• UABDivulga
22/10/2015

Les universitats europees defensen l'accés obert a les recerques

Recerca
La publicació d'articles científics a revistes especialitzades suposa un cost considerable degut al pagament de subscripcions i de càrregues adicionals. La Lliga d'Universitats Europees de Recerca denuncia aquesta situació en una declaració i demana a la Comissió Europea impulsar-ne l'accés obert.

La Lliga d'Universitats Europees de Recerca (League of European Research Universities, LERU) ha fet una declaració en què defensa l'accés obert a les publicacions de recerca davant del cost que suposa per a les institucions d'educació superior el pagament de quotes a les revistes especialitzades. La UAB ha signat la declaració, que accepta també adhesions individuals.

El text, titulat "Christmas is over. Research funding should go to research, not to publishers!", posa com a exemple que la Universitat de Harvard va denunciar, l'any 2012, que la subscripció a algunes publicacions representa al voltant de 40.000 dòlars (més de 35.000 euros) per any. A més, s'ha de sumar sovint càrregues adicionals per article d'uns 2.000 dòlars (prop de 1.800 euros) que, a més, suposen una mena de doble pagament per un mateix contingut.

A la seva declaració, LERU es pregunta: "Si una de les universitats més riques del món ja no s'ho pot permetre, qui pot fer-ho?", tot recordant que les universitats europees tenen pressupostos més modestos que no pas una institució com Harvard.

Segons LERU, l'accés obert a publicacions científiques hauria de ser un dels "objectius principals" del comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moeda, i de la propera presidència holandesa de la Comissió Europea. I el secretari general de LERU, Kurt Deketelaere, fa una crida a treballar amb tots els actors implicats en aquest problema per trobar-ne una solució.

 
View low-bandwidth version