Descobreix les papallones del Campus. Dimecres 8 de maig de 10 a 13 h

imatge_papallona_reina

De 10 a 13 h . Xerrada introductòria + sortida de camp.

Jornada dinamitzada per Carlos Hernández, investigador del CREAF i actual responsable del transecte BMS al campus. 

Activitat oberta a tota la comunitat universitària.

02/05/2019

1. XERRADA INTRODUCTÒRIA
10 a 11:30 h -Edifici Rectorat (sala Gregal).

 
2. SORTIDA DE CAMP PER CONÈIXER EL TRANSECTE ON ES FA EL RECOMPTE DE PAPALLONES (itinerari BMS)
11:30 a 13 h -punt d'inici itinerari blau (a la Travessera dels Turons al costat de l'accés a Institut i Escoleta).


La xarxa BMS a Catalunya
La xarxa del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) actualment fa el seguiment de papallones diürnes o ropalòcers en estacions repartides a Catalunya, a Andorra i a les Illes Balears. 
La metodologia que se segueix a Catalunya es coneix com Butterfly Monitoring Scheme (BMS), i es va desenvolupar a Anglaterra a mitjan anys setanta. Es tracta de conèixer els canvis d'abundància de les papallones a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos, per tal de poder-los relacionar posteriorment amb diferents factors ambientals. Les papallones funcionen d'aquesta manera com a bioindicadors dels possibles canvis que es produeixin als ecosistemes terrestres.

L'itinerari BMS a la UAB
La UAB es va incorporar a la xarxa CBMS l'any 2005, donant suport a la realització d'un transsecte al campus, que transcorre per l'itinerari blau de natura, en zones de boscos i conreus situats al nord-oest del campus. Aquest transsecte es divideix en deu seccions i té un recorregut d'1,5 km.
 
Les espècies de papallones més abundants al campus estan presents en molts llocs de Catalunya, però també hi ha algunes papallones pròpies d'ambients mediterranis. En el període 2005-2015 i 2017-2018 s'han comptat 10.482 papallones al campus, amb una mitjana anual de 806 exemplars. En els mostrejos del BMS de la UAB s'han detectat 48 espècies de papallones, amb una mitjana anual de 31 espècies.

Per ampliar informació del transsecte del campus:  76-campus UAB (web del CBMS)