Sala de prensa Prensa y medios

Alertan del riesgo de combinar bebidas energizantes y alcohol

Médicos del Hospital de Sabadell e investigadores de la Universitat Autònoma de Barcelona alertan en un artículo publicado en la revista Medicina Clínica que el consumo de tan sólo dos combinados de bebidas energéticas y alcohol puede producir intoxicaciones agudas.

19/09/2013

Consumir begudes energitzants combinades amb alcohol, una pràctica molt habitual entre els joves que surten de festa a la nit, pot tenir conseqüències greus. Un equip de metges i investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Hospital de Sabadell (Corporació Sanitària Parc Taulí) descriuen en una carta publicada a la revista de recerca Medicina Clínica, com aquest consum combinat pot donar com a resultat intoxicacions agudes, fins i tot en quantitats moderades.
 
Els científics exposen en l’article exemples d’intoxicació aguda registrats al Servei d’Urgències de l’Hospital de Sabadell causats per aquesta combinació. En un dels casos, un pacient de 19 anys va arribar amb nàusees, vòmits, i tremolor a les parpelles, als braços i a les mans, desprès de consumir dues llaunes de begudes energitzants amb vodka.
 
El pacient havia consumit 160 mil·ligrams de cafeïna i 2 grams de taurina, els principals ingredients actius de les begudes energitzants, mesclats amb alcohol. La cafeïna estimula el sistema nerviós central i cardíac, facilita l’alliberament de catecolamines, com l’adrenalina i la dopamina, i estimula la vasodilatació, mentre la taurina incrementa la contractilitat cardíaca. Aquest tipus de begudes també presenten inositol, que potencia l’acció de la cafeïna i de la taurina. L’alcohol, per la seva banda, potencia l’aparició dels efectes adversos.
 
Per tot això, els investigadors recorden que les begudes energitzants estan contraindicades per a persones amb malalties cardíaques, hipertensió arterial, trastorns cerebrals neurològics, embarassades, menors de 16 anys i diabètics.
 
Per a l’autora principal de l’article, la doctora Maria Luisa Iglesias, “el consum de begudes energitzants combinades amb alcohol ha esdevingut una pràctica barata i popular entre la joventut per evitar la ressaca i poder estar de festa fins a la matinada. Abans de prendre-les, però, cal conèixer les reaccions adverses d’aquestes begudes, les contraindicacions, la idiosincràsia personal i les associacions perilloses, com l’alcohol”.
 
Maria Luisa Iglesias, és investigadora del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB i directora del Servei d’Urgències de l’Hospital de Sabadell - Corporació Sanitària Parc Taulí.