• UABDivulga
18/03/2022

La diversitat cultural com a pilar d'Europa

Diversitat cultural

InventCulture és un projecte europeu d’investigació que té com a objectiu estudiar la influència de la globalització, la integració europea, les onades migratòries, la revolució digital i l’auge de les desigualtats socials als ciutadans europeus i la seva participació cultural, amb la finalitat de crear noves metodologies per la comprensió dels valors socials de la cultura a Europa. El Departament d’Empresa de la UAB forma part de l’equip espanyol i compta amb un equip interdisciplinari de diversos departaments de la UAB, en conjunt amb equips de diversos països. El projecte millorarà les dades estadístiques i els mètodes per captar els impactes culturals, i proporcionarà als responsables polítics eines eficaces per treballar les polítiques culturals.

istock/Sensvector

InventCulture és un projecte europeu de recerca finançat pel major programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horizon 2020, programa Europa en un món canviant – societats inclusives, innovadores i reflexives, concretament transformacions socioeconòmiques i culturals en el context de la 4a revolució industrial. InventCulture és un acrònim d'Inventari Europeu de Valors Socials de la Cultura, base per a les noves polítiques culturals inclusives de la Nova Agenda Europea per a la Cultura.

L'objectiu d'aquest projecte és estudiar la influència de la globalització, la integració europea, les onades migratòries, la revolució digital i l'apogeu de les desigualtats socials entre els ciutadans europeus i la seva participació cultural. El projecte té la finalitat de la creació de noves metodologies per a la comprensió dels valors socials de la cultura a Europa i identificar les maneres com la cultura dona suport a la identitat, la tolerància, la pertinença i la cohesió social.

El projecte el desenvolupen nou equips de diferents països europeus (Holanda, Espanya, el Regne Unit, Dinamarca, Finlàndia, Suïssa, Croàcia, Sèrbia i França) coordinats per l'equip de l'Erasmus Universiteit Rotterdam. L´equip espanyol està adscrit al departament d´empresa de la UAB i compta amb un equip interdisciplinari de diversos departaments de la UAB.

El repte del projecte rau a identificar: 1) la relació de la cultura amb els valors socials de cohesió, inclusió, diversitat, obertura a altres cultures, etc., 2) en quina mesura les desigualtats intervenen en aquesta relació, 3) polítiques culturals que ens permetin cohesionar una societat europea amb una gran diversitat d'orígens culturals i socials.

Avui dia la cultura genera un gran valor a la societat en termes de benestar social i promovent la identitat, la pertinença, la inclusió, la tolerància i la cohesió de qualsevol societat. I la cultura també és una font de creativitat i innovació.

Els desafiaments del projecte són, en primer lloc, el desenvolupament de noves perspectives i metodologies per identificar i mesurar el valor social de la cultura, més enllà del seu impacte econòmic. En segon lloc, comprendre els significats variats de la cultura i la seva distribució social a l'era de la globalització, les xarxes socials i Internet tenint en compte que la pandèmia ha afectat de forma en la producció i l'accés a la cultura. En darrer lloc, el projecte treballa per proposar polítiques i marcs institucionals efectius i inclusius que ofereixin una visió convincent perquè els ciutadans puguin fer front a les transformacions culturals i socials actuals.

El paper que ha jugat la cultura en la integració i la divisió d'Europa s'ha d'abordar amb vista a aprendre les condicions específiques en què contribueix a la integració social en un context de diversitat cultural. En base a enfocaments innovadors i una cobertura geogràfica representativa de diferents països d'Europa, el projecte proporcionarà noves metodologies per capturar el valor social de la cultura a les societats contemporànies. Millorarà les dades estadístiques i els mètodes per captar els impactes culturals en cooperació, quan escaigui, amb els instituts nacionals d'estadística, les organitzacions internacionals pertinents, les xarxes, les infraestructures de recerca i Eurostat. També proporcionarà als responsables polítics eines eficaces per dissenyar, mesurar, comprendre i millorar l’impacte de les polítiques culturals. Els enfocaments participatius i de creació conjunta, que involucrin una àmplia gamma de parts interessades, contribuiran a resultats científics i polítics innovadors.

Jordi López Sintas

Departament d'Empresa
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

INVENT (European Inventory of Societal Values of Culture as Basis for Inclusive Cultural Policies). This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 870691.

https://inventculture.eu/

 
View low-bandwidth version