• UABDivulga
04/2012

La intolerància a les competicions esportives escolars, sobre la taula

L'individualisme, l'orgull i la gelosia, la preocupació per aconseguir uns resultats o la pertinença a un grup intolerant fan que es donin freqüentment comportaments violents i intolerants a les competicions esportives escolars. La Jornada sobre prevenció de la intolerància a les competicions esportives escolars que va acollir la UAB tractà aquest tema amb una taula rodona amb experts en pedagogia esportiva i personatges estretament vinculats a l'esport on assistiren tècnics esportius, àrbitres, responsables institucionals, entrenadors, professors d’educació física, AMPAS, esportistes i estudiants universitaris. En total, més de 150 persones. A la Jornada també es presentaren els resultats de l’estudi “Prevenció d’actituds intolerants a les competicions esportives escolars” desenvolupat per l’Equip de Desenvolupament Organitzacional (EDO).

La UAB va acollir la celebració de la Jornada sobre Prevenció de la Intolerància a les Competicions Esportives Escolares a la que van assistir més de 150 persones. Entre elles, tècnics esportius, àrbitres, responsables institucionals, entrenadors, professors d’educació física, AMPAS, esportistes i estudiants universitaris.

La Jornada va comptar amb la celebració d’una taula rodona en la que van participar Jordi Pallarés –Gerent d’ASOBAL-, Joan Estrada –expert en Pedagogia esportiva-, Lucas Cruz –Copilot, Campió del Rally Dakar 2010- i Juan Piqueras –President del Cerdanyola Club de Hockey, el club degà del Hockey a l’Estat espanyol.


Piqueras, Cruz, Pallarés, Castro i Estrada. Foto: EDO.

Segons Pallarés, “la responsabilitat de la transmissió de valors a l’esport no ha de recaure únicament en els formadors (educadors, entrenadors,...), i resulta imprescindible la col·laboració de l’entorn familiar de nens i joves”. El Gerent d’ASOBAL a més va assenyalar que “no som suficientment conscients que les actituds que demostrem, tant als terrenys de joc com a l’espai mediàtic que informa a centenars de milers de persones, es traslladen i impacten directament als que tenen els nostres esportistes com a ídols o models a seguir”.


Jordi Pallarés, Gerent d’ASOBAL. Foto: EDO.

Per la seva part, Cruz va destacar que “els condicionants per a una pràctica esportiva d’èxit se centren en treballar en equip, la preparació física, psicològica i específica, el respecte al rival i l’esportivitat”. El Copilot, Campió del Rally Dakar 2010, també es va referir a “la necessitat que els esportistes professionals i d’elit mantinguin comportaments exemplars a les competicions per la seva incidència a la infància i la joventut”.


Lucas Cruz, Copilot Campió del Rally Dakar 2010. Foto: EDO.

Joaquín Gairín, Catedràtic de Pedagogia de la UAB, va presentar els resultats de l’estudi “Prevenció d’actituds intolerants a les competicions esportives escolars” desenvolupat per l’Equip de Desenvolupament Organitzacional en col·laboració amb el Consejo Superior de Deportes. La seva execució inclou la realització de més de 550 enquestes, 44 entrevistes, 4 grups de discussió, 18 notes de camp i un grup Delphi a escolars, agents i institucions implicades a l’esport escolar. Els resultats de l’estudi revelen que, en opinió d’un 20% dels enquestats, freqüentment es donen comportaments violents i intolerants a les competicions esportives escolars. Les raons principals de la violència són de tipus personal, vinculades a l’individualisme, l’orgull i la gelosia, i de tipus social, com poden ser la preocupació per assolir resultats i l’efecte contaminant d’estar en un grup amb intolerants.

Producte de la investigació, Gairín també va presentar un Codi de Conducta per a les competicions esportives escolars que “pretén ser un instrument per a la promoció del bon fer esportiu i que s’ha de concretar amb la participació de tots els implicats”. Al mateix temps va voler assenyalar que el Codi ha “d’incidir en els aspectes positius, reforçar les bones conductes i evitar visions exclusivament centrades a les sancions”.

José Luís Muñoz Moreno
Equip de Desenvolupament Organitzacional (EDO)

Referències

Web de l’Equip de Desenvolupament Organitzacional: http://edo.uab.cat/

 
View low-bandwidth version