Un projecte d'antropologia de la UAB, reconegut pel programa Fundamentos BBVA
José Luis Molina, catedràtic d'Antropologia de la UAB, forma part de l'equip multidisciplinari premiat amb l'ajuda del Programa Fundamentos de la Fundació BBVA en l'apartat de Ciències Socials pel projecte «Mapping Cultural Diversity through Personal Networks», que estudiarà la diversitat cultural a partir de les xarxes personals a escala planetària.
El projecte té l'objectiu d'analitzar la diversitat cultural en una mostra de països a partir de les “signatures” o “petjades” que les institucions culturals (nacionalitat, ètnia, idioma, religió, etc.) deixen en les estructures de relacions que envolten els individus (com s'organitzen i com son aquestes relacions amb la família i les amistats). Juntament amb José Luis Molina, catedràtic del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB, el duran a terme també Anxo Sánchez, catedràtic de Matemàtica Aplicada de la UC3M (coordinador) i Christopher McCarty, professor del Departament d'Antropologia de la Universitat de Florida.
El Grup de Recerca en Antropologia Fonamental i Orientada (GRAFO), que coordina José Luis Molina, ha demostrat en els seus estudis que és possible predir trets culturals, com el país d'origen i la religió, examinant les característiques estructurals de les xarxes personals d'immigrants als EUA i Espanya. I que aquestes característiques poden considerar-se mostres de les estructures socials en què estan immersos els individus. Les mostres o "signatures culturals" indiquen l'existència d'una continuïtat sociocultural subjacent que no s'ha comprès bé fins ara.
En aquest marc, el projecte aborda el repte de conceptualitzar la diversitat cultural a tot el món des d'una perspectiva estructural, tot establint un pont entre cultura i estructura i buscant un nou concepte global. Per aconseguir aquest objectiu, és necessari revisar la disponibilitat de dades i les eines necessàries per mesurar adequadament totes dues dimensions.
Els investigadors recolliran xarxes personals, tant a través d'estudis transculturals com a través dels social media, per passar a comparar els resultats amb la informació disponible en els arxius sobre la diversitat cultural més importants, com són els Human Relations Area Files. Aquest enorme volum de dades permetrà estudiar la variació existent, així com identificar els mecanismes que explicarien aquesta interdependència entre cultures i estructures relacionals.
“Aquesta aproximació intenta superar el dualisme clàssic en antropologia i ciències socials entre cultura i estructura social per proposar un nou concepte teòric que permeti integrar totes dues dimensions de la vida humana, com són les institucions culturals i l'organització social. Els resultats esperats permetran concebre la diversitat cultural des d'una perspectiva completament nova, a partir de les petjades que deixa en l'estructura social, i així poder proposar noves preguntes sobre les regularitats i divergències observades”, assenyala José Luis Molina.
L'equip de físics i matemàtics de la U3CM afrontaran la tasca d'identificar patrons relacionals susceptibles de ser associats a àrees culturals a partir d'una gran quantitat de dades. Per part seva, l'equip de la UAB i la Universitat de Florida investigaran la continuïtat i el canvi documentat històricament en aquestes àrees i proposaran un marc teòric capaç d'integrar els resultats.
El projecte, que durarà 3 anys i ha obtingut un finançament de 600.000 €, representa una gran oportunitat per reprendre un tema fonamental per a l'antropologia i abordar-lo amb una ambiciosa combinació d'idees, tecnologies i equips interdisciplinaris, destaquen els investigadors.