• UABDivulga
29/03/2023

Un nou mètode per criopreservar les cèl·lules mesenquimals del cordó umbilical

investigadora del banc de sang i teixits obrint un tanc de nitrogen

Els medicaments de Teràpia Avançada es caracteritzen per tenir un principi actiu viu, com ara cèl·lules mare mesenquimals presents en el cordó umbilical, i estan essent cada vegada més usades en medicina. Investigadors del BST i del Departament de Medicina de la UAB han descrit una metodologia per criopreservar fragments grans de cordó mantenint la viabilitat d’aquestes cèl·lules mare un cop descongelats.

Imatge: Banc de Sang i Teixits

En els darrers anys s’han desenvolupat teràpies innovadores que estan revolucionant la medicina, oferint noves expectatives i qualitat de vida a molts malalts que fins ara no disposaven d’un tractament eficaç. Aquesta nova categoria de medicaments s’anomena Teràpies Avançades i el seu principi actiu es caracteritza per estar viu, format per cèl·lules humanes manipulades substancialment al laboratori, fins i tot modificades genèticament o estructurades en teixits que els confereixen l’activitat terapèutica desitjada. Els medicaments de teràpia cel·lular avançada contenen cèl·lules que han estat manipulades per modificar les seves característiques biològiques per al seu ús terapèutic.

Actualment, s’estan utilitzant cada cop més aquests medicaments fent servir un tipus de cèl·lules anomenades cèl·lules mare mesenquimals, que s’obtenen amb relativa facilitat a partir de teixits adults com el moll d’os o el greix, o de teixits de nounats com el cordó umbilical. Aquestes cèl·lules tenen la capacitat de dividir-se i replicar-se en una cèl·lula igual a la progenitora o bé especialitzar-se en cèl·lules que poden formar teixits com l’os, el cartílag i el múscul. El cordó umbilical és una font òptima per a l’obtenció d’aquestes cèl·lules, ja que el mètode d’extracció és no invasiu i a més a més és un teixit considerat de rebuig. Addicionalment, les cèl·lules mare mesenquimals de cordó són comparables quant a identitat i potència respecte a cèl·lules mesenquimals derivades d’altres teixits adults i ofereixen avantatges com ara una major capacitat de divisió en cultiu i menor probabilitat de ser portadores de mutacions somàtiques adquirides.

No obstant això, fins ara, l’obtenció d’aquestes cèl·lules era només possible amb mostres fresques i durant un curt període de temps després del part, en el rang d’hores. La possibilitat de criopreservar fragments de cordons umbilicals grans i realitzar anàlisis prèvies que permetin assegurar la viabilitat, seguretat i compatibilitat del teixit donat amb futurs receptors ens permet garantir el processament només d’aquells cordons que compleixen amb criteris preestablerts i d’interès pel sistema sanitari.

En aquest treball, publicat a la revista Cryobiology, es descriu una metodologia simple, eficient, robusta, econòmica i reproduïble per a la congelació de fragments grans (5 cm de longitud) de cordons umbilicals compatible amb els estàndards actuals de qualitat existents en bancs públics de sang i teixits de cordó així com els requeriments reguladors farmacèutics per al futur ús clínics dels medicaments de teràpia avançada que en puguin resultar. Els experiments publicats en aquest treball demostren que és possible criopreservar fragments grans de cordons umbilicals conservant la viabilitat dels progenitors de cèl·lules mare mesenquimals de manera que s’assoleixen quantitats similars de cèl·lules i amb les mateixes característiques de viabilitat, identitat, capacitat de proliferació i potència un cop descongelats, en comparació amb mostres processades en fresc immediatament després de la seva donació.

Noelia Muñoz-Domínguez (1), Irene Carreras-Sánchez (1), Alba López-Fernández (1), Joaquim Vives (1,2,3)

(1) Servei de Teràpia Cel·lular, Banc de Sang i Teixits.

(2) Musculoskeletal Tissue Engineering Group, Vall d'Hebron Research Institute (VHIR), Universitat Autònoma de Barcelona.

(3) Departament de Medicina, Universitat Autònoma de Barcelona.

Referències

Noelia Muñoz-Domínguez, Irene Carreras-Sánchez, Alba López-Fernández, Joaquim Vives. Optimisation of processing methods to improve success in the derivation of human multipotent mesenchymal stromal cells from cryopreserved umbilical cord tissue fragments. Cryobiology 2022; 108, 34-41. https://doi.org/10.1016/j.cryobiol.2022.08.002

 
View low-bandwidth version