Accede al contenido principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Jornada Argó de Biociències: El canvi climàtic i la gestió del medi ambient i dels residus

Compartir por WhatsApp Compartir por e-mail

Detalles del evento

La investigadora Jordina Belmonte de l'ICTA-UAB participa el proper 12 de maig de 2021 a la "Jornada Argó de Biociències: El canvi climàtic i la gestió del medi ambient i dels residus, que el Programa Argó de l'ICE organitza en col·laboració amb la Facultat de Biociències de la UAB.

La jornada va dirigida a professorat de secundària de Biologia, especialment interessat a analitzar un dels temes socials i ambientals més actuals i urgents d’avui en dia: com incidir en la gestió del medi ambient i dels residus per evitar la progressió del canvi climàtic.

La Jornada té com a objectiu presentar resultats de treballs de recerca molt recents realitzats per grups de recerca de la Facultat que, per una banda, posen de manifest noves idees i estratègies d’anàlisi i gestió del medi ambient que permeten incidir, per exemple, en la gestió urbana o en la salut pública de la ciutadania. D’altra banda, aquests estudis demostren l’abast del canvi climàtic a casa nostra i com aquest repercuteix en la pèrdua de biodiversitat que, al seu torn, té efectes perjudicials tant a nivell ecològic com econòmic i social, i subratllen la urgència d’establir metodologies de monitorització i control del canvi climàtic. La jornada ofereix al professorat la possibilitat d’actualitzar continguts i d’obtenir idees per a utilitzar en tant en l’ensenyament de la biologia, com per l’elaboració de treballs de recerca associats a la mateixa.

Lloc: sessions telemàtiques amb l'aplicació Teams
Dates: 12 de maig de 2021
Horari:  de 16:30 a 19:00 h
Preu: 5€

Programa

Dimecres 12 de maig

16:30 Conferència: Pol·len a l’aire. Aplicació a la gestió del medi ambient i a l’estudi del canvi climàtic
a càrrec de Jordina Belmonte Soler, professora del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE) de la UAB i investigadora de l’ICTA-UAB (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals).

L’Aerobiologia és la ciència que estudia la presencia d’organismes vius a l’aire. Nosaltres ens hem especialitzat en l’estudi dels pòl·lens i les espores, la diversitat i la dinàmica de les seves concentracions a l’aire i també el transport de les mateixes. Aquesta recerca no només té aplicació en l’estudi de l’entorn i en la gestió de la flora urbana; sinó també en la salut pública pel diagnòstic, tractament i prevenció de les al·lèrgies degudes a pol·len i espores, i en estudis de canvi climàtic, ja que disposem d’una àmplia base de dades aerobiològiques que inclou registres diàries des de 1994.

17:15 Torn de preguntes

17:30 Conferència: (Micro)plàstics: mites, respostes i perspectiva de futur
a càrrec d'Anna Soler Membrives, professora i investigadora del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE) de la UAB.

Vivim en un món on l'impacte antropogènic per l'ús del plàstic està deixant petjada per sempre al nostre planeta. L’era del plàstic. Els plàstics han aparegut a tot arreu, inclús als indrets més inhòspits dels oceans, com l'Antàrtida o la gran fossa de les Marianes a 11.000 m de fondària. L'impacte d'aquests (macro)plàstics sobre els grans organismes com peixos, mamífers marins o aus marines és ben conegut, i ha estat objecte de campanyes publicitàries per la reducció del seu ús. Però hi ha un món, microscòpic i no tan visible, en el que aquests microplàstics també hi són i poden tenir un efecte determinant. Cal tenir una visió crítica des d'un punt de vista científic, així que durant la xerrada debatrem sobre: Què són els microplàstics? D'on provenen? Hi ha "microplàstics" que no siguin de plàstic? Quin és l'impacte d'aquests "microplàstics" als organismes marins? I sobre la salut humana? Per últim, analitzarem les perspectives de futur, i acabarem veient, Què hi podem fer nosaltres?

18:30 Torn de preguntes i taula rodona

Accés a la inscripció amb NIU
Accés a la inscripció sense NIU

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
Es farà control d'assistència des del mitjà telemàtic.