Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Antropologia Social i Cultural

Barcelona acorda atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Científic a Teresa San Román

19 des. 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

L’Ajuntament de Barcelona ha acordat avui durant la sessió plenària del Consell Municipal, i per unanimitat de tots els grups, atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Científic a Teresa San Román, a Montserrat Aguadé i a Valentí Fuster. Se’ls reconeix, amb aquesta medalla, les seves respectives trajectòries científiques, la seva dedicació acadèmica, i el seu compromís social.

Foto Teresa Sant Roman

La doctora Teresa San Román (Pontevedra 1940) és una antropòloga especialitzada en l’estudi del poble gitano que va ser professora i catedràtica del departament d’antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona entre 1982 i 2010. Es va doctorar en antropologia a la Universitat de Londres l’any 1967 i des d’aleshores ha dedicat la seva vida i la seva carrera a l’estudi de la comunitat gitana, amb estudis exhaustius i pioners que li han valgut el reconeixement nacional i internacional. També ha treballat amb la comunitat senegambiana, i ha fet recerca sobre la vellesa. La seva tasca al voltant de les minories ètniques ha estat reconeguda amb diversos premis: Premi R. Doucastella de Recerca en Ciències Socials; Premi Hidalgo a la trajectòria professional de la lluita contra el racisme; Medalla de l’Ordre Civil a la Solidaritat del Ministeri de Treball i Afers Socials; Premi 8 d’Abril de l’Institut de Cultura Gitana; Premi Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya. També ha estat condecorada com a Membre d’Honor de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.

Els seus estudis i les etnografies sobre les comunitats gitanes de Madrid i Catalunya l’han convertit en una referent nacional i internacional en l’estudi i la història del poble gitano.

Si voleu conèixer els seus inicis, trajectòria i interessos, podeu llegir l’entrevista que el Projecte Entrevistes va publicar a la revista del departament Periferia l’any 2007: https://raco.cat/index.php/Periferia/article/view/146583/198403

Dins de