Estudiar a universitats de fora
Posa color al teu expedient
Marxar a estudiar a fora significa adquirir experiencies complementàries que enriqueixen tant acadèmicament com personalment. Qui observi el teu expedient veurà una tercera dimensió.
Molt probablement no et permetrà acabar la carrera en el temps que tenies pensat, però tindràs un expedient amb més prestigi i una aventura que explicar.
Anar d'Intercanvi vol dir que l’estudiant, durant tot un curs acadèmic o durant el semestre que triï, continuarà temporalment els seus estudis de la UAB en una universitat estrangera amb la qual tinguem conveni.
La matrícula s’haurà de fer i pagar a la UAB (automatrícula) però algunes o totes les assignatures s’hauran de marcar com d’intercanvi. A la destinació també s’haurà de fer una matrícula, gratuïta, de les assignatures equivalents a les matriculades a la UAB, la nota de les quals serà traslladada a l’expedient de la UAB en finalitzar l’intercanvi.
L’alumnat haurà de cercar, a través de la web de la universitat de destí, quines assignatures d’allà es corresponen amb les que s’hagi matriculat a la UAB (quant a crèdits, contingut, objectius, càrrega horària, etc.). És important que abans de triar on es vol anar, es tingui la seguretat que allà es podran cursar un mínim de crèdits per ser reconeguts a la UAB (mínim 15ECTS/semestre).
L’equiparació d’estudis entre les assignatures de la UAB i les de la universitat de destí s’ha de formalitzar a través del document anomenat “Acord d’estudis” o Learning Agreement que signen l’estudiant i la coordinació d’intercanvis d’aquí i el d’allà.
Requisits preliminars per sol·licitar una estada d'estudis a una altra universitat:
- Haver superat a data 30 de setembre 60 crèdits per a una estada a una universitat estrangera o 45 crèdits a una universitat espanyola
- Estar matriculat al teu grau en el curs de la sol·licitud i en el de l'estada
Calendari aproximat de les sol·licituds d'estada d'estudis
Tres Programes d'Intercanvi
- Erasmus+: Per tots els estats de la UE més altres països de l'entorn com Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Macedònia del Nord, Sèrbia i Turquia. Els fons de la beca provenen d'Europa.
- UAB Exchange Programme: La resta de països del món. Els fons de la beca provenen del pressupost de la UAB perquè subvencioni els destins que no permet el programa Erasmus+
- SICUE: Universitats espanyoles. Aquest programa no te beca.
Dues Convocatòries
- Convocatòria Única (CU): A finals d'octubre, a la mateixa vegada pels dos primers programes (universitats estrangeres).
- Convocatòria SICUE: El mes de febrer, només per les universitats espanyoles.
Els procesos de sol·licitud són sempre per marxar al curs següent, així que cal preveure amb molta antelació, casi un any per les universitats estrangeres. Els dos processos són molt similars, podreu escollir varies universitats per ordre de preferència i tenen una segona volta pels que no n'hagin obtingut plaça a la primera.
Aspectes generals per tota la UAB
Consulteu a la web de l’Àrea de Relacions Internacionals respecte al Programa Erasmus Estudis el procediment de la Sol·licitud, dates, sistema de selecció, requisits, imports de beca, etc.
Aspectes particulars de la facultat
- Consulteu els destins Erasmus+ (en blau) pel vostre grau clicant al menú de la dreta Universitats destins d'Intercanvi d'Estudis
- Els destins Erasmus+ són acordats directament des de cada facultat, de manera que el nombre de places és per cada grau de la nostra facultat.
- El sistema de crèdits ECTS és generalitzat a tota la zona Erasmus, així que no cal calcular cap conversió. Algunes universitats italianes en diuen CFU, que són idèntics al ECTS.
- Es pot demanar més d’un cop beca Erasmus, es a dir, en cursos diferents fins cobrir un màxim de 12 mesos en tota la carrera en el cas del grau de CTA, i de 24 en el cas del grau de VET. La normativa Erasmus permet 12 mesos per cada cicle (Grau, Màster, Doctorat). El grau de Veterinària es considera grau + màster per ser de 5 anys i es pot passar directament a fer doctorat.
Aspectes generals per tota la UAB
Consulteu a la web de l’Àrea de Relacions Internacionals respecte al Programa UAB Exchange Estudis el procediment de la Sol·licitud, dates, sistema de selecció, requisits, imports de beca, etc.
Aspectes particulars de la facultat
- Consulteu els destins UAB Exchange Programme (en vermellós) pel vostre grau clicant al menú de la dreta Universitats destins d'Intercanvi d'Estudis.
- Els destins UAB Exchange Programme són acordats per l’Àrea de Relacions Internacionals de la UAB per a tota la universitat, de manera que el nombre de places és per tots els estudiants de la UAB.
- Motivat per l’explicat a l’anterior punt, en la sol·licitud a l’hora de seleccionar els destins, US APAREIXERAN UNIVERSITATS QUE NO ESTAN EN EL NOSTRE LLISTAT. NOMÉS RECOMANEM ELS DEL NOSTRE LLISTAT.
