• UABDivulga
17/06/2020

PeriCord, un nou bioimplant per reparar el cor després d’un infart

pericord

Un estudi dut a terme a Can Ruti, dirigit pel doctor Antoni Bayés Genís i encapçalat per la investigadora Cristina Prat-Vidal, descriu com s’ha desenvolupat i implantat per primer cop en un pacient un nou bioimplant anomenat PeriCord. Aquest bioimplant està destinat a pacients que han patit un infart i permet l’aplicació de cèl·lules mesenquimals derivades de cordó umbilical de manera local en el cor (sobre la cicatriu de l’infart). Els investigadors detallen en l’estudi els processos d’escalat i fabricació que han seguit per tal que complís els requisits de seguretat i estàndards de qualitat per a productes en investigació d’ús clínic. Aquests resultats s’han publicat a la prestigiosa revista EBioMedicine, de la família The Lancet

Quan es produeix un infart de miocardi, les cèl·lules que han deixat de rebre sang de les artèries coronàries moren i generen una cicatriu que provoca la pèrdua de força del cor en bategar. Aquesta pèrdua de funció pot condicionar la capacitat per a dur a terme activitats de la vida diària, així com la qualitat i l’esperança de vida del pacient. D’aquí que la troballa del nostre grup de recerca, liderat pel doctor Antoni Bayés Genís a l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), sigui molt rellevant. Recuperar part de la força del cor per bombar la sang és un dels objectius que persegueix el grup ICREC en una línia de recerca amb més de deu anys de recorregut científic. Finalment, hem aconseguit traslladar a l’aplicació clínica una nova teràpia pionera en l’àmbit mundial per al tractament de l’infart. 

L’escalat i la fabricació del bioimplant per a ús clínic ha estat possible gràcies a la col·laboració del Banc de Sang i Teixits (BST) i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). L’hem batejat amb el nom de PeriCord, en honor als dos components que el formen: el pericardi i el cordó. Es tracta d’un bioimplant d’uns 16 cm² format pel pericardi humà (una membrana que envolta el cor) descel·lularitzat i enriquit amb cèl·lules mesenquimals procedents de cordó umbilical. Aquestes cèl·lules presenten gran plasticitat i importants propietats immunomoduladores i antiinflamatòries. Anteriorment havíem demostrat, en estudis preclínics realitzats en porcs, que aquest bioimplant tenia capacitat reparadora, per la qual cosa reduïa la cicatriu de l’infart i millorava la funció cardíaca. En el cas de ratolins, formava petits vasos sanguinis a l’àrea infartada del cor.

El PeriCord va ser aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) i s'implanta en pacients als quiròfans de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol a Badalona. El procediment consisteix a fixar el bioimplant directament sobre la zona infartada del cor mitjançant cola quirúrgica. Aquesta aplicació local permet que les cèl·lules mesenquimals de cordó umbilical puguin activar mecanismes reparatius directament en la cicatriu de l’infart.

Tot just farà un any que es va realitzar la primera implantació quirúrgica del PeriCord. El pacient intervingut, a qui es fa el seguiment des del Servei de Cardiologia de l'Hospital, evoluciona molt favorablement. Cal, però, seguir el procediment d'avaluació de la seguretat d'aquest nou tipus de teràpia, situada a mig camí entre la cirurgia convencional i el trasplantament d'òrgans, abans de poder tractar pacients a gran escala.

Si es confirma la capacitat reparadora del PeriCord en humans, podríem remetre complicacions habituals derivades de les cicatrius d’infart, com ara la insuficiència cardíaca que afecta un 10% de la població de majors de setanta anys.

Cristina Prat-Vidal1 i Antoni Bayés Genís2,3

1Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

2Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP).

3Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). 

Referències

Prat-Vidal C, Rodríguez-Gómez L, Aylagas M, Nieto-Nicolau N, Gastelurrutia P, Agustí E, Gálvez-Montón C, Jorba I, Teis A, Monguió-Tortajada M, Roura S, Vives J, Torrents-Zapata S, Coca MI, Reales L, Cámara-Rosell ML, Cediel G, Coll R, Farré R, Navajas D, Vilarrodona A, García-López J, Muñoz-Guijosa C, Querol S, Bayes-Genis A. First-in-human PeriCord cardiac bioimplant: Scalability and GMP manufacturing of an allogeneic engineered tissue graft. EBioMedicine. 2020 Apr 15;54:102729. doi: 10.1016/j.ebiom.2020.102729.

 
View low-bandwidth version