• UABDivulga
03/07/2014

La UAB i el CVC crearan el primer Living Lab que tindrà una biblioteca a Catalunya

El laboratori de serveis tecnològics permetrà als usuaris de la biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori (Sant Cugat) experimentar noves formes d'interacció amb la cultura, els llibres i els diferents continguts disponibles. 

El projecte de la nova biblioteca, que es preveu que entri en funcionament el proper any, ha estat presentat aquesta setmana a l'Ajuntament de Sant Cugat. En l'acte, Fernando Vilariño, professor de la UAB i investigador del CVC, ha explicat les funcions que tindrà aquest laboratori viu basat en l'aplicació de noves tecnologies de visió per computador, denominat Volpelleres Library Living Lab (VL3).

El laboratori ha estat promogut per l'associació de veïns del barri de Volpelleres i el CVC, i suposarà la participació de l'usuari en el procés d'innovació i recerca que duran a terme els investigadors. Es crearà un entorn d'experimentació que permetrà als usuaris viure la tecnologia de visió per computador com a eina facilitadora de noves formes d'interacció amb la cultura, els llibres i continguts de la biblioteca. Els usuaris podran participar voluntàriament en aquests experiments i a través de les seves experiències es recolliran dades que facilitaran el treball dels investigadors. Es recolliran comentaris sobre les versions dels prototips que es creïn i que permetin al CVC redirigir els esforços d'innovació que es duguin a terme.

Serà un laboratori d'activitats dinàmic, en constant canvi, per millorar les solucions que s'estaran provant pels usuaris en un entorn real, la biblioteca. Hi haurà esdeveniments educatius, on s'explicaran tecnologies i es presentaran productes innovadors, i trobades de pluja d'idees, on els problemes identificats es discutiran, convidant als visitants a participar en la conformació de noves solucions per a problemes reals.

El projecte Volpelleres Library Living Lab (VL3) és un exponent de la política estratègica del CVC i la UAB de fomentar l'ecosistema d'innovació entorn de l'agregat UAB-CEI (Campus d'Excel·lència Internacional). Aquesta estratègia promou polítiques actives d'aproximació de la recerca d'excel·lència al territori, en línia amb els reptes socials exposats als programes de R+D+I catalans i europeus.

La nova biblioteca
Volpelleres serà la tercera de les biblioteques del servei en xarxa de Sant Cugat. Tindrà 850 m2 i donarà servei a 5 barris de Sant Cugat, amb una àrea d'influència d'entre 12 i 14.000 habitants. Amb capacitat per recopilar fins a 18.000 documents, tindrà 90 punts de lectura i estarà oberta 35 hores la setmana. Tindrà, a més, 130 m2 destinats a l'àrea infantil. El cost de la Biblioteca és de 2 milions d'euros, dels quals un els aporta l'Ajuntament de Sant Cugat (en forma de local on ubicar la biblioteca i el personal) i l'altre la Diputació de Barcelona (adequació dels espais i equip directiu) i l'àrea Metropolitana.

 
View low-bandwidth version