- El sistema de crèdits fora de la zona Erasmus, generalment, difereixen del sistema ECTS, així que cal calcular la seva conversió als ECTS.
- Només permet rebre beca un cop.
Aspectes generals per tota la UAB
Consulteu a la web de l’Àrea de Relacions Internacionals respecte al Programa SICUE el procediment de la Sol·licitud, dates, sistema de selecció, requisits, imports de beca, etc.
Aspectes particulars de la facultat
- Consulteu els destins SICUE (en groc claret) pel vostre grau clicant al menú de la dreta Universitats destins d'Intercanvi d'Estudis.
- Els destins SICUE són acordats directament des de cada facultat, de manera que el nombre de places és per cada grau de la nostra facultat.
- El sistema de crèdits ECTS està aplicat a l’estat, així que no cal calcular cap conversió.
- Es pot demanar només una estada per cada any acadèmic, i només un cop a la mateixa universitat en tota la carrera.
Durant la primavera l'Àrea de Relacions Internacionals de la UAB (ARI) comunicarà a les universitats de destinació els estudiants que marxeu pel curs sencer o primer semestre. Els del segon semestre aquesta nominació es produirà durant octubre i novembre. Un cop aquestes universitats coneguin la plaça assignada us enviaran un email amb les instruccions per registrar-vos i requerir-vos el compliment dels requisits. Si et demanen un Certificat Acadèmic o Trancript of Records ens envies un email i te'l confeccionem de franc.
Un cop complerta aquesta part us enviaran la carta d'acceptació i ja podeu confirmar l'allotjament i el viatge.
Mentre tot això passa, us recomanem que busqueu a la web de la universitat el pla d'estudis i les assignatures que us podrien interessar. A finals del mes de març us convocarem per a una sessió informativa per a la confecció de l'Acord Acadèmic.
El que també heu de revisar, sobretot si no és un país de la UE, són els requisits d'entrada al país i d'estada durant els estudis allà. Us recomanem que visiteu la web del Internacional Suport Services; trobareu l'enllaç al menú de l'esquerra.
Recordeu de sol·licitar la Targeta Sanitària Europea si aneu a un país UE, o de començar a buscar una bona assegurança mèdica i altres contingències de viatge si aneu a un país no UE.
El fet de sol·licitar la plaça ja implicava la sol·licitud de la beca Erasmus o UAB Exchange, així que ja està en marxa. Cap el mes de juny o juliol es publicarà la resolució amb els beneficiaris de beca i l'import. Fa molts anys que ningú s'ha quedat sense beca, s'intenta que així sigui, però pot passar.
Llavors rebreu un email on se us demanarà que signeu el Conveni de Subvenció i les instruccions. També us demanarem que complimenteu altres documents dins de la Sol·licitud del SIA. Estigueu alerta a aquests emails, són requeriments fàcils de complir però imprescindibles per cobrar la primera part de la beca.
Segur que el que més us preocupa són les assignatures a realitzar a destí i com es reflectirà en el vostre expedient. Malauradament no hi ha una fórmula màgica. Cada universitat és igual d’autònoma (encara que no tingui aquest adjectiu en el seu nom) i fa i desfà els seus plans d’estudis segons el seu criteri i personalitat, i no diguem si són de països diferents.
A més, cada estudiant te una situació acadèmica diferent, en cursos diferents i amb idees diferents. És tasca vostra buscar el pla i les assignatures a la universitat de destí. Normalment les hi trobareu al seu web. En cas contrari els hi haureu de demanar. En el nostre llistat d’universitats de destí hi hem posat algunes indicacions particulars de cada universitat que hem anat observant en el temps segons el que estudiants anteriors han trobat, però us recomanem que intenteu el vostre camí.
Com sabem que no és fàcil, els que esteu d’intercanvi teniu les següents flexibilitats i exempcions de la normativa:
- Tindreu unes 5 setmanes a partir de l’arribada a destí per canviar les assignatures de l’acord i la matrícula
- La modificació de la matrícula no te cost i en cas de reducció de crèdits se us retorna l’import d’aquets, però, lògicament, se us cobra l’increment de crèdits
- Podeu fer assignatures que siguin de cursos superiors
- Encara que no estigueu a l’últim curs, si hi ha assignatures que us interessin i no hi ha correspondència amb assignatures del teu grau, es poden entrar al teu expedient com assignatures optatives amb el nom i crèdits de la universitat de destí.
- Pel cas anterior, també serveixen assignatures sobre la cultura, idioma i tradicions del país
- Podeu incloure com optatives assignatures d’altres graus si us ho permet la universitat de destinació
- El màxim de crèdits en optatives són 30
- Si teniu assignatures suspeses podeu demanar l’exempció de matricular-les en el curs que esteu d’intercanvi si són del mateix semestre o són anuals; excepte si les trobeu a la universitat de destí.
Aleshores, el mètode per escollir les assignatures és el següent:
- Busqueu assignatures que puguin correspondre a les assignatures obligatòries que us falten per fer.
- Heu de buscar les matèries que hi contenen. El més normal és que hi sigui de manera parcial i/o junt amb altre matèria que correspongui a altres assignatures nostres.
- Poques vegades una assignatura seva coincideix amb una assignatura nostra, així que es formen combinacions diferents com que 2 assignatures d’allà correspongui a 1 nostra, o 3, o 3 seves i 2 nostres, etc.
- Cal observar que hi hagi un cert equilibri en nombre de crèdits en cada combinació d’assignatures.
- Si la universitat de destí us ho permet, també podeu escollir assignatures seves d’altres graus, facultats i, fins i tot, màsters.
- Recordeu que cal matricular-se d’un mínim de 30 crèdits si marxeu un curs sencer o 15 si només és un semestre.
- No cal que busqueu correspondència amb assignatures optatives nostres, com hem explicat abans, qualsevol que us interessi d’allà la podeu convertir en assignatura optativa aquí, amb el nom d’allà i els crèdits d’allà. Seran crèdits en optatives que ja no caldrà que feu a la UAB.
- No us fixeu si allà són assignatures obligatòries o optatives, ni de quin curs es fa allà, no importa, el que importa és la matèria.
Tot això ja ho podeu anar preparant des del moment que ja teniu la plaça confirmada. A finals del mes de març us convocarem a una sessió informativa de com confeccionar l’Acord Acadèmic i/o Learning Agreement. Es fa dins la mateixa Sol·licitud del SIA tal com s’explica en el manual que trobareu en el menú de la dreta d’aquesta pàgina.
A partir d’aquesta sessió ja podeu presentar les vostres propostes que hauran de ser validades per la Coordinadora d’Intercanvis tal com haurem explicat i també es contempla en el manual.
L’Acord Acadèmic haurà d’estar validat com a màxim la setmana del dia 10 de juny (també els que marxeu el segon semestre). Al juliol heu de fer la matrícula de la mateixa manera com cada any i ja haurà d’incloure les assignatures que fareu a la universitat de destí.
Ja heu arribat, i ja teniu despeses, i voleu cobrar la compromesa primera part.
Un cop al mes l’ARI calcula i ordena la transferència de la part que correspongui de beca dels estudiants d’intercanvi que estiguin al dia dels requisits documentals. Si ja estàveu al dia, ara només us cal el Certificat d’Arribada. El trobareu preomplert a la Sol·licitud del SIA. Cal que us posin la data d’arribada, us el signin i el pengeu a la mateixa Sol·licitud del SIA.
Segurament, quan arribeu us matricularan allà, però no heu de pagar els crèdits, potser us demanin petits imports per assegurances o algun servei especial o taxa general.
És possible que us diguin que alguna assignatura finalment no la fan, o que us recomanen altres assignatures, o que descobriu que han canviat horaris i ara se solapen, etc. També és possible que, pel vostre compte, descobriu unes opcions d’assignatures que us van més bé. Si passa això, ens envieu un email amb la vostra proposta i us indicarem què heu de fer. Però, compte! Teniu només 5 setmanes.
MOLT IMPORTANT:
Si les assignatures del teu Acord Acadèmic i la matrícula no coincideixen amb el Certificat de Notes final (Transcript of Records) que rebem quan acabis l’intercanvi, només se’t qualificaran al teu expedient les assignatures que coincideixin.
Així que no facis cap canvi o increment d’assignatures sense que ens ho notifiquis i t’autoritzem.
Tot us ha anat fantàstic i, tristament, heu de tornar.
Abans de marxar recordeu de que us signin el Certificat d’Estada, que el trobareu a la vostra Sol·licitud del SIA i funciona igual que amb el d’Arribada. Assegureu-vos que no trigaran en enviar-vos el Certificat de Notes o Transcript of Records.
Tant una cosa com l’altre serà imprescindible perquè us calculin la part restant de la beca.
Com segurament us haureu adonat, ells fan servir un sistema de qualificacions diferent. Cada país, i fins i tot cada universitat, te un sistema propi i, creieu-vos-ho, l’espanyol és el més simple. Quan ens arribi el ToR haurem de fer càlculs diferents segons la procedència per ajustar-ho al sistema de notes al que estem acostumats. El mateix Ministeri d’Educació te un llistat de més de mig miler de pàgines amb la relació de sistemes de qualificació per país. Així que no feu gaires càlculs més o menys proporcionals de quina nota us correspon a la UAB.
MOLT IMPORTANT:
Si les assignatures del Certificat de Notes Final (Transcript of Records) no coincideixen amb el teu Acord Acadèmic i la matrícula, només se’t qualificaran al teu expedient les assignatures que coincideixin.
Així que durant l'intercanvi no facis cap canvi o increment d’assignatures sense que ens ho notifiquis i t’autoritzem.
No en tens prou?
Si no trobes la resposta al teu dubte, si necessites més informació, si se'ns escapa algun detall o perquè ens vulguis conèixer, escriu-nos un email o vine a veure'ns: A la dreta tens els nostres contactes i l'enllaç a la Cita Prèvia.