• UABDivulga
07/2011

La teràpia amb hormona del creixement millora l’efectivitat de les vacunes en pacients seropositius

Sida i Timus
Un estudi d'investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per l'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en el qual han participat investigadors de la UAB, ha identificat una teràpia que millora l’eficàcia de diverses vacunes en pacients infectats pel virus de la sida, el VIH. Consisteix a recuperar el seu sistema immunitari, que està molt debilitat a causa de la infecció, administrant-los hormona del creixement. D’aquesta manera, les vacunes aconsegueixen activar de nou el sistema immunitari i esdevenen eficaces per combatre malalties.

La troballa s’ha dut a terme en el marc d’HIVACAT, un programa per al desenvolupament de la vacuna de la sida que es desenvolupa mitjançant un consorci públic-privat sense precedents i que és ja un referent internacional. L’estudi, en el qual han participat investigadors da la UAB, ha estat publicat a la revista de la Societat Britànica d’Immunologia, Immunology, i ha estat liderat per Margarida Bofill, professora d’investigació ICREA i cap del grup de recerca en Immunoreconstitució, patogènia i vacunes d’IrsiCaixa.


La investigadora Margarida Bofill (al centre) amb altres investigadors al laboratori de seguretat biològica P3 d’IrsiCaixa.

L’administració de l’hormona del creixement permet millorar la funció del timus, un òrgan limfoide situat darrere de l’estèrnum. Al timus es generen un tipus de glòbuls blancs, anomenats cèl·lules T, que són els responsables d’activar diferents cèl·lules del sistema immunitari, com ara les cèl·lules B, encarregades de produir els anticossos necessaris per lluitar contra les infeccions. L’estudi demostra que es pot activar el sistema immunitari d’un pacient infectat per VIH tot recuperant parcialment el timus abans d’administrar-li una vacuna. Aquesta activació és essencial perquè la vacuna pugui defensar el pacient de futures infeccions.

La teràpia actuaria com a complement o adjuvant a l’acció de determinades vacunes, com la de la sida, que HIVACAT està investigant, o d’altres ja existents com la de l’hepatitis A, B o la del tètanus, amb les què s’ha dut a terme l’estudi. Però a diferència d’altres adjuvants, aquest caldrà administrar-lo abans de l’aplicació de la vacuna i serà aplicable no només en pacients VIH positius, sinó també en aquells que tenen el timus destruït per altres causes, com ara l’envelliment, un tractament amb quimio o radioteràpia o amb altres teràpies immunosupressores.

En concret, l’estudi s’ha dut a terme amb 278 pacients infectats pel VIH, dels quals es van seleccionar els que presentaven respostes immunitàries deficitàries a almenys una d’aquestes tres vacunes: hepatitis A, hepatitis B o tètanus, i que seguien tenint respostes deficitàries després de dues vacunacions. Els 20 pacients seleccionats, procedents de l’Hospital Germans Trias i Pujol i de l’Hospital Clínic, van ser repartits aleatòriament en tres grups. Els del grup A van rebre hormona del creixement i la vacuna per la qual no generaven resposta anteriorment. Els pacients del grup B van rebre només l’hormona del creixement; i els del grup C, la vacuna a la qual no presentaven resposta. Després d’administrar-los el tractament tres cops per setmana durant sis mesos, els pacients del grup A van tenir una efectivitat molt més gran de la vacuna que se’ls havia administrat.

La teràpia amb hormona del creixement podria utilitzar-se com a complement a una futura vacuna de la sida i també pot ser utilitzada per millorar l’efectivitat de diverses vacunes ja existents, per a persones que tenen el sistema immunitari deprimit, ja sigui a causa de la infecció per VIH o bé degut a l’envelliment, sessions de radio o quimioteràpia o altres problemes de salut.

Margarida Bofill

Referències

"The reconstitution of the thymus in immunosuppressed individuals restores CD4-specific cellular and humoral immune responses", Montserrat Plana, Felipe Garcia, Laila Darwich, Joan Romeu, Anna López, Cecilia Cabrera, Marta Massanella, Esther Canto, Raul Ruiz-Hernandez, Julià Blanco, Marcelo Sánchez, Josep M. Gatell, Bonaventura Clotet, Lidia Ruiz, Margarita Bofill, Red de Investigación en Sida (RIS). Immunology. Vol 133:3, p.318–328, Jul 2011. DOI: 10.1111/j.1365-2567.2011.03442.x.

 
View low-bandwidth version