Recerca i solidaritat per empoderar dones migrants en trànsit al Magrib

Dones caminant per la platja

La UAB ha posat en marxa un projecte de recerca i solidaritat, en col·laboració amb comunitats de dones migrades del Magrib, per donar visibilitat a la violència sexual que viuen les dones subsaharianes en el seu trànsit migratori cap a Europa  i endegar accions solidàries, com impulsar l’emprenedoria a petita escala, per millorar la seva realitat personal i econòmica. La Universitat ha llançat una nova campanya de mecenatge per donar suport a la iniciativa.

26/07/2023

El projecte el duu a terme el grup de recerca Transmena, vinculat a la Facultat de Dret i la de Traducció de la UAB i liderat per Natàlia Ribas-Mateos, investigadora del programa Maria Zambrano. La investigadora i el seu equip estudien les mobilitats de persones a la regió mediterrània centrant-se sobretot en la violència sexual i les noves formes d’activisme a les ciutats d’arribada.

En el projecte hi col·laboren l’associació SHUMOM-Art de Tànger i diverses comunitats de dones migrades a Oujda i Tànger, al Magrib. Els darrers anys, aquesta zona ha esdevingut una regió de trànsit i d'acollida per a la població migrant procedent de diferents països de l'Àfrica subsahariana. “Les dones migrants entrevistades, que venen del Camerun, de la Costa d’Ivori, de Guinea Conakry i de Nigèria, afronten un context individual molt difícil. Moltes han patit violacions i múltiples formes de violència sistèmica en un mon lligat a la mendicitat com a forma de supervivència”, assenyala la investigadora de la UAB.

“Volem acabar amb aquesta invisibilitat i manca de solidaritat envers les violències sexual reiterades, alhora que busquem formes d’autonomia per les dones a través d’activitats empresarials a petita escala, com ara una perruqueria o una galeria d’art. L’objectiu és estimular un model comunitari dinàmic en què totes es trobin bé i puguin sentir-se més empoderades”, explica la investigadora.

El projecte es basa en la col·laboració amb les comunitats del Magrib per tal de, a través de la recerca etnogràfica, poder identificar de primera mà les necessitats de les dones, recollir testimonis com a base d´estudi i com a base de reivindicació, i per altra banda, convertir els resultats de la recerca en recursos comunitaris per tal d’impulsar l'emprenedoria. “Volem trobar les eines que demanen a la societat per tal de poder transformar, de la manera més autònoma possible, el seu futur”, destaca Ribas-Mateos.
 

Més informació:

Pàgina web de la campanya de mecenatge

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Reducció de les desigualtats
  • Igualtat de gènere
  • Fi de la pobresa