Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Servei planta de tecnologia dels aliments (SPTA)

Línia d'ultra alta temperatura (UHT)

El sistema d’Ultra Alta Temperatura (sigles en anglès UHT, Ultra High Temperature o Ultra Heat Treatment) és un procés tèrmic que s’utilitza per maximitzar la destrucció dels microorganismes i minimitzar els canvis químics presents en els aliments i productes farmacèutics líquids. Consisteix en escalfar el producte a més de 135ºC durant un interval de segons, per refredar-lo ràpidament.  

Disposem de dos equips UHT: 

  • Gea Finnah amb un cabal nominal de fins a 1000L/h, i homogeneïtzador de dues etapes, amb una pressió màxima de 400 bars. Sistema d’intercanvi multitubular, pre-escalfament amb retenció entre 15-60 s i manteniment a alta temperatura de 2-15s. 
  • Equip UHT Tetra Therm® Aseptic Pilot de Tetra Pak, amb homogeneizador de doble etapa, Tetra Alex® S05 i una pressió màxima de 250bars (homogeneïtzador configurable per treballar en zona asèptica i no-asèptica). L’equip UHT té un cabal nominal variable fins 300L/h. Es tracta d’un intercanviador tèrmic tubular. 

 Es podem realitzar 4 tipus de tractaments:  

  • Sistema directe (VTIS): S’injecta directament vapor en el producte pre-escalfat, assolint quasi instantàniament la temperatura de 135-150ºC que es mantinguda 4 segons). Seguidament, per expansió s’elimina aquest vapor afegit. 
  • Sistema indirecte (FLEX): amb secció de pre-escalfament i escalfament final i temps de retenció de 2 a 360s.  
  • Sistema Plus: Combinació de sistema indirecte i directe. 
  • Sistema indirecte amb desaireig: per eliminació de components volàtils.