Actualitat
Actualitat
Tota l'actualitat
La resposta evolutiva de Drosophila subobscura a l'escalfament global s'ha accelerat a un ritme sense precedents
Investigadors de la UAB han observat com l'augment de les temperatures i les onades de calor de les dues darreres dècades han accelerat la presència de variació genètica que augmenta la tolerància a les altes temperatures en les poblacions d'una espècie de mosca molt comú als boscos europeus, Drosophila subobscura. La resposta evolutiva s'ha produït mitjançant l'increment de la freqüència relativa de variacions genètiques que ja existien en individus de l'espècie, no per variacions noves, cosa que implica un ritme d'escalfament que pot haver posat en risc espècies amb una variabilitat genètica menor.
Presentació del llibre "Bailando con Moscas. La itinerante vida de un evolucionista"
La presentació del llibre serà el dimecres 3 de juliol a les 18:00 h en la Llibreria Byron (Casanova,32,Barcelona) a càrrec de l'autor, el Dr. Antonio Fontdevila Vivanco.
XI Jornada Científica del Departament
El passat 14 de Juny va tenir lloc la XI Jornada Científica del nostre Departament, dins el marc de les IX Jornades de BioRecerca de la Facultat de Biociències.
El Govern concedeix una Medalla Narcís Monturiol al professor Antonio Villaverde
El professor del Departament de Genètica i de Microbiologia Antonio Villaverde ha estat un dels guardonats pel Govern de la Generalitat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, juntament amb altres nou investigadors del sistema català de coneixement.
2 projectes del departament entre els 15 projectes innovadors de la UAB, reconeguts pel Programa Indústria del Coneixement
La UAB ha rebut 1,2 M € del Programa Indústria del Coneixement de la Generalitat per desenvolupar 15 projectes impulsats per personal investigador. Els ajuts permetran impulsar-ne la valorització i la transferència. Entre aquests 15 projectes hi ha 2 del Departament de Genètica i de Microbiologia
Un nou micromaterial allibera nanopartícules que destrueixen selectivament les cèl·lules canceroses
Investigadors de la UAB, en col·laboració amb l'Institut de Recerca Sant Pau i el CIBER-BBN, han desenvolupat uns micromaterials compostos únicament de proteïnes, que són capaços d’alliberar, de manera prolongada en el temps, nanopartícules que poden adreçar-se a cèl·lules canceroses específiques i destruir-les. Els micromaterials imiten els grànuls secretors naturals del sistema endocrí i han estat provats amb èxit en ratolins model de càncer colorectal.
Els microplàstics dipositats als fons marins s'han triplicat en 20 anys
La quantitat de microplàstics dipositats al fons dels oceans s'ha triplicat en les darreres dues dècades amb una progressió que es correspon amb la tipologia i el volum de consum de productes plàstics per part de la societat.
Les Facultats de Ciències i de Biociències estrenen un nou mural de l'artista Philip Stanton
El proppassat 22 d'abril es va inaugurar el mural de Philip Stanton que dóna la benvinguda a l'Espai Sud de les Facultats de Ciències i de Biociències de la UAB, i que representa un arbre, símbol de la vida i de la ciència. A través de trencadissos amb colors vius, el mural presenta vuit científics i científiques envoltats de diversos conceptes i símbols referents a diferents àmbits de les ciències i de les biociències.
Jaime Martínez-Urtaza participa en l'informe sobre canvi climàtic i salut de la revista Lancet
L'investigador del Departament de Genètica i Microbiologia, incorporat recentment amb un contracte Beatriz Galindo, és un dels 120 experts mundials que ha participat en el 2020 Lancet Countdown Report.
Mor la professora Isabel Esteve Martínez
Ens ha deixat Isabel Esteve Martínez, catedràtica del Departament de Genètica i de Microbiologia. La Universitat en general i la Facultat de Biociències en particular expressa el condol més sentit a totes les persones que la coneixien i l'apreciaven i comparteix el sentiment per la seva pèrdua.