en l’implementació de les reformes de Bolonya a les universitats d’Europa i dels reptes que suposen per al seu desenvolupament estratègic. Experts europeus van participar en el seminari, organitzat per la UAB l'1 de juliol, sobre les conseqüències i les diferències entre diversos països per endegar el procés de reformes de l’ensenyament superior a Europa, que hauria d’estar enllestit el 2010.

 

Seminari Inmigracions

Seminari sobre Immigració i desenvolupament

Organitzat per la UAB i l’Institut Europeu de la Mediterrània, va tenir lloc a Casa Convalescència els dies 19, 20 i 21 de setembre. Van inaugurar l'acte David Minovis, director de l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament; Lluís Ferrer, rector, i Andreu Claret, director de l’Institut Europeu de la Mediterrània. Gemma Aubarell, directora de programació de l’Institut i Rafael Grasa, vicerector de Relacions Institucionals, van presentar els objectius del seminari.

 

Càtedra Serra Ramoneda

Es presenta la Càtedra Antoni Serra Ramoneda

La Càtedra, fruit de la col·laboració entre la UAB i Caixa Catalunya, va ser presentada el 6 de març a Casa Convalescència. En l’acte que van presidir el rector, Lluís Ferrer, el president de Caixa Catalunya, Narcís Serra, i el director del Departament d’Economia de l’Empresa, Carles Gispert, es van glossar les tasques del Departament i el paper que el professor Serra Ramoneda ha tingut en la seva projecció. A la fotografia, els professors Salvador Giner, Antoni Serra Ramoneda, Joan Cals i Josep Oliver.

 

Richard S. Kayne

Lingüistes de tot el món a la UAB

Els lingüista Richard S. Kayne (a la fotografia) de la City University de Nova York, i John McCarthy, de la Universitat de Massachusetts a Amherst, van participar, juntament amb els especialistes en lingüística més destacats, a la 29a edició de l’International GLOW Colloquium, organitzat pel Grup de Gramàtica Teòrica dels Departaments de Filologia Catalana i Filologia Espanyola. Durant els dies 5, 6 i 7 d’abril es van fer diversos tallers monogràfics de sintaxi i fonologia amb participació d'investigadors d'arreu del món.

 

Study Abroad

Cinquena edició del programa Study Abroad 

L’edició amb més participació des que es va iniciar el programa, ara fa dos anys, ha acollit 172 estudiants nord-americans procedents de 40 universitats diferents. El programa, ofert per l’Àrea Internacional de la Fundació Universitat Autònoma de Barcelona, està dirigit a estudiants estrangers i organitza estades de 15 setmanes a Casa Convalescència durant les quals els participants poden estudiar espanyol i cursar assignatures en anglès de l’àmbit de l’economia o les humanitats.

 

La Fundació Biblioteca Josep Laporte organitza la Setmana del Pacient 

L'esdeveniment, celebrat del 17 al 21 d’octubre, va incloure, entre d’altres, el Primer Congrés Espanyol per a Pacients i la declaració del Dia del Pacient.

50 anys infermeria a Sant Pau

Cinquanta anys d’Infermeria a Sant Pau 

L’Escola Universitària d’Infermeria de l’Hospital de Sant Pau va celebrar els seus cinquanta anys d’existència amb una sessió acadèmica solemne que va tenir lloc el 7 d’octubre a Casa Convalescència, on antics directors van fer balanç. L’actual directora, Júlia Esteve, va fer menció de la qualitat assolida per l’Escola, la qual ha estat un exemple per a tot Espanya i, alhora, ha estat reconeguda internacionalment.

 

 

Escriptors i traductors

Escriptors i traductors

L’escriptor francès Daniel Pennac i el seu traductor al castellà, Manuel Serrat Crespo, van inaugurar el 24 de febrer a Casa Convalescència el cicle de diàlegs “Traduttore: traditore, assassino, amante, travestito? La relació autor-traductor”, amb què la UAB va encetar la seva participació a l’Any del Llibre i la Lectura. Joan Carbonell, vicerector d’Estudiants i de Promoció Cultural, va presentar l’acte i va ressaltar les figures dels autors literaris i dels seus traductors, sense els quals cap obra podria traspassar les fronteres de la seva pròpia llengua.

S’inauguren diverses iniciatives de la Fundació Biblioteca Josep Laporte

La Fundació va iniciar dues sèries d’actes presencials: els Dinars a Casa Convalescència, un fòrum mensual de debat sobre salut, sanitat i ciència, amb la presència de personalitats del sector sanitari i d’altres àmbits, i les Trobades a Casa Convalescència, un espai de reflexió sobre temes sanitaris d’actualitat. Així mateix, s'ha engegat el projecte Estius a Casa Convalescència, un nou concepte d'universitat d'estiu, especialitzada en temes de salut pública, accessible tant als professionals com als usuaris.

Casa Convalescència acull més de 300 activitats 

Entre cursos, congressos, reunions de tot tipus i actes socials, Casa Convalescència va acollir un total de 363 actes. La comunitat universitària de la UAB, principal usuari, hi va organitzar 158 activitats, d’entre les quals podem destacar les XXII Jornades Pedagògiques de l’Ensenyament del Francès a Espanya. En l’àmbit de les ciències de la salut i de la vida destaquen les activitats organitzades per l’Hospital de Sant Pau i la Fundació Doctor Robert, els cursos de l’IBACS Centre de Formació en Ciències de la Salut, els Seminarios Farmacéuticos dels laboratoris Boehringer i el I Congrés Nacional de Terapèutica Ortomolecular. Altres empreses o institucions que han fet actes a casa Convalescència són l’European University Association, el Center for Learning and Teaching Art and Design, la Fundació Gas Natural, l’Ajuntament de Barcelona (Agenda XXI Escolar), el CESCA (Jornades Catalanes de Supercomputació) i la Generalitat de Catalunya (Fòrum de Participació sobre Immigració i Nou Estatut)

Homenatge al rector Carles Solà 

El 26 de juny es va celebrar un homenatge al rector Carles Solà, que va ser al capdavant de la UAB des del mes de març de 1994 fins al mateix mes de 2002. 

A l’acte, organitzat per Associació d’Amics de la UAB, que presideix Xavier Muñoz, van ser-hi presents el conseller Andreu Mas-Colell, el rector de la UB, Joan Tugores; els exrectors Josep Laporte i Ramon Pascual; el president del Consell Social, Pere Miró; el síndic de greuges, Jordi Porta, i l’antic president del Consell Social, Anton Cañelles, a més de nombrosos professors i amics de Carles Solà. 

Enric Solà, registrador de la propietat, advocat, metge i, sobretot, amic, va fer una glossa de la personalitat del professor Solà des de les seves inquietuds juvenils en la postguerra valenciana, fins al seu compromís actual. Va destacar també la intensa activitat desplegada per Solà en la creació de l’Institut Joan Lluís Vives, que aglutina totes les universitats de parla catalana, i va demanar que després de la seva múltiple activitat pugui retornar a València per reafirmar el seu compromís. 

 

Es presenta el Centre Temàtic Europeu de Territori i Medi Ambient (CTETMA) 

L’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) va designar a la UAB com a líder d’aquest nou centre temàtic, que té com a socis nou organitzacions de la República Txeca, Finlàndia, Hongria, Romania, Àustria, Itàlia, França i Espanya, i va ser presentat el 4 de juliol de 2001 a Casa Convalescència. Treballarà en temes de cobertura, ús i degradació del sòl, posant una especial atenció en els ecosistemes més fràgils.