Usos de la intel·ligència artificial en el cicle d'un producte radiofònic: model per a la classificació d'eines IA

Cada cop s'introdueixen més eines d'intel·ligència artificial que automatitzen processos que van des de la informàtica a les plataformes audiovisuals. Per entendre com la IA està transformant el procés de producció radiofònica, personal investigador de la UAB ha desenvolupat un model per classificar aquestes eines, que pot modificar-se per abastar qualsevol producte audiovisual.
Aquest treball presenta un model per classificar les eines d’intel·ligència artificial (IA) en la producció radiofònica tenint en compte la fase del cicle productiu, la funció que compleixen i el tipus d'IA al qual responen. Aquesta classificació pot ser una eina metodològica útil per a futures investigacions. Tot i que ens hem centrat en la producció radiofònica, el model es pot aplicar, amb petits canvis, a qualsevol producte audiovisual.
Hem explorat com la IA està revolucionant la producció radiofònica. Aquesta tecnologia no només ofereix avantatges significatius sobre els mètodes tradicionals, sinó que també qüestiona les estructures i rutines productives existents i obliga la indústria a adaptar-s’hi.
S’identifiquen tres tipus d'IA: la IA d'anàlisi, que detecta patrons i preveu situacions futures; la IA d'assistència, que executa tasques mecàniques de forma automatitzada, i la IA generativa, que simula processos creatius i genera continguts.
Per contextualitzar les diverses aplicacions de la IA, hem establert sis fases en el cicle productiu radiofònic: Ideació, Investigació, Producció, Distribució, Interacció i Arxiu. Mitjançant una metodologia inductiva basada en l'observació i anàlisi de 96 aplicacions específiques d'IA disponibles al mercat, hem identificat 45 funcions potencials de la IA, distribuïdes en aquestes sis fases.
Els resultats subratllen que la IA pot agilitzar el procés productiu i aportar valor afegit al producte final. L'estudi també ressalta la necessitat de noves habilitats i rols professionals en la indústria, així com la importància d'una supervisió ètica per evitar la desinformació i els biaixos.
L'article emmarca la irrupció de la IA en el sector audiovisual sota les teories de la innovació tecnològica radical, la discontinuïtat tecnològica i la innovació disruptiva. Aquestes perspectives ajuden a comprendre la profunditat dels canvis que la IA està generant en la indústria radiofònica.
El treball proporciona exemples concrets de com la IA s'està utilitzant a la ràdio, com ara la generació automàtica de resums de notícies per a audiències joves (NRK), la segmentació i transcripció automàtica d'informacions per a la creació de butlletins (PRISA Radio), l'ús de veus sintètiques per a la presentació de programes (Radio Piekary) o la creació d'emissores que funcionen sense intervenció humana (RadioGPT). També es mencionen aplicacions en la distribució d'àudio (Spotify amb "AI DJ", YouTube Music) i en la interacció amb l'audiència (RAiDiO.FYI).
Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat
Universitat Autònoma de Barcelona
Referències
Ribes Guardia, X.; Monclús Blanco, B. & Terol-Bolinches, R. (2025). Usos de la inteligencia artificial en el ciclo de un producto radiofónico: modelo para la clasificación de herramientas IA. Revista De Comunicación, 24(1), 455–474. https://doi.org/10.26441/RC24.1-2025-3709