Fons Jaume Roca

Fons Personal
Biblioteca de Veterinària

Jaume Roca i Torras (Manresa, 1928 – Barcelona, 2012)
Veterinari llicenciat per la Facultad de Zaragoza (1945-1950). El 1951 entra a formar part de l’Academia de Sanidad Militar – Sección Veterinaria a Madrid com a tinent veterinari destinat a la 4a Regió Militar a Puigcerdà. S’especialitza en bacteriologia i anàlisis clínics durant el període 1953-1954. El 1956 és destinat a l’Hospital Militar de Ganado Equino a Barcelona, del qual serà director de 1970-1977. La seva carrera militar acaba com a Coronel Veterinari el 1983 amb trenta-tres anys d’exercici. Com a tècnic municipal, entra a formar part del Cos Superior Veterinari de l’Ajuntament de Barcelona (1969-1993), especialitzant-se en el control sanitari dels aliments i la prevenció de zoonosis transmissibles en matèria de salut pública en mercats i intendència municipal.

En l'àmbit de la nutrició animal és un dels promotors de la cria intensiva d’animals mitjançant pinsos compostos, per la qual cosa exerceix càrrecs tècnics en diferents industries de pinsos. En representació a España participarà en el Centre de Recherches Internationales de Nutrition Animal (CRINA) a Ginebra (Suïssa) del 1965-1975. El 1963 ingressarà a Laboratoris Esteve per crear la seva Divisió Veterinària, que no deixarà fins la seva jubilació el 1993. Un any abans es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona amb la primera tesi sobre història veterinària de Catalunya: Historia de la Veterinaria en Cataluña (1400-1980). Va ser un dels impulsors de l’Associació Catalana d’Història de la Veterinària, de la qual exercí la presidència entre 1998-2012.

Descripció del fons
Fons format per la documentació personal i privada, correspondència personal, documentació de caràcter associatiu i acadèmic, obra científica (treballs d’història i treballs biogràfics), a més d’una biblioteca annexa. Aplega un total de 424 unitats documentals que cobreixen el període de 1885 a 2006. El fons ocupa un total de 30 caixes. Una part d'aquest fons ha estat digitalitzada.

Dates límit del fons: 1885-2006

Data d’incorporació: 2012

Biblioteca dipositària: Biblioteca de Veterinària

On consultar la documentació:
• Fons en paper: Biblioteca de Veterinària
• Fons digitalitzat: DDD

Drets
L'usuari es compromet a utilitzar aquesta documentació només amb finalitats investigadores, a citar la procedència, si en fa divulgació, i a lliurar a la Biblioteca qualsevol treball que resulti de la seva consulta. La consulta o reproducció dels documents no pressuposa l'obtenció de cap dret referent a la propietat intel·lectual del contingut dels documents. Qualsevol utilització contrària a la legislació que la regula i als drets que genera serà responsabilitat de l’usuari.

Contacte a la biblioteca: Bib.Veterinaria@uab.cat
 

Inventari del Fons Jaume Roca