• UABDivulga
21/10/2013

Tecnologia mòbil per controlar l'estat de salud

Health&SportLab
El Dr. Lluís Capdevila és professor de les facultats de Psicologia i d'Economia i Empresa de la UAB i coordinador del Grup de Recerca en Estil de Vida, Esport i Salut. Aquest any ha posat en marxa l'empresa Health&SportLab, una spin-off coparticipada per la UAB i la UPC que ha desenvolupat una aplicació per dispositius mòbils que permet la valoració i el seguiment periòdic de l'estil de vida dels usuaris. 
Lluis Capdevila, soci fundador de Health&SportLab

El telèfon mòbil ha esdevingut una eina molt potent per, si no millorar, almenys vetllar per la nostra salut. En els últims anys, ha emergit un nou món d'aplicacions mòbils, que s'han convertit en el millor aliat per prevenir problemes i tenir cura de la nostra salut. Segons l'últim estudi Global Mobile Health Market Report, entre 2010 i 2012 es van crear més de 6.000 aplicacions relacionades amb la salut i en dos anys hi haurà més de 500 milions de persones utilitzant apps mèdiques des del mòbil.
 
Aprofitant l'auge d'aquest sector, una nova aplicació es suma al mercat. Es tracta de FitLab, una aplicació desenvolupada per Health&SportLab a partir de la transferència de tecnologia des de dos grups de recerca consolidats per la Generalitat de Catalunya (SGR), el Grup de Recerca en Estil de Vida, Esport i Salut de la UAB i el Grup d'Instrumentació Electrònica i Biomèdica de la UPC. FitLab permet a l'usuari poder accedir a l'autoavaluació del seu nivell d'estrès i del seu estat puntual de salut i de condició física a partir d'uns tests senzills i no-invasius. Arrel d'aquest know-how, ha nascut l'empresa de base tecnològica Health&SportLab, participada per les dues universitats, i que té l'objectiu d'oferir serveis tecnològics en l'àmbit de la valoració i seguiment de l'estil de vida dels usuaris, en relació a la salut i la seva condició física.
 
"A través d'una banda toràcica de registre cardíac connectada al mòbil via Bluetooth, l'aplicació analitza la variabilitat cardíaca de l'usuari i et proporciona informació immediata sobre el teu estat de de forma física", explica el Dr. Lluís Capdevila, investigador de la UAB i cofundador de l'empresa. A més, FitLab també analitza la conducta saludable i el nivell d’estrès de l'usuari a través d’uns tests senzills que es completen des de la pròpia pantalla del mòbil o utilitzant els sensors propis del dispositiu.
 
Aquesta aplicació no va destinada només a esportistes, sinó que pretén ser un sistema objectiu, vàlid i fiable perquè qualsevol persona pugui valorar el seu estat de forma i el seu nivell d'estrès en un moment puntual. "Contràriament a la majoria d'aplicacions semblants relacionades amb la salut i l'esport, FitLab fa l'anàlisi en repòs i permet comparar amb avaluacions passades i així veure l'evolució de l'usuari", destaca Capdevila. "La valoració que et proporciona l'aplicació es pot complementar amb els serveis d'assessorament que ofereix l'equip de Health&Sportlab en nutrició, dieta i planificació de l'activitat física", afegeix.
 
En aquest sentit, el Grup de Recerca en Estil de Vida, Esport i Salut de la UAB porta molts anys desenvolupant i aplicant estratègies de promoció d'un estil de vida saludable a través de la pràctica regular de exercici físic i del seguiment d’una dieta saludable, i més recentment, desenvolupant aplicacions informàtiques que permetin la planificació individualitzada i el seguiment de l'estil de vida dels usuaris. "L'objectiu final de Health&Sportlab és aplicar tots els coneixements que hem assolit durant aquests anys de recerca amb el grup per contribuir a millorar l'estil de vida de la població i ajudar a seguir una conducta saludable sense perdre la motivació".
 
Els coneixements dels especialistes en ciències de la salut, en conducta i en condicionament físic de l'empresa també els posen a disposició de clubs esportius que vulguin fer un seguiment del procés d'esforç/recuperació dels seus esportistes. En aquest cas, Health&SportLab ja està treballant amb la secció de bàsquet del FC Barcelona. "Hem desenvolupat una aplicació concreta per als jugadors de bàsquet que permet a l'equip tècnic saber si els jugadors estan recuperats de l'entrenament del dia anterior i si estan preparats per afrontar el nou entrenament", explica Capdevila.
 
És una aplicació molt senzilla que els jugadors obren cada matí i que els fa respondre  un test que analitza la seva conducta, a la vegada que els registra la seva variabilitat cardíaca. Quan finalitza l'anàlisi, l'aplicació mostra una espècie de "semàfor" que indica el seu estat de forma: si el semàfor és verd, significa que estan completament recuperats de l'esforç del dia anterior; si és groc, han de baixar una mica el ritme a l'entrenament i, si és vermell, han de controlar-se i fer un altre tipus d'entrenament. Les dades que registra el dispositiu s'envien immediatament a través d'Internet (wifi o 3G) per tal de que l'equip tècnic pugui saber l'estat dels seus jugadors.
 
El Dr. Capdevila destaca que Health&SportLab treballa contínuament per la millora i el desenvolupament de noves aplicacions d'última generació per a la supervisió individualitzada d'usuaris: "És una prioritat per nosaltres innovar dins de l'empresa, cosa que ens permet contractar doctors i formar-los entre l'empresa i la universitat. La transferència tecnològica entre la nostra empresa i la universitat serà constant".
 
Health&SportLab ha guanyat enguany el primer premi del concurs VALORTEC organitzat per ACC1Ó (Generalitat de Catalunya) de creació d'empreses de base tecnològica. "Aquest premi ens ha obert les portes, perquè em va donar accés a vàries sessions de formació en una escola de negocis de Barcelona, en les quals diferents especialistes en economia i empresa em van ensenyar com fer un pla d'empresa, un pla comercial... Vaig aprendre les directius de com fer un pla d'empresa, que és la clau per poder crear-ne una".

 
View low-bandwidth version