• UABDivulga
30/01/2023

Cure4Aqua, un nou projecte d'Horizon Europe per augmentar la resistència de l'aqüicultura de la UE millorant la salut i el benestar dels animals aquàtics

Moltes orades nedant

Cure4Aqua té per missió desenvolupar noves perspectives per millorar la salut i benestar dels peixos i així millorar l'aqüicultura de la Unió Europea, respectant el medi ambient. En ell participen investigadors de 16 països, incloent-hi investigadors del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia de la UAB.

Orada (Sparus aurata), una de les espècies objectiu del projecte. Fotografia: AquaTech Lab, HCMR

Amb Cure4Aqua s'inicia un nou projecte que té l'objectiu de millorar la resiliència de l'aqüicultura de la UE mitjançant la millora de la salut i el benestar dels animals aquàtics. En el projecte, investigadors de 16 països s'uneixen per transformar la salut i el benestar dels animals aquàtics donant suport a la indústria aqüícola Europea amb una visió especial pel respecte amb el medi ambient, socialment inclusiva i amb generació de productes segurs i saludables. 

Finançat pel programa Horizon Europe de la UE, Cure4Aqua és un projecte amb un finançament de 4,8 milions d'euros i amb una durada de 4,5 anys, en el qual es desenvoluparan nous enfocaments per prevenir les malalties de peixos i animals aquàtics a través d'una visió innovadora de la profilaxi, desenvolupant i implementant noves tecnologies per a la detecció ràpida de malalties, al mateix temps que es recolzarà el desenvolupament d'alternatives als tractaments clàssics per tal de minimitzar i/o reemplaçar l'ús els productes farmacèutics en el control de malalties. 

És ben conegut que la cria de peixos i altres aquàtics és una font important de productes amb alt contingut de proteïnes de qualitat per a l'alimentació humana i que a més és una activitat amb un baix impacte de petjada de carboni, la qual cosa és essencial per ajudar a construir un sistema alimentari sostenible. No obstant això, el control de patògens i malalties continua sent un gran desafiament per al sector. Això és particularment rellevant per a Europa, on hi ha una gran varietat d'espècies i sistemes de producció, la qual cosa dificulta la implementació de bones pràctiques ramaderes adaptades a cada espècie aquàtica. 

Cure4Aqua ha reunit experts líders per prendre diverses accions clau: 

  • Desenvolupar noves vacunes eficaces, segures i econòmicament viables per prevenir malalties en peixos de cria.

  • Implementar programes de cria selectiva per millorar el maneig de l'estrès i la malaltia.

  • Desenvolupar alternatives innovadores, amb base biològica i sostenibles com a alternativa als antibiòtics per al control de malalties en diverses etapes de la vida dels peixos.

  • Desenvolupar noves eines i tecnologia basada en intel·ligència artificial per millorar la salut dels peixos i el seu benestar.

  • Millorar el diagnòstic de malalties i detecció de patògens de peixos.

  • Integrar les necessitats i la resiliència dels productors amb el benestar dels peixos és una prioritat del sector de la producció aqüícola, per això es desenvoluparan estàndards de benestar d'alta qualitat que considerin tant les diferents etapes de vida, sistemes de producció i el propi coneixement de les necessitats de benestar. 

La coordinadora del projecte Cure4Aqua, Dra. Ivona Mladineo de l'Institut de Parasitologia (BCAS) a la República Txeca ha dit sobre el projecte: 

«La investigació ha d'estar a l'avantguarda dels canvis en positiu, que faran que els nostres sistemes alimentaris siguin sostenibles alhora que es preocuparan per mantenir alts els estàndards de salut i benestar per als peixos. Hi ha una necessitat urgent de resoldre les principals deficiències i limitacions a què s'enfronta, en aquest sentit, la indústria aqüícola europea. Cure4Aqua abordarà aquests problemes mitjançant la construcció d'un enfocament co-creatiu juntament amb la totalitat de persones i institucions interessades i involucrades en aquest àmbit. Estic desitjant liderar aquest projecte tan vital».

Els socis de Cure4Aqua van celebrar la seva reunió d'inici del projecte els dies 16 i 17 de novembre de 2022 a Praga (República Txeca) i el projecte s'estendrà fins a l'abril de 2027.

Per obtenir més informació, visiti el web del projecte o segueixi a @Cure4Aqua_EU.

 
 

 

 

Francesc Padros Bover

Biologia Animal. Facultat de Veterinària.

Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal y Ecologia

Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Referències

logo del projecte Cure4Aqua i la bandera de la Unió Europea

Finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horizon Europe, acord de subvenció núm. 101084204 (Cure4Aqua). No obstant això, les opinions i punts de vista expressats són exclusivament els de l'autor o autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o l'Agència Executiva Europea de Recerca (REA). Ni la Unió Europea ni l'autoritat que concedeix la subvenció poden ser considerades responsables d'aquestes.

 

Curing EU aquaculture by co-creating health ald welfare innovations - Cure4Aqua. DOI: 10.3030/101084204. Grant agreement ID: 101084204

 
View low-bandwidth version