• UABDivulga
24/02/2023

Vintena edició del workshop sobre "Mètodes Ràpids i Automatització en Microbiologia Alimentària" - memorial DYCFung

Foto grup dels participants al XX workshop Mètodes Ràpids i Automatització en Microbiologia Alimenta

El novembre de 2022 va tenir lloc el XX workshop MRAMA, on investigadors, docents, estudiants i empreses es reuniren per compartir coneixements pràctics i teòrics sobre mètodes innovadors per detectar, comptar, aïllar i caracteritzar els microorganismes, i els seus metabòlits, habituals en els aliments i l’aigua.

Del 22 al 25 de novembre de 2022, tingué lloc el XX workshop sobre Mètodes ràpids i automatització en microbiologia alimentària (MRAMA) – memorial DYCFung, a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB; Bellaterra, Cerdanyola del Vallès), organitzat per la Dra. Carol Ripollés Ávila, la Dra. Marta Capellas Puig i el Dr. Josep Yuste Puigvert, professors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB. Celebrat anualment, el workshop MRAMA, d’un contingut aplicat i de futur, amplia i difon els coneixements teòrics i pràctics sobre mètodes innovadors per detectar, comptar, aïllar i caracteritzar ràpidament els microorganismes, i els seus metabòlits, habituals en els aliments i l’aigua.

En el workshop, participaren conferenciants de renom. S’encarregà de la ponència inaugural el Dr. José Juan Rodríguez Jerez, catedràtic del nostre Departament, que oferí una visió general dels mètodes ràpids i miniaturats i l’automatització en microbiologia. El Dr. Armand Sánchez Bonastre, director del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la UAB i catedràtic del nostre Departament, informà exhaustivament sobre l’aplicació a la seguretat alimentària de la reacció en cadena de la polimerasa (PCR) i la seqüenciació genòmica massiva, mètodes genètics en constant evolució per detectar i identificar microorganismes. La Sra. Eva Tolosa Muñoz, de la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut del Departament de Salut, a Barcelona, explicà la seva experiència en els programes de vigilància microbiològica i l’avaluació dels resultats, aportant també casos pràctics de gestió d’alertes. El Sr. Ricardo Fernández Casal, de Centros Comerciales Carrefour, a Madrid, participà amb una interessant ponència sobre la qualitat i la seguretat alimentàries des de la perspectiva del sector distribució.

S’abordà, en forma de taula rodona, un tema de gran importància com és la garantia d’innocuïtat i la minimització del deteriorament, en el sector dels aliments de IV gamma, els menjars preparats i la restauració col·lectiva, a càrrec de: la Sra. Clara Munilla Esparza (Florette Ibérica, Milagro), la Sra. Erika Blašková (Heura Foods, Barcelona), el Sr. Roger Sellarés Pujol (Audens Food, Balsareny), la Sra. Anna Moliner Ràfols (Càtering Cal Blay, Sant Sadurní d’Anoia) i la Sra. Raquel Arrebola Fernández (Establiments Viena, Terrassa). El debat i les intervencions del públic estigueren relacionats amb la sostenibilitat i la pròxima modificació de la legislació sobre l’envasament d’aliments. El Dr. Ignacio López Goñi, de la Universidad de Navarra, a Pamplona, transmeté magistralment als assistents els seus grans coneixements sobre la nostra microbiota i el seu paper en la medicina personalitzada. I el Sr. David Tomás Fornés, coordinador del Grup de Treball espanyol per la Normalització de mètodes microbiològics ISO/CEN, presentà les últimes novetats en mètodes de referència ISO.

A més, hi assistiren importants empreses de microbiologia, que explicaren i mostraren els seus productes i els seus serveis (funcionament, avantatges i limitacions, i tècniques en què es basen). Aquestes empreses, que patrocinaren el XX workshop MRAMA, foren: BC Aplicaciones Analíticas, bioMérieux España, Bioser, BioSystems, Bluephage, Bruker Española, Christeyns España, Comercial Hospitalaria Grupo-3, Condalab, Deltalab, IDEXX Laboratorios, Illumina Productos España, Interscience (França), IUL, Kersia Ibérica, LGC Standards, Macrogen Spain, Merck Life Science, Laboratorios Microkit, MicroPlanet Laboratorios, Sysmex España, Thermo Fisher Diagnostics i Werfen.

També col·laboren amb el workshop MRAMA: Asesoría y Consultoría Sanitaria (ACONSA), ainia,centro tecnológico, el Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria (CNTA), Eppendorf Ibérica, Productos Florida, PanReac AppliChem, Estrategias Alimentarias – Revista eurocarne, Publica – Revista Técnicas de Laboratorio, Sweet Press – Revista Tecnifood, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), la Sociedad Española de Microbiología (SEM), l’Asociación de Consultores y Formadores de España en Seguridad Alimentaria (ACOFESAL), la Sociedad Española de Seguridad Alimentaria (SESAL), l’Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments (ACCTA), l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i la Sociedad Española de Químicos Cosméticos (SEQC).

El workshop aplegà 174 persones, de diversos col·lectius nacionals i internacionals: (i) Laboratoris, assessories i consultories, i indústries dels àmbits agroalimentari (entre altres, els sectors carni i avícola, productes de la pesca, lacti, menjars preparats i restauració col·lectiva, conserver, salses, brous i sopes, cacau i xocolata, panificació, pastisseria i altres postres, begudes analcohòliques –aigües, sucs, liquats, begudes refrescants– i alcohòliques –vitivinícola, cava–, alimentació ecològica, ingredients, additius i aromes), biotecnològic, material per laboratori, etc.; (ii) Personal tècnic, professors i estudiants de la UAB (grau en Ciència i Tecnologia dels aliments; tercer cicle), altres universitats (Universidad Católica de Ávila, Institución Universitaria Colmayor –Medellín, Colòmbia–, Universidad Católica de Córdoba –Argentina–) i centres docents; (iii) Altres centres de recerca; (iv) Administració.

Durant tres dies, es dugueren a terme sessions pràctiques al laboratori, en què es treballà amb alguns equips i els productes més innovadors del camp dels mètodes ràpids i l’automatització. I s’organitzaren quatre tallers: (i) Auditories a fàbriques. Aspectes que cal revisar, a càrrec d’SGS ICS Ibérica; (ii) Confiança i transparència, elements claus en la innocuïtat alimentària i els esquemes GFSI, a càrrec d’Intertek Ibérica Spain; (iii) Perills microbiològics en els sistemes APPCC? Per fi, identifica’ls correctament a la teva empresa!, a càrrec del Sr. Jon Basagoiti Azpitarte (Imagining Management Systems, Ermua); (iv) Ús dels recursos per microbiologia predictiva disponibles a l’internet, a càrrec de la Dra. Montse Vila Brugalla (Agència de Salut Pública de Barcelona).

La taula rodona prèvia a la cloenda oficial, amb diversos ponents i professionals d’empreses de microbiologia, tractà sobre la instrumentació en microbiologia dels aliments, les tendències del mercat mundial i altres temes d’actualitat del sector, i alguns dels temes tractats en ella foren: la limitació que, de vegades, suposen els mètodes de referència per confirmar els resultats obtinguts mitjançant mètodes ràpids; l’impacte de l’ús de la seqüenciació massiva en la gestió de les alertes, considerant que com més ràpid és el resultat, més ràpida hauria de ser la resposta; i l’efecte del canvi climàtic sobre l’augment de brots de malalties transmeses pels aliments.

El XXI workshop MRAMA – memorial DYCFung se celebrarà del 21 al 24 de novembre de 2023.

Marta Capellas Puig
Josep Yuste Puigvert
Departament de Ciència Animal i dels Aliments, Universitat Autònoma de Barcelona

 
View low-bandwidth version