Dra. Anna Matamala: "L'accessibilitat és un instrument multidimensional que ens permet garantir els drets humans"

VI Jornada Institucional en commemoració a les persones amb discapacitat

La VI Jornada Institucional en commemoració de les persones amb discapacitat ha tingut lloc aquest dimarts 28 de novembre a les 12. 30 h a la sala d’actes del rectorat. L’acte ha comptat amb una presentació de la secretària general, una conferència de la catedràtica Anna Matamala i el lliurament de les beques Impuls. Aquest acte s'ha retransmès en directe al canal de YouTube de la UAB.

28/11/2023

La VI Jornada Institucional en commemoració del dia de les persones amb discapacitat s’ha celebrat a la sala d’actes del rectorat a les 12. 30 h. La secretària general, Esther Zapater, ha obert l’acte remarcant “tota l’acció de govern que s’està duent a la UAB amb relació a la discapacitat”. També ha reconegut la feina i les accions que es fan des dels departaments, dels grups de recerca, del PIUNE i de la FAS. Zapater també ha resumit breument les principals accions conduïdes en matèria de discapacitat des de la universitat. En 1993 la UAB va aprovar el programa d’integració d’alumnat amb necessitats específiques i que va donar lloc al PIUNE. A més, “el 2007 s’amplien les accions de l’Observatori  per incloure la discapacitat, fet que va donar lloc al primer pla d’acció en matèria de discapacitat”. Tanmateix, la secretària general també ha remarcat que el compromís polític no és suficient per dur a terme totes les accions i adaptacions que es necessiten per construir una universitat inclusiva, ja que els recursos i el finançament són essencials. Així mateix, Zapater ha mencionat algunes dades universitàries. “Actualment, estem atenent 847 persones amb discapacitat a la UAB”, segons la secretària general. Així mateix,  també ha esmentat que el servei d’ocupabilitat registra un 21% d’inserció laboral en aquest àmbit. La seva intervenció ha acabat amb un agraïment al consell social de la UAB per finançar les beques Impuls.

Seguidament, la secretària general ha donat pas a la catedràtica del departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis d’Àsia Oriental, Dra. Anna Matamala Ripoll. La Dra. Matamala, també investigadora principal del grup TransMedia Catalonia i directora de la Xarxa AccessCat , ha començat la seva conferència convidant al públic a posar-se unes ulleres que redueixen la visió. “Poca gent és capaç d’aguantar 25 minuts de presentació sense veure tot”, explica Matamala. La catedràtica ha dividit la seva intervenció en tres blocs. En el primer ha volgut subratllar la “importància de l’accessibilitat per garantir els drets humans”. Matamala incideix que aquesta accessibilitat no s’ha de limitar als aspectes físics, sinó també sensorials, cognitius i socials. Quant a la seva especialitat, la investigadora ha remarcat tots els factors que intervenen en la comunicació, des dels canals i emissors fins als suports. D’aquesta manera, ha fet un breu resum dels serveis d’infoaccessibilitat que estan facilitant, com l’audiodescripció, l’audiointroducció, les visites tàctils o auditives al patrimoni històric, entre altres. També ha subratllat la necessitat que aquests serveis siguin personalitzables.

En el segon bloc, Matamala ha fet un recorregut per les investigacions que han fet des de TransMedia Cat. “El nostre grup de recerca es pot descriure en tres puntals: la tecnologia, els usuaris i la transversalitat”, ha declarat la catedràtica. En els vint anys de treball en l’àmbit de l’accessibilitat als mitjans, TransMedia Cat ha desenvolupat serveis que s’han anat adaptant a les tecnologies emergents. Per exemple, ha mencionat el metavers o els continguts immersius. Segons Matamala, “tenim una voluntat per respondre a les necessitats dels usuaris, per això provem els projectes des de l’inici d’aquests, i volem que els nostres serveis siguin transversals en tots els àmbits”. De fet, actualment estan treballant en el projecte ATHENA, per incloure l’accessibilitat a la informació en els currículums universitaris. En el tercer bloc ha parlat precisament d’AccessCat, una xarxa de transferència de coneixement que connecta i agrupa totes les investigacions sobre infoaccessibilitat, els recursos educatius gratuïts i altres serveis a l’abast de tota l'audiència.

Després de la presentació de la Dra. Matamala, ha pres la paraula la presidenta de la comissió acadèmica del consell social de la UAB, Monserrat López Merlos. “En aquest acte reconeixem l'alumnat premiat amb les beques Impuls pel seu esforç acadèmic”, ha declarat. Així mateix, també ha reafirmat el paper del consell social com a  òrgan de participació de la societat a la universitat; el qual no només fa seguiment i control, sinó que intervé amb decisions i projectes estratègics. Un cop acabada la intervenció de López, ha seguit la vicerectora d’alumnat i ocupabilitat, Anabel Galán Mañas. En el seu breu discurs, Galán ha explicat que “enguany set persones de les facultats de comunicació, traducció, enginyeria i ciències polítiques han estat les guanyadores”. En representació de l’alumnat premiat, en Marc Òrrit García, estudiant del grau en gestió de ciutats sostenibles, ha intervingut breument per agrair als diferents  serveis de la UAB que faciliten els seus estudis. Finalment, ha reconegut que “hi ha una mancança de persones amb mobilitat reduïda a les empreses i els òrgans de representació ciutadana”.

La VI Jornada Institucional en commemoració de les persones amb discapacitat s’ha tancat amb unes paraules del rector de la UAB, Dr. Javier Lafuente, les quals reafirmen la voluntat de la UAB per respondre a les necessitats del seu alumnat i per construir una universitat inclusiva.

Més informació: II Pla d'acció en matèria de discapacitat i inclusió de la UAB