• Diploma d'Especialització UAB
  • Codi de l'estudi: 3258/9
  • 9a edició
  • Modalitat: Semipresencial
  • Crèdits: 30 ECTS
  • Inici: 15/01/2026
  • Final: 20/07/2026
  • Places: 25
  • Orientació: Professional
  • Preu: 1980 €
  • Idioma de docència: Castellà (80%), Català (20%)
  • Lloc: Escola de Polítiques Socials i Urbanes IGOP-UAB Passeig d'Urrutia, 17 08042 Barcelona
37 Postgrau en Dinamització Local Agroecològica - Josep Espluga Trenc
L'actual sistema agroalimentari basat en la producció massiva d'aliments mitjançant el consum d'ingents recursos fòssils i una distribució orientada al mercat global, tot i haver generat grans quantitats d'aliments a preus baixos (subvencionats) per a bona part de la població, no ha aconseguit resoldre les mancances alimentàries de gairebé la quarta part de la humanitat, al temps que ha produït nombrosos impactes socials, econòmics, polítics i ambientals difícils d'ignorar, com la contaminació d'aqüífers, la pèrdua de biodiversitat, l'expansió dels desequilibris nutricionals, l'èxode rural o el neocolonialisme, entre altres. L'actual context global de crisis múltiples (ecològica, energètica, climàtica, econòmico-financera, de representació política, etc.) comporta seriosos dubtes sobre el futur d'aquest model agroalimentari industrialitzat i globalitzat.
Davant d'aquest escenari, té més sentit que mai dedicar esforços a generar economies locals més resilients, justes i sostenibles, amb models de desenvolupament local que situïn al centre la producció agrària, des de models agroecològics i en el marc d'estratègies de sobirania alimentària, on els aliments es consideren més un dret humà que una simple mercaderia. La Dinamització Local Agroecològica (DLAe) és una formació dissenyada per a promoure la transició ecosocial i agroecològica a nivell local, mitjançant l'anàlisi i la intervenció participativa, promovent la complicitat dels actors locals al voltant de projectes de reconstrucció econòmica i comunitària de caire agroecològic.
La formació en DLAe és realment transdisciplinar i aporta estratègies i eines per a mobilitzar els actors, recursos i capacitats de les societats locals; posant la pagesia i el coneixement agroecològic local al centre de les estratègies de desenvolupament; promovent la reactivació de l'activitat agropecuària i el desenvolupament de xarxes alimentàries alternatives i circuits curts de comercialització; i reforçant la capacitat que tenen les comunitats locals per a decidir com i amb quina finalitat s'han de gestionar alguns dels béns comuns més bàsics, com ara els aliments, la terra, l'aigua o les llavors.
El curs va adreçat a tot tipus de persones interessades a entendre el funcionament del sistema agroalimentari contemporani global i promoure models alternatius a nivell local. Ofereix uns coneixements molt aplicats i transformadors, útils per a l'activació de xarxes socials al voltant de projectes agroecològics locals, que poden interessar a tècnics d'administracions públiques, professionals d'assessorament i consultoria, per al sector associatiu, cooperatiu i activista, i per a persones impulsores de projectes agroecològics.

Sortides professionals

- Tècnics de l'administració local rural i periurbana, relacionats principalment amb l'àmbit de l'ocupació, de la planificació territorial, del medi ambient, de l'agricultura i ramaderia, de l'alimentació, etc.
- Tècnics de l'administració agrària d'àmbit supra-local, autonòmics o estatals, relacionats amb l'agricultura i ramaderia, el Desenvolupament Rural o els Espais Naturals Protegits.
- Tècnics d'assessoria privada per al Desenvolupament Rural Sostenible.
- Emprenedors interessats en l'Economia Social relacionada amb l'Agricultura Ecològica i el Medi Rural sostenible.
- Investigadors en Agroecologia i en Desenvolupament Rural sostenible.
- Treballadors d'entitats de la societat civil relacionades amb l'Agroecologia i el Desenvolupament Rural Sostenible.

Pràctiques

Els màsters i postgraus propis de la UAB poden preveure o facilitar la realització de pràctiques acadèmiques externes en empreses o institucions amb la finalitat que l'estudiant assoleixi un grau d'experiència professional que li faciliti la inserció o la promoció en l'àmbit laboral.

Per a aquest estudi, són possibles les pràctiques no curriculars (optatives):

  • No curriculars
    Com a alumne matriculat a la UAB, disposes d’accés al portal de l'ocupació de la Universitat, el Servei d'Ocupabilitat mitjançant el qual pots participar en processos de selecció, tant per a estades de pràctiques no curriculars com per aconseguir un contracte de treball. En ambdós casos, cal que t’inscriguis a l’aplicació Nexus.

Beques i ajuts

Consulta tota la informació sobre possibilitats de beques i ajuts a la pàgina de beques, ajuts i convocatòries UAB.

Centres responsables

Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals
Institut de Govern i Polítiques Públiques

Contacte

Jose Luis Espluga Trenc

Telèfon: 935813100 / 935868815

Informació addicional

https://dlae.cat/

Més informació