• UABDivulga
10/2010

La UAB celebra el 25è aniversari del nomenament de Manuel Cardona com a doctor honoris causa per la UAB

Manuel Cardona

El passat dijous 7 d'octubre, es va celebrar un homenatge al professor Manuel Cardona, en ocasió del 25 aniversari de la seva investidura com a Doctor honoris causa per la UAB. Companys, amics i familiars van acompanyar a l'eminent físic català durant un acte que va comptar amb les intervencions dels professors Jordi Marquet, Xavier Obradors, Ramon Pascual, Jordi Pascual i del mateix Manuel Cardona, qui es va mostrar profundament agraït i emocionat.

Qui possiblement sigui un dels físics espanyols més importants del segle XX i tot un referent a nivell internacional, el Prof. Manuel Cardona Castro, va ser homenatjat el 7 d'octubre en commemoració del 25 aniversari de la seva investidura com a Doctor honoris causa per la UAB, en un acte realitzat a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències.

El degà de la facultat, el Prof. Jordi Bartrolí, va obrir un acte en què, al llarg de les diferents intervencions, es van anar enllaçant la vida acadèmica de Manuel Cardona amb el naixement i desenvolupament de diverses institucions dedicades a la investigació, amenitzat amb anècdotes personals i records d'infància de l'eminent físic. El director del Parc de Recerca UAB, Jordi Marquet, va repassar l'estat de la recerca a la UAB al llarg dels darrers 25 anys, un camí en el qual es va anar gestant el Campus d'Excel·lència Internacional, culminat amb projectes tan importants com el sincrotró, "joia de la corona de la UAB".

Xavier Obradors, director de l'Institut de Ciència dels Materials de Barcelona (ICMAB), va  assenyalar la vinculació que des dels seus inicis va tenir Manuel Cardona amb l'institut, inaugurat l'any 1991. Destacant l'alt nombre de publicacions de l'homenatjat (més de 1200), va fer broma considerant que ni tan sols l'ICMAB, amb 50 investigadors, pot competir amb el Prof. Cardona en quant al nombre d'impacte dels seus articles. La seva intervenció va finalitzar amb un reconeixement al paper crucial que va tenir Cardona per convèncer a tots sobre el projecte de l'ICMAB, durant la seva gestació.

La vinculació del Doctor honoris causa amb el naixement de diversos projectes de recerca de la UAB queda reflectida en la seva participació en la comissió assessora de 1993 per avaluar la viabilitat de la instal·lació d'un sincrotró a Catalunya, com va indicar Ramon Pascual, president de la Comissió Executiva del projecte de llum de sincrotró ALBA. Jordi Pascual, director de l'Institut Català de Nanotecnologia (ICN), va ser un dels investigadors que van recolzar la candidatura de Cardona com a honoris causa fa 25 anys. El director de l'ICN va assenyalar que Cardona és un dels vuit físics més citats contínuament des de 1970, sobretot pels seus treballs sobre superconductors, que han estat "un company fidel de viatge" en els seus treballs.

Finalment, l'acte va culminar amb la intervenció de l'homenatjat, que es va presentar com a director emèrit i fundador de l'Institut Max Planck d'Investigacions sobre Física de l'Estat Sòlid, a Stuttgart. Una especial consideració va voler tenir amb els països d'Amèrica Llatina, sobretot l'Argentina, a qui deu fins i tot més que a Catalunya, Espanya o Alemanya, doncs lamentables circumstàncies, com el cop d'estat de 1976 pel dictador argentí Videla, van fer que Cardona nodrís el seu grup de recerca a la Universitat de Brown amb investigadors exiliats, amb els quals va travar una profunda amistat.

Manuel Cardona Castro, nascut a la Barcelona de 1934, va repassar la seva infància i joventut amb anecdòtiques fotografies d'època, en les quals espontàniament s'identificaven a si mateixos alguns dels assistents a l'acte, antics companys de l'escola Menéndez Pelayo de Barcelona. Els anys 50 van ser temps feliços per a ell, doncs es va beneficiar de l'agilitat del sistema americà per entrar a la investigació, treballant sota la direcció de William Paul a Harvard. La seva aposta per una física capdavantera a Europa va quedar reflectida quan va acceptar abandonar els Estats Units per fundar l'Institut Max Planck de l'Estat Sòlid el 1971, a Alemanya, el que li va suposar una reducció de fins el 30% en el seu sou.

En representació del Departament de Física i de la Facultat de Ciències, el Prof. Josep Cases va lliurar a Manuel Cardona una placa commemorativa del 25 aniversari de la seva investidura com a Doctor honoris causa per la UAB, moment que va provocar l'emoció de l'eminent físic català, a qui tant deu la investigació nacional i internacional.

Jordi Mora Casanova

Àrea de Comunicació i de Promoció

Referències

Homenatge al Prof. Manuel Cardona, 7 d'octubre de 2010 a les 11:30 h, a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències.

 
View low-bandwidth version