Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Neurociències (INc-UAB)

El projecte BioFINE millorarà les pròtesis biòniques

29 maig 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El Grup de Neuroplasticitat i Regeneració, liderat pel professor Xavier Navarro, participa en el projecte europeu BioFINE (BioFunctional IntraNeural Electrodes). L’objectiu és millorar la biocompatibilitat dels elèctrodes intraneurals per a extremitats biòniques, un repte multidimensional d’enginyeria biològica i química. El projecte està finançat pel Consell Europeu d'Innovació dins del programa Horizon-EIC-2022-Pathfinder Open.

Imatge El projecte BioFINE millorarà les pròtesis biòniques

Després de la pèrdua d'una extremitat, les pròtesis biòniques innervades elèctricament ajuden els pacients a recuperar independència i millorar la seva qualitat de vida, augmentant les possibilitats de les pròtesis convencionals. No obstant això, la seva integració amb el propi sistema nerviós del pacient és insuficient a llarg termini. Això és un problema perquè justament el potencial de la pròtesi biònica per utilitzar els patrons de senyals nerviosos per al control de les extremitats, o per proporcionar informació sensorial artificial de les extremitats biòniques, només aportarà un benefici real al pacient si s'aconsegueix que funcioni durant molts anys.

Els nous processos de micro i nanofabricació pretenen superar aquestes limitacions, configurant implants i interconnexions amb característiques individuals per sota d’una micra. Aquesta metodologia permetrà reduir l’impacte que tenen els implants sobre el teixit circumdant. A més, els implants tindran recobriments biofuncionals que alliberin fàrmacs antiinflamatoris o actuïn com a interfícies biomimètiques per millorar la interacció cèl·lula-elèctrode. La perspectiva a llarg terme és desenvolupar la primera interfície intraneural amb múltiples canals capaç de recollir/injectar senyals per al control motor i la retroalimentació sensorial a les extremitats protètiques, que pugui funcionar durant dècades.

El projecte va començar l'1 d'abril del 2023 i és una col·laboració entre la Universitat de Friburg i la Universitat Tecnològica de Chalmers, que desenvolupen els implants, la Universitat de Ferrara, on s'estudia una nova metodologia per a la biofuncionalització dels implants, i la UAB, on s’analitza l’efecte i el funcionament d’aquests nous conceptes d’implant en els nervis perifèrics.

L'objectiu final és aconseguir connectar adequadament elèctrodes i nervis i generar una interfície nerviosa perifèrica funcional que pugui beneficiar els pacients a llarg termini.

Dins de