• UABDivulga
20/07/2016

Nou llibre: "Los límites de la ciencia. Espiritismo, hipnotismo y el estudio de los fenómenos paranormales (1850-1930)"

llibre espiritismo
Annette Mülberger, directora del Centre d'Història de la Ciència (CEHIC) de la UAB i professora de psicologia i d'història de la ciència a la mateixa universitat, ha editat aquest volum col·lectiu. Al llarg dels diferents capítols, els seus autors tracten de les pràctiques espiritistes que van aparèixer i van proliferar als Estats Units i Europa entre la segona meitat del segle XIX i el primer terç del segle XX.

El llibre tracta de les pràctiques espiritistes que van aflorar als Estats Units i Europa a partir de mitjà el segle XIX. Moguts per la curiositat i el desig d'entretenir, molts ciutadans es congregaven a les nits per veure ballar taules o escoltar cops estranys que semblaven contenir missatges intel·ligents.
 
Un cop aquesta pràctica va arribar als països europeus, adoptaria un significat més específic. Es va establir com a filosofia racional, basada en la mediumnitat, amb aspiracions religioses i científiques. Com a moviment social va aconseguir certa popularitat, encara que sempre va mantenir un caràcter molt fragmentari. Aviat alguns científics es van veure involucrats en la comprovació dels fenòmens paranormals exhibits en les sessions. Amb això es va iniciar un espai de confrontació i negociació entre els dos col·lectius així com en el si dels propis científics, d'acord amb una dinàmica de definició de competències i demarcacions professionals.
 
L'estudi s'estructura en deu capítols. Els primers quatre aborden des d'una perspectiva general l'evolució de l'espiritisme i com a partir d'aquí va sorgir la parapsicologia (en forma de "psychical research" i metapsíquica). Els tres capítols següents tracten de la mediumnitat, l'hipnotisme i la clarividència mostrant com aquestes pràctiques es van introduir i es van difondre a Espanya. Segueix un capítol sobre diverses formes de vidència i la seva relació amb la psicoanàlisi, l'art i la premsa popular a Europa. L'últim capítol examina de manera detinguda les investigacions sobre els fenòmens espiritistes empreses a Sant Petersburg per una comissió impulsada pel famós químic rus Dimitrii Mendeléiev.
 
A més d'Annette Mülberger, en la redacció dels diferents capítols han participat Andrea Graus (Universitat de Antwerpen), Ángel González de Pablo (Universitat Complutense de Madrid), Mònica Balltondre (UAB), Nicole Edelman (Universitat de París) i Michael D. Gordin (Princeton University).

Annette Mülberger
Centre d'Història de la Ciència (CEHIC)

Referències

Mülberger, Annette (ed.). Los límites de la ciencia. Espiritismo, hipnotismo y el estudio de los fenómenos paranormales (1850-1930). Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Científicas. 2016. ISBN: 978-84-00-10053-7.

 
View low-bandwidth version