Relació amb el territori Un pol d'atracció de talent en un entorn d'excel·lència acadèmica i empresarial

Declaració del Vallès Occidental cap a la 2a reindustrialització

El 30 d'abril de 2014, representants del món acadèmic, polític, econòmic i social del territori del Vallès Occidental, preocupats pel progressiu deteriorament del teixit industrial del territori, per la situació de deteri orament social que està produint la caiguda constant de la capacitat productiva i l’aug ment de l’atur. Amb la voluntat de revertir la situació, van decidir manifestar la seva aposta per impulsar la indústria com a model del creixement econòmic de la zona com a base per a la recuperació econòmica.

Els signants d'aquesta declaració aposten per impulsar la indústria com a model del creixement econòmic, davant la progressiva davallada del teixit industrial d'aquest territori, la situació de deteriorament social que s’està produint, la caiguda constant de la capacitat productiva i l’augment de l’atur.

La Declaració -que recull un seguit de mesures de política industrial- és el principi d’un full de ruta que vol portar al Vallès Occidental a liderar una recuperació econòmica real per a tots els ciutadans. L’objectiu és crear una indústria forta, competitiva, de coneixement, amb mà d’obra qualificada i empresa competitiva.

El degà del col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan Baptista, va fer una intervenció en què va analitzar l'evolució de l'economia d'aquesta comarca, i va concloure que "no és que la indústria tingui futur al Vallès, sinó que el futur al Vallès és la indústria". Josep Santcristòfol, secretari comarcal d'UGT Vallès Occidental, ha dit que la declaració "és un exercici d'humilitat, que suma forces i que deixa de banda els interessos particulars". El secretari general de CCOO, Enrique Rodríguez, al seu torn, ha manifestat que "ara és el moment de ser proactius perquè les persones necessiten una sortida a la crisi". La majoria de signataris han subratllat en els seus parlaments la importància de la formació i per a fer front la crisi.

UNA COMARCA POTENT
El Vallès Occidental –que té una població de 862.369 habitants i genera un 11% del PIB de Catalunya i el 3% de l’Estat espanyol- compta amb 24.415 empreses. És una comarca que ha perdut 28.194 llocs de treball i on s’han destruït 1.470 centres de treball industrial des del 2009.

SIGNATARIS DE LA DECLARACIÓ

Els signataris de la Declaració són els 23 alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental, el secretari general de la UGT i CCOO del Vallès Occidental, els presidents de les patronals PIMEC i CIE del Vallès, els presidents de les Cambres de Comerç, els tres rectors de les Universitats que tenen presència al territori (UAB, UPC, UIC) i la Fundació ESDI.

Els signataris de la Declaració són:

Josep Santcristòfol, secretari comarcal UGT Vallès Occidental;
Ferran Sancho, rector de la UAB;
Enric Fossas, rector UPC;
Pere Alavedra, rector UIC (Universitat Internacional de Catalunya);
Carles Montesinos, president del Consell Intersectorial d'Empresaris;
Josep Prats, director-gerent de la Cambra de Comerç de Terrassa;
Ramon Alberich, vicepresident de la Cambra de Comerç de Sabadell;
Francesc Elías, president Delegació PIMEC Vallès Occidental;
Antoni Garrell, director general ESDI;
Mateo Comalrena, alcalde Gallifa;
Marta Roqué, alcaldessa de Rellinars;
Joan Ballvé, alcalde d’Ullastrell;
Ricard Torralba, alcalde de Sant Llorenç Savall; Salvador Boada, alcalde de Vacarisses; Francesca Berenguer, alcaldessa de Viladecavalls;
Ramon Mayoral, alcalde de Polinyà;
Núria Colomé, alcaldessa de Sentmenat;
Mireia Solsona, alcaldessa de Matadepera;
Dolors Conde, alcaldessa de Castellbisbal;
Eva Menor, alcaldessa de Badia del Vallès;
Teresa Padrós, alcaldessa de Palau-solità i Plegamans;
Montse Mundi, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès;
Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès;
Isabel García, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda;
Anna del Frago, alcaldessa de Barberà del Vallès;
Maria Elena Pérez, alcaldessa de Montcada i Reixac;
Joan Parralejo, alcalde de Ripollet;
Carme Carmona, alcaldessa de Cerdanyola del Vallès;
Carme García, alcaldessa de Rubí;
Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès;
Joan Carles Sánchez, alcalde de Sabadell;
Jordi Ballart, alcalde de Terrassa;
Enrique Rodríguez, secretari general de CCOO del Vallès Occidental.