• UABDivulga
03/03/2017

Projecte europeu per millorar la prevenció del VIH

COBA
Investigadors del CEEISCAT (Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya), amb participació de la UAB, coordinen l'estudi COBA-Cohort. L’objectiu és establir una cohort europea d’homes seronegatius que tenen sexe amb homes per entendre millor els patrons de realització de la prova de detecció del VIH i la seva propagació en aquest col·lectiu.

La prova del VIH s’ha convertit en la pedra angular de la lluita contra el VIH/sida. Els tractaments antiretrovirals permeten preservar l’esperança de vida, prevenir la transmissió de les persones seropositives i evitar l’adquisició del VIH en individus no infectats (mesura de prevenció actualment implementada en pocs països).

Els serveis de cribratge del VIH en l’àmbit comunitari (CBVCT: Community-Based Voluntary Counselling and Testing) son estructures dirigides per ONG que ofereixen no només la prova del VIH (majoritàriament proves ràpides) i d’altres infeccions de transmissió sexual, sinó també consell assistit, material de prevenció, vinculació amb els serveis hospitalaris i suport social i psicològic, depenent de l’estructura.
 
Els serveis CBVCT dirigits específicament als homes que tenen sexe amb homes (HSH) – grup en el què el VIH segueix disseminant-se ràpidament – faciliten un ambient on poder parlar de pràctiques sexuals i prevenció del VIH sense por a sentir-se jutjat, arribant així a persones amb un perfil de risc més alt.
 
Els Serveis CBVCT: un lloc adequat per a la investigació en HSH seronegatius

Els serveis CBVCT estan cada cop més involucrats en la investigació en salut pública. A Barcelona i Lisboa, dos centres CBVCT (BCN Checkpoint y CheckpointLX)  han creat les seves pròpies cohorts, demostrant la seva capacitat per a reclutar i fer el seguiment a HSH seronegatius.

L’objectiu de COBA-Cohort (COmmunity-BAsed Cohort) és implementar, en el marc del projecte Euro HIV EDAT, una cohort d’HSH seronegatius en sis països europeus (Dinamarca, Eslovènia, França, Grècia, Itàlia i Portugal). A cada HSH major d’edat que visita algun dels 17 centres participants i obté un resultat negatiu de la prova del VIH se li ofereix la possibilitat de participar a COBA-Cohort. En el cas d’acceptació, emplena un qüestionari inicial, i un altre qüestionari cada cop que es torna a fer la prova del VIH.

El Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), unitat de recerca en salut pública vinculada a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ubicada al Campus Can Ruti, és l’investigador principal i coordina del projecte.
 
Treballar "amb", i no només "per al", col·lectiu HSH: millorant el coneixement i la prevenció

Durant tot el desenvolupament de l’estudi, les ONG i els investigadors han treballant conjuntament. El repte més important ha estat consensuar un qüestionari únic amb l’objectiu de respondre a les preguntes epidemiològiques però incloent, també, tots els indicadors de monitorització de l’activitat de cribratge del VIH de cada servei CBVCT.

El 29 de febrer de 2016, 2.313 participants formaven part de la cohort, tenint en compte que molts centres acabaven d’iniciar l’estudi i un encara no l’havia començat. S’estima que a finals de 2017 al menys 4.000 HSH formaran part de la cohort.

COBA-Cohort permetrà descriure els patrons de realització de la prova dels HSH reclutats, monitoritzar la propagació del VIH i identificar els factors associats a les pràctiques de risc. Aquetes dades seran de gran utilitat en la millora de la prevenció del VIH i l’accés a la prova en aquest col·lectiu.

Nicolas Lorente
Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT)
Hospital Universitari Germans Trias i Pujol
nlorente@iconcologia.net
 
Jordi Casabona
Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventivane
Universitat Autònoma de Barcelona
Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT)
Hospital Universitari Germans Trias i Pujol
jcasabona@iconcologia.net

Referències

Lorente N et al. COBA-Cohort: a prospective cohort of HIV-negative men who have sex with men, attending community-based HIV testing services in five European countries (a study protocol). British Medical Journal Open. 2016 Jul 13;6(7):e011314. doi: 10.1136/bmjopen-2016-011314

 
View low-bandwidth version