• UABDivulga
07/04/2016

La UAB, amb les Humanitats Digitals

humanitats digitals
El 8 d’abril és el dia de les Humanitats Digitals, una nova disciplina interdisciplinària que reuneix les ciències humanes, les arts i les lletres en la seva relació amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació. La UAB, a més d’oferir un Màster propi en Humanitats Digitals, portarà a terme altres activitats en els propers mesos, com per exemple l’organització de conferències, xerrades i trobades per donar a conèixer els grups de recerca que treballen en aquest àmbit, així com la creació d’una xarxa d’investigadors.

Autor: iStockphoto/Denis Pogostin.

El 8 d’abril de 2016 és el dia de les Humanitats Digitals. La celebració d’aquest dia serveix a la comunitat d’investigadors humanistes digitals per intercanviar experiències i informació i debatre sobre la seva disciplina i temes d’interès.
 
Però, què són les Humanitats Digitals? Es tracta d’una nova disciplina, interdisciplinària per excel·lència, que reuneix tots els tradicionals studia humanitatis, les ciències humanes, les arts i les lletres, en la seva relació amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Els estudis de Llengua, Literatura, Art, Música, Filosofia, Geografia, Antropologia, Arqueologia, Història, Estudis Culturals, etc., no poden romandre aliens a la revolució digital, al recurs a les bases de dades, mineria de dades, l’ús de les metadades, la digitalització de textos, d’imatges, publicació de processos i resultats en web...
 
Es considera que el fundador de la disciplina va ser el pare Busa, que, a l’hora d’afrontar la monumental tasca de crear unes concordances (o índex de vocabulari complet en context) de Sant Tomàs (Index Thomisticus), va decidir sol·licitar el 1949 l’auxili de l’empresa estatunidenca IBM, les màquines de la qual ja havien estat capaces de processar abundants quantitats de dades, per exemple, durant els processos de Nuremberg. Als anys 80 i 90 diferents projectes van prendre cos als Estats Units i a Anglaterra del que va començar anomenant-se Humanities Computing. I es van rebatejar ja el 2004, per una decisió editorial al voltant del títol d’un llibre com a Digital Humanities, denominació que ha assolit estabilitat i fortuna.
 
L’auxili de l’eina informàtica, del medi digital i de la xarxa en el desenvolupament dels mètodes, els estudis, investigacions i resultats científics i en la seva divulgació i transferència a la societat és inestimable; a dia d’avui, ens atreviríem a dir, inexcusable o ineludible. Neixen aquí nous àmbits de col·laboració entre humanistes i enginyers informàtics i fins i tot dissenyadors o especialistes en ciències de la comunicació. I per a un treball integrat i més fructífer, es requereixen una comunicació més fluida i nous nivells de competència interdisciplinària d’aquests col·lectius. Es creen, així, noves necessitats de formació.
 
La UAB ofereix entre els seus estudis de postgrau un Màster propi en Humanitats Digitals que se centra en quatre focus d’interès: com canvien les nostres maneres d’estudi i investigació (Filologia digital, digitalització d’arxius i fons musicals, antropologia visual, etc.); com canvien les nostres matèries o objectes d’estudi (com canvia la nostra societat, la nostra llengua, les noves formes d’art digital i art en xarxa, etc.); quines són les nostres potencialitats de comunicar els nostres estudis i com es comunica, rep i viu l’art i la cultura avui, i, per fi, les competències informàtiques que són imprescindibles per enfrontar-s’hi amb èxit.
 
Més enllà del Màster, la UAB considera les Humanitats Digitals, en l’actual context científic i en el context europeu que marca el programa Horitzó 2020, una àrea prioritària, i per això, en aquest dia de les Humanitats Digitals, anuncia que en els propers mesos emprendrà l’organització d’una sèrie de conferències, xerrades i trobades destinades a donar a conèixer l’activitat dels nombrosos grups de recerca que treballen en aquest àmbit, així com la creació d’una xarxa/esfera UAB d’investigadors interessats en les Humanitats Digitals que afavoreixi el seu desenvolupament i qualsevol possibilitat de sinergies.

Més informació: http://masters.filescat.uab.cat/mhd/
 

Ramón Valdés Gázquez
Departament de Filologia Espanyola
 
View low-bandwidth version