• UABDivulga
12/2008

La hiperresistència del norovirus

Els norovirus no presentaren un patró estacional clar

Sent una de les malalties més comunes entre la població, la gastroenteritis aguda (GEA) es relaciona habitualment amb els norovirus. Un grup de virus que pot afectar l'estómac i els intestins, i fàcilment transmissibles en espais tancats o per contacte personal, el que explica que habitualment es donin brots epidèmics durant els creuers. Destaquen per la seva capacitat de resistència a pràctiques higièniques o ambients extrems, per la qual cosa es converteixen en una de les primeres causes de malaltia gastrointestinal. Així doncs, el següent article presenta un estudi comparat de les taxes d'afectació per Salmonella i norovirus a Catalunya durant un període de 12 mesos. Els resultats atribueixen a aquest últim una major incidència d'atac i una clara propensió a l'epidèmia, en comparació amb altres agents infecciosos. Per això, proposen unes mesures higienistes més exhaustives i dedicar especial atenció als que sempre són els més febles: ancians i nens.

 

 

Els norovirus s'han convertit en una causa reconeguda de gastroenteritis aguda (GEA) que afecta moltes persones alhora, donant lloc a brots epidèmics en diferents àmbits i entorns tancats, com poden ser creuers, però també són una causa important d'intoxicacions alimentàries i de diarrees transmeses de persona a persona en hospitals, residències geriàtriques, escoles i cases de colònies.

Les característiques de resistència a condicions ambientals adverses, com poden ser temperatures extremes i la desinfecció per clor, fan que siguin difícils d'eliminar d'un determinat entorn, encara que les persones encarregades de manipular aliments segueixin una bona pràctica higiènica durant la preparació dels menjars o la neteja de l'entorn.

Són necessaris esforços per millorar les pràctiques higièniques, tant a nivell comunitari com a nivell domèstic, per assegurar un bon coneixement dels possibles mecanismes de transmissió i prevenció d'aquest tipus d'infeccions. Aquest article presenta una comparació entre els brots causats per norovirus a Catalunya durant un any, comparant-los amb els causats per Salmonella. Tot i sent aquest últim un conegut agent causal d'infecció transmesa a través dels aliments, les dades mostren que norovirus té una major taxa d'atac, donant com a resultat brots amb major nombre d'afectats que en els causats per altres agents infecciosos (Taula 2).

Els brots de norovirus es distribueixen de forma bastant homogènia al llarg de l'any sense mostrar cap patró estacional clar, a diferència de la Salmonella que, clarament, és més freqüent en mesos càlids. La població afectada ( taxa d'incidència per 100.000 persones/any) també és gran per a norovirus. Aquesta informació reflecteix la seva rellevància com a causa important de malaltia gastrointestinal, especialment en nens i ancians.

Núria Torner, Dominguez, A; Ruiz, L; Martinez, A; Bartolome, R; Buesa, J i Ferrer, MD
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Acute gastroenteritis outbreaks in Catalonia, Spain: Norovirus versus Salmonella. Torner, N; Dominguez, A; Ruiz, L; Martinez, A; Bartolome, R; Buesa, J; Ferrer, MD. SCANDINAVIAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY, 43 (5): 567-573 MAY 2008

 
View low-bandwidth version