• Portada
05/05/2025

Noves perspectives en el tractament del dolor infantil

Dues sanitàries a una consulta pediàtrica d'Urgències

La definició de dolor no sempre cobreix l'experiència completa de determinats pacients, com els infants, amb una capacitat d'expressió i descripció del dolor limitada. L'Hospital Universitari de Terrassa i la UAB avaluen la satisfacció dels professionals i les famílies amb les tècniques de sedació i analgèsia als serveis d'urgències pediàtriques per millorar els protocols i guies de tractament amb una perspectiva de dolor més àmplia.

El dolor es defineix com una experiència sensorial i emocional desagradable associada a una lesió real o potencial. Tot i que aquesta definició és generalment aplicable, no sempre cobreix completament l'experiència de determinats pacients, especialment en la infància. Per això, s'ha proposat una definició més àmplia que considera el dolor com una experiència personal i complexa, influenciada per factors físics, emocionals, socials i culturals, que fa que cada persona el percebi de manera diferent.

El maneig del dolor és un tema especialment complicat en pediatria, ja que els nens, a causa del seu desenvolupament i capacitat d'expressió limitada, sovint no poden descriure el dolor amb claredat. Això pot provocar que el dolor no sigui tractat adequadament, cosa que pot generar malestar i estrès tant en els pacients com en les seves famílies.

Un recent estudi realitzat a l'Hospital Universitari de Terrassa, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha avaluat la satisfacció dels professionals i les famílies amb les tècniques de sedació i analgèsia als serveis d'urgències pediàtriques. Els nostres resultats van mostrar que, en general, tant els professionals com les famílies estaven força satisfets amb el tracte rebut. Tanmateix, es va detectar que les famílies presentaven una satisfacció lleugerament inferior a la dels professionals sanitaris. Els nostres resultats també suggerien que algunes de les tècniques utilitzades no eren tan efectives com s'esperava, ja que els menors van referir haver experimentat cert grau de dolor durant els procediments realitzats durant la seva estada a urgències.

Actualment, l'Hospital Universitari de Terrassa està revisant i actualitzant els seus protocols i guies de tractament del dolor al servei d'urgències pediàtriques per millorar tant la qualitat assistencial com la comoditat dels infants que necessiten atenció urgent. Aquest enfocament també té en compte les necessitats i expectatives de les famílies i segueix un model d'atenció centrat en el pacient. La implementació d'aquest model d'atenció centrada en el pacient incrementa el benestar emocional i psicològic dels menors i les seves famílies i afavoreix una atenció més humana que s'adapta millor a les necessitats de cada pacient i al seu entorn familiar.

Sonia Lorente

Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut

Universitat Autònoma de Barcelona

sonia.lorente@uab.cat

 

Ana Romero; Milaydis Martínez

Àrea maternoinfantil

Hospital Universitari de Terrassa

Consorci Sanitari de Terrassa (CST)

 

Abel Martínez-Mejías

Servei de pediatria

Hospital Universitari de Terrassa

Consorci Sanitari de Terrassa (CST)

Referències

Lorente, S., Romero, A., Martínez, M., & Martínez-Mejías, A. (2023). Effectiveness of Procedural Sedation and Analgesia in Pediatric Emergencies. A Cross-Sectional Study. Journal of Emergency Nursing49(1), 75–85. https://doi.org/10.1016/j.jen.2022.10.004

 
View low-bandwidth version