GARRAF EN MAR: exploració dels recursos marins per entendre i protegir la Costa del Garraf

El grup SEAaq de la UAB emprèn el projecte GARRAF EN MAR, que pretén avaluar l’estat de salut dels recursos pesquers i caracteritzar l'ecologia de l’Espai Marí de les Costes del Garraf i Plana del Foix. L'equip treballarà conjuntament amb el sector pesquer per millorar la sostenibilitat de la pesca i per crear un Pla Estratègic per a la Pesca Sostenible a la zona que tingui en compte l'experiència pesquera i el coneixement científic.
Ja ho diu la cèlebre frase: “No es pot estimar allò que no es coneix, ni defensar allò que no s’estima”, d’autoria no confirmada però atribuïda, segons alguns, a Leonardo da Vinci. Seguint aquesta línia de pensament, des del grup de recerca en Salut d’Ecosistemes i Animals Aquàtics de la UAB (SEAaq-UAB) estem desenvolupant el projecte GARRAF EN MAR: Avaluació de l’estat de salut dels recursos pesquers i caracterització ecològica de l’Espai Marí de les Costes del Garraf i Plana del Foix, per a la creació del Pla Estratègic per a la Pesca Sostenible de la zona. Aquest projecte, finançat pel programa Pleamar de la Fundació Biodiversitat (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) i la Unió Europea, pretén aprofundir en el coneixement adequat dels recursos naturals i la caracterització dels seus hàbitats per tal de prendre decisions de gestió basades en el coneixement científic.
Durant el seu desenvolupament, pretenem, en primer lloc, caracteritzar els hàbitats i la biodiversitat presents a l’Espai Marí de les Costes del Garraf, una regió de gran riquesa natural i rellevància pesquera. D’altra banda, estudiem espècies d’interès pesquer i avaluem factors que poden afectar la seva salut o qualitat per al consum, com ara microplàstics, metalls pesants o paràsits. Algunes d’aquestes espècies, com el llenguado comú, el rap negre o la gamba blanca, són àmpliament explotades, mentre que d’altres, com l’alatxa o la canana, podrien revalorar-se per diversificar el producte pesquer i afavorir una pesca més sostenible. Els estudis es duen a terme tant a la zona litoral, on predomina la pesca artesanal i d’encerclament, com en zones més profundes amb canyons marins, on es practica la pesca d’arrossegament.
Un dels pilars del projecte és el treball conjunt amb el sector pesquer, un actor clau amb el qual busquem establir col·laboracions transformadores per millorar la sostenibilitat de la pesca mitjançant una cogestió efectiva. Així mateix, la implicació dels gestors de la regió garanteix que els resultats siguin útils per a la presa de decisions i la planificació de les seves línies d’actuació.
Una de les fites del projecte és desenvolupar, conjuntament amb el sector pesquer, un Pla Estratègic per a la Pesca Sostenible (PEPS) de l’Espai Marí de les Costes del Garraf i Plana del Foix, que inclogui mesures per reduir l’impacte ambiental i millorar la sostenibilitat de la pesca. A més, amb el compromís d’acostar la ciència a la ciutadania, GARRAF_ENMAR impulsa diverses activitats de divulgació, com ara xerrades, càpsules audiovisuals, publicacions a les xarxes socials i una exposició itinerant.
En definitiva, mitjançant el projecte GARRAF_ENMAR apostem per fomentar l’economia blava a través d’una pesca més sostenible, que protegeixi la biodiversitat i garanteixi un futur viable tant per a l’ecosistema marí com per a aquells que en depenen.
Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia
Universitat Autònoma de Barcelona
Referències
Per a més informació podeu visitar el grup de recerca SEAaq, la pàgina del projecte GARRAF_ENMAR al web del Programa Pleamar i el vídeo L'alatxa, l'alternativa